ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην αγορά μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (eIVs)

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Στην αγορά μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (eIVs), εισέρχεται η εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών Sunlight, μέλος του Ομίλου Εταιριών Olympia.

Όπως ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βασίλης Μπίλλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η παγκόσμια αγορά μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (eIVs) άγγιξε το 2018 σε πωλήσεις τα 2,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 7,3 δισ. ευρώ το 2030.

Ήδη, όπως είπε, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τους πελάτες της Sunlight για τις νέες μπαταρίες λιθίου. Οι πρώτες παραγγελίες έχουν ήδη γίνει, τόσο από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όσο και από μεγάλη αμερικανική εταιρεία ενδυμάτων.

Σημειώνεται ότι η Sunlight έχει ήδη σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά μπαταριών μολύβδου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (eIVs), διατηρώντας μερίδιο που πλησιάζει το 10% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Ήδη, σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.ά., όπου αναμένεται ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας λιθίου, η Sunlight συγκεντρώνει πολύ μεγάλα μερίδια και διευρυμένο πελατολόγιο, ενώ έχει ήδη παρουσία στις αγορές της Αμερικής και της Ινδίας, όπου τα μερίδιά της αυξάνονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Περίπου ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, τον Μάιο του 2018, η εταιρεία τον επόμενο μήνα θα έχει πλήρως αποκαταστήσει τους ρυθμούς παραγωγής της. «Το εργοστάσιό μας είναι το μεγαλύτερο και θα γίνει με διαφορά το μεγαλύτερο στον κόσμο, ακόμη πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Sunlight στην παγκόσμια αγορά», τόνισε ο κ. Μπίλλης και συνέχισε: «Είμαστε ελληνική εταιρεία, είμαστε εδώ, και συνεχώς επενδύουμε, δημιουργώντας νέα προϊόντα, ανταγωνιστικά».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καραγιάννης, εκτελεστικός πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Ομίλου Olympia, αναφερόμενος στο νέο επιχειρηματικό εγχείρημα της εταιρείας τόνισε ότι ο Όμιλος Olympia έχει όλους τους πόρους και το όραμα να κάνει τη Sunlight ηγέτη των μπαταριών λιθίου σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight έχει προχωρήσει στη δημιουργία νέας μoνάδας στη Bερόνα της Ιταλίας, η οποία αποτελεί την πρώτη παραγωγική μονάδα της εκτός Ελλάδας, με κύριο στόχο να προσεγγίσει τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση εξετάζει αντίστοιχες κινήσεις για να προσεγγίσει και άλλες μεγάλες αγορές. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Μπίλλης, μια αγορά στόχος είναι αυτή της Βόρειας Αμερικής.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα εισόδου της Sunlight σε Χρηματιστήριο, ο κ. Μπίλλης διευκρίνισε ότι η εταιρεία είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μέσω του ομολόγου. «Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ένας θεσμός που τα πάει καλά προς το παρόν.

Εμείς το πιστέψαμε, βγάλαμε το ομόλογο και η αγορά μας στήριξε. Είχαμε μεγάλη αποδοχή και θεωρούμε ότι ήταν μια επιτυχημένη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έστω και με τη μορφή του ομολόγου. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν το φοβόμαστε είμαστε μια εταιρεία που έχουμε βάση στην Ελλάδα και είναι πολύ κοντινό σε εμάς.

Ήδη είμαστε στο ΧΑ με το ομόλογο, το να βάλουμε και τις μετοχές μας μέσα με κάποιο τρόπο είναι ένα από τα σενάρια που έχει υπόψη της η διοίκηση. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο», είπε και παράλληλα πρόσθεσε ότι «ένα χρηματιστήριο εξωτερικού μπορούμε να το δούμε στο μέλλον. Το όραμα της εταιρείας εξελίσσεται συνεχώς. Ανάλογα με τις ανάγκες χρηματοδότησης θα δούμε ποια χώρα είναι κατάλληλη για να βρούμε τα κεφάλαια που μπορούν να χρειαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας».

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία Sunlight συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη. Ειδικότερα, στην έρευνα και ανάπτυξη στις μπαταρίες λιθίου η εταιρεία έχει επενδύσει 6 εκατ. ευρώ έως σήμερα, ενώ υπάρχει ένα δυναμικό πλάνο επενδύσεων που θα υλοποιηθεί την επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Sunlight διαθέτει στην αγορά την πρώτη σειρά «έξυπνων μπαταριών» λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης, Li.ON FORCE, η οποία αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών τεχνολογίας λιθίου με τις καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας Industry 4.0. που αφορούν στη χρήση τεχνολογιών Internet of Things στη βιομηχανία, όπως αναφέρθηκε.

Σημειώνεται επίσης, ότι, για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά, διατίθεται από τη Sunlight μπαταρία λιθίου που παρέχει την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία GLocal, όπου μέσω Cloud προσφέρει real time αμφίδρομη επικοινωνία. Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, με 17 επίπεδα ασφάλειας, στιβαρή κατασκευή, ευχρηστία και υψηλές επιδόσεις, η Li.ON FORCE διαφοροποιείται από οποιοδήποτε άλλο προϊόν της αγοράς διεθνώς.

KEN

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!