Μιλτιάδης Παπαδημητρίου στο TheΝewspaper.gr: «Ζητώ την ψήφο των πολιτών για καθαρές λύσεις και όχι μετάθεση προβλημάτων στο μέλλον»

milonas

Για εννέα χρόνια Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής στο Δήμο Νοτίου Πηλίου ο κ. Μιλτιάδης Παπαδημητρίου, έλαβε την απόφαση να τεθεί επικεφαλής της «Αδέσμευτης Αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας» και να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος.

Ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί ότι ένα από τα επιτεύγματα της τελευταίας τετραετίας σ’ αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι ο αγώνας που δόθηκε ώστε ο Δήμος να μην συμπεριληφθεί στους λεγόμενους »κόκκινους Δήμους» οικονομικά, που πρακτικά θα σήμαινε επιτροπεία από την κεντρική εξουσία και λήψη αποφάσεων όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο μεγάλο πολιτικό κόστος της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα λατομεία, με μοναδικό γνώμονα, όπως τονίζει, αυτά να παραμείνουν στους μονίμους κατοίκους των περιοχών. Η πρόταση της παράταξής του δε, για να λυθεί το θέμα σε μόνιμο επίπεδο, είναι η δημιουργία συνεταιρισμών για την απευθείας ανάθεση εκμετάλλευσης στους κατοίκους.

Για το ζήτημα της υδροδότησης που ακόμη ταλαιπωρεί τους κατοίκους, ο υποψήφιος δήμαρχος θεωρεί μεγάλη παράληψη την «χρυσή» οικονομικά δεκαετία 2000-2010, να μην συνδεθεί το Νεοχώρι με το φράγμα Παναγιώτικο και να μην καταλήξει ο αγωγός στο Νησί Τρικερίου.

Για τον… ισχυρό του αντίπαλο Μιχάλη Μιτζικό, εύχεται απλά να παραμείνει στην θέση που θα τον κατατάξει ο λαός του Νοτίου Πηλίου και να μην μετακομίσει σε κομματική ή άλλη θέση εκτός του Δήμου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 • Για εννέα χρόνια αντιδήμαρχος και τώρα επικεφαλής της «Αδέσμευτης Αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας» για το Νότιο Πήλιο. Πώς θα χαρακτηρίζατε το ταξίδι αυτό στην Αυτοδιοίκηση;
 • Το ταξίδι αυτό τα εννέα χρόνια, και υπηρετώντας το από διάφορες θέσεις στο Δήμο Νοτίου Πηλίου (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής) ήταν ταξίδι γεμάτο προκλήσεις, δυσκολίες, αντιξοότητες σε ένα περιβάλλον αρκετά εχθρικό από την Κεντρική εξουσία προς τους Δήμους σε όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, με στόχους που αρχικά φάνταζαν μη εφικτοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγώνας που δώσαμε, ώστε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου να μην συμπεριληφθεί στους λεγόμενους »κόκκινους Δήμους» οικονομικά, που πρακτικά θα σήμαινε επιτροπεία από την κεντρική εξουσία, και λήψη αποφάσεων όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά από τον εκάστοτε κεντρικό επίτροπο, πράγμα που μετά από επίπονες και συνεχείς προσπάθειες επιτεύχθηκαν.

 

 • Το πρόβλημα με τα «κλειστά» λατομεία στον Δήμο μεγάλο, όπως και οι αντιδράσεις των επαγγελματιών. Ποιος ο σχεδιασμός της παράταξής σας;
 • Ο ανορθόδοξος τρόπος εκμετάλλευσης των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε σε αδιέξοδο, όχι τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, αλλά τους ίδιους τους λατόμους με άμεσο κίνδυνο οι νυν και οι επόμενες γενιές να στερηθούν το αγαθό της περιοχής από το οποίο επιβίωσαν προηγούμενες γενιές. Η παρούσα Δημοτική Αρχή κλήθηκε με μεγάλο πολιτικό κόστος να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, με μοναδικό γνώμονα τα λατομεία να παραμείνουν στους μονίμους κατοίκους των περιοχών και παράλληλα, να δοθεί μια προοπτική ορθής εκμετάλλευσης για τις επόμενες γενιές. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η δημιουργία συνεταιρισμών για την απευθείας ανάθεση εκμετάλλευσης στους κατοίκους. Υπήρχαν και οι φωνές από ελάχιστους ευτυχώς Λατόμους που ζητούσαν την παραχώρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασίας, που θα σήμαινε ότι τα λατομεία θα πήγαιναν στα χέρια μερικών »λατόμων της περιοχής»,  χωρίς δεύτερη σκέψη η Δημοτική Αρχή το απέκλεισε. Για τα λατομεία του Καλαμακίου και του Νεοχωρίου από την πλευρά του Δήμου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ενώ για την Συκή είναι ακόμη στη διαδικασία εγκρίσεων. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει το μπάζωμα των ρεμάτων της περιοχής από δεκαετίες πριν, καθώς και η καταστρατήγηση της τεχνικής μελέτης (ύψος παταριών υπερτριπλάσιο του επιτρεπομένου), που σε επόμενο στάδιο και σε  συνεργασία των δύο πλευρών με την Διεύθυνση Μεταλλίων  πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση με το μικρότερο οικονομικό κόστος.

 

 • Η υδροδότηση αποτελεί μεγάλο ζητούμενο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες για πολλές περιοχές του Δήμου. Ωστόσο, στα 2019 δεν μπορεί να φαντάζει «άλυτος» γρίφος αυτό το θέμα που αποτελεί νούμερο ένα ζητούμενο ειδικά κατά την τουριστική περίοδο.
 • Η υδροδότηση των οικισμών του Δήμου  μετά από τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια στήριξης σαφώς και δεν είναι στο καλύτερο επιθυμητό επίπεδο. Μεγάλο έργο το φράγμα Παναγιώτικο που με τα τόσα προβλήματά του (δεν έχει παραληφθεί το φυσικό αντικείμενο από την επιβλέπουσα αρχή κατασκευής) έδωσε μερική λύση σε οικισμούς όπως το Τρίκερι. Ήταν μεγάλη παράληψη την χρυσή δεκαετία 2000-2010, όπου τα κονδύλια των υπουργείων ήταν σχεδόν απεριόριστα , οι διαδικασίες μελετών και αδειοδοτήσεων ήταν στο 1/3 από τις σημερινές, να μην συνδεθεί το Νεοχώρι με το φράγμα, και να μην καταλήξει ο αγωγός στο Νησί Τρικερίου. Επίσης μεγάλη παράληψη για την χρυσή δεκαετία ήταν η μη αντικατάσταση των παλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, και η παντελής έλλειψη έστω και μελέτης για βιολογικούς καθαρισμούς. Στα δύσκολα χρόνια από όλες τις απόψεις των μνημονίων με παντελή έλλειψη πόρων, με υποτυπώδη τεχνική υπηρεσία έγιναν μελέτες, υποβλήθηκαν προτάσεις, υπάρχουν εντάξεις μεγάλων έργων (Βιολογικός Καλών Νερών, σύστημα τηλεμετρίας 3,3 εκατομμύρια ευρώ), και άλλων μικρότερων, που τα επόμενα χρόνια θα αναβαθμίσουν την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα νερού προς όφελος των κατοίκων.

 

 • Η επένδυση στον Αλατά αποτελεί ένα θέμα που ενεργοποίησε η δική σας δημοτική Αρχή, ωστόσο ανθίστανται σθεναρά, ακόμη και τώρα οι οικολογικές οργανώσεις. Αυτή την ώρα χάνουμε 20.000.000 από την μη αξιοποίησή του. Κατά πόσο αποφασισμένοι είστε να συνεχίσετε;
 • Η απόφαση μας για την υλοποίηση της επένδυσης με σεβασμό και προσαρμογή στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας είναι αμετακίνητη και εργαζόμαστε σχεδόν καθημερινά γι’ αυτήν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κάποιες φορές προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήμασταν αυτοί που σε αντίθεση με την σημερινή αντιπολίτευση υπερψηφίσαμε, επεκτείναμε το συμβόλαιο μίσθωσης κατά 30 έτη δεδομένου ότι στα 20 προηγούμενα έτη δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δραστηριότητα. Καλώ έστω και αυτή την ύστατη αυτή στιγμή όλους τους φορείς της περιοχής, αλλά και του Νομού να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν ουσιαστικά αυτή την προσπάθεια για τον κοινό στόχο. Θα ήταν μεγάλη ζημιά για την περιοχή να χαθεί η επένδυση τόσο οικονομική, όσο και κοινωνική με τις χαμένες θέσεις εργασίας.

 

 • Ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής είναι ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο για τον Δήμο σας. Ποιος ο σχεδιασμός της παράταξής σας για το θέμα;
 • Πραγματικά στο Δήμο μας υπάρχει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Δεν είναι λίγοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται, και κάποιοι από αυτούς (όπως των Μηλεών) δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους μεγαλύτερους συλλόγους των αστικών κέντρων. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ήταν δίπλα τους και συνεργάστηκε μαζί τους αρκετές φορές, είτε χρηματοδοτώντας τους τα πρώτα χρόνια, (στην συνέχεια ο επίτροπος του Ελεγκτικού συνεδρίου δεν ενέκρινε τα χρηματικά εντάλματα για την οικονομική ενίσχυσή τους), είτε με συνδιοργανώσεις σε διάφορες εκδηλώσεις. Η συνολική οικονομική δαπάνη σαφώς και ήταν περιορισμένη λόγω της οικονομικής ασφυξίας του Δήμου. Θεωρώ ότι οι πολιτιστική σύλλογοι είναι το κλειδί για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής, και επιβάλλεται η συνεργασία και η ενθάρρυνση στην από κοινού συνεργασία.
 • Πώς κρίνετε τον ανθυποψήφιό σας Μιχάλη Μιτζικό;
 • Θα μιλήσω πολιτικά. Πολιτευόμαστε σε έναν Δήμο όπου στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί άνθρωποι της περιοχής, οι οποίοι συμφωνώντας, είτε διαφωνώντας με τις  απόψεις  τους, έχοντας βιώσει τα προβλήματα της περιοχής, ήταν πάντα εκεί και προσπαθούσαν για το καλύτερο, με εξαίρεση τον κο Βακούλα που στην αρχή της θητείας εγκατέλειψε τη θέση που τον ενέταξαν οι Δημότες, και εγκατέλειψε ακόμη και την περιοχή. Θεωρώ ότι η επιλογή της σημερινής αντιπολίτευσης για τον επικεφαλής, και έτσι όπως αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω αυστηρής και άστοχης (όπως την χαρακτήρισε σε γραπτή δήλωση του ο υποψήφιος του Κου Μιτζικού Κος Μαμμάς Νικόλαος) εκλογικής διαδικασίας δεν προσφέρει για το συμφέρον της περιοχής την καλύτερη επιλογή. Κανείς δεν εγγυάται ότι την επόμενη ημέρα από όποια θέση τον κατατάξει ο λαός του Νοτίου Πηλίου, θα δίνει τους αγώνες από την θέση αυτή ή θα μετακομίσει σε κομματική ή άλλη θέση εκτός του Δήμου. Επιπλέον αποθαρρύνει νέους ανθρώπους της περιοχής να ασχοληθούν υπεύθυνα με την Διοίκηση του Δήμου.
 • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας;
 • Δέσμευσή μου είναι ακόμη και εάν εκλεγώ πρώτος από την πρώτη Κυριακή, έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία των συμβούλων να συνεργαστώ με όλες τις εκλεγμένες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα προβλήματα της περιοχής είναι κοινά για όλους, στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς, οι συνθήκες στο Δήμο, αλλά και η οικονομική κατάσταση δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του 2011, έχουν δρομολογηθεί και συμβασιοποιηθεί μεγάλα  έργα που άμεσα θα αρχίσει η κατασκευή τους με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Καλώ όλους τους κατοίκους να σκεφθούν αντικειμενικά το συμφέρον της περιοχής, να μην παρασύρονται από παροχολογίες, και εξαγγελίες παράλογες και μη εφαρμόσιμες. Τα λάθη και οι πολιτικές σκοπιμότητες των προηγουμένων δεκαετιών που μας οδήγησαν στην υπερχρέωση και στο κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί, μας δείχνουν ποιόν δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για εμάς και τα παιδιά μας που διαμένουμε μόνιμα στην περιοχή.

Με γνώση των προβλημάτων της περιοχής και αίσθηση της ευθύνης απέναντι στους Δημότες, για καθαρές λύσεις των προβλημάτων, και όχι για μετάθεση τους στο μέλλον ζητώ την στήριξή τους προς όφελος της ζωής των παιδιών μας.

Facebook Comments

error: Content is protected !!