Πάνος Σκοτινιώτης: «Άνθρωποι σας αγάπησα»

milonas

Ο Πάνος Σκοτινιώτης με προσωπική του ανάρτηση αναφέρει:

«Πέρασαν δύο χρόνια από τον θάνατο του διακεκριμένου Βολιώτη ζωγράφου, Παλαιολόγου Θεολόγου. Το ίδρυμα Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς, τιμώντας τη μνήμη του, διοργανώνει αύριο Κυριακή 7 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στο κτίριο του Ιδρύματος, στην Αγριά, αφιέρωμα, ως καλλιτεχνικό μνημόσυνο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λαγδάρης, την έκδοση καταλόγου με κείμενα, έργα και πρωτότυπο αρχειακό υλικό, και την αναδρομική έκθεση της οποίας ο κύριος κορμός αποτελείται από έργα που ανήκουν στην οικογένεια του γιου του καλλιτέχνη, Παναγιώτη Θεολόγου, καθώς και στον Δήμο Βόλου, από τη δωρεά του ζωγράφου το 2013. Η παρουσίαση του καλλιτέχνη θα γίνει από τη Χρύσα Δραντάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ενώ θα μιλήσει η ιστορικός τέχνης Μαρία Πούλου, επιμελήτρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, με θέμα «Ανιχνεύοντας την πλήρη ζωή: Η εικαστική πορεία του Παλαιολόγου Θεολόγου».
Αισθάνομαι τυχερός γιατί, ως δήμαρχος Βόλου, μου έλαχε η ξεχωριστή τιμή να αποδεχθώ, στις 29 Μαΐου 2013, τη σπουδαία αυτή δωρεά του Παλαιολόγου προς τον Δήμο. Τριάντα πέντε (35) πίνακες ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, που αντιπροσωπεύουν την έγκυρη, προσωπική καλλιτεχνική γραφή του, στην οποία αποτυπώνονται οι βιωματικές εμπειρίες και οι εναγώνιες αναζητήσεις του μιας ολόκληρης ζωής. Οι πίνακες αυτοί, που επιλέχθηκαν με σύμφωνη γνώμη του ζωγράφου και με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Δραντάκη, αποτελούν μόνιμη έκθεση έργων τέχνης, σε αίθουσα του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.
Θυμίζω, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, λίγα από τα λόγια του Παλαιολόγου στη λιτή και συγκινητική εκείνη εκδήλωση: «Όπως αντιλήφθηκα τον ρόλο που θα έπαιζα σε αυτή τη ζωή, έτσι κινήθηκα. Την προσπάθεια αυτή την αφιερώνω στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Πολλοί έλεγαν, από τότε ακόμη που ήμουν παιδί, ότι δεν ήμουν στα καλά μου να τρέχω από μικρός στους δρόμους με όλες τις καιρικές συνθήκες για να ζωγραφίσω. Δεν ξέρω αν είχαν δίκιο, αλλά μερικά πράγματα δεν γίνονται αν είσαι πολύ καλά». Και πιο κάτω: «Τα ζωγραφικά έργα ή δείχνουν από μόνα τους και συγκινούν ή όσες επεξηγήσεις και να δώσεις, δεν έχει σημασία. Να είστε σίγουροι ότι σας αγάπησα, με αγαπήσατε και αγάπησα όλους τους ανθρώπους και θα ήθελα να γραφτεί κάπου ότι «άνθρωποι σας αγάπησα».
Ο Παλαιολόγος ξεκίνησε από τα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας και έζησε μια γεμάτη, δημιουργική ζωή. Διακεκριμένος ζωγράφος, με μεγάλη ευαισθησία και πανελλαδική αναγνώριση και καταξίωση. Αγωνιστής, με συνέπεια στις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες του, έστω και αν αυτές έρχονταν σε αντίθεση με την κομματική ορθοδοξία. Ενεργός πολίτης, με μεγάλη αγάπη και διάθεση προσφοράς για τον τόπο του, ιδιαίτερα τη Νέα Ιωνία. Και πολύτιμος φίλος, που πάντα με αγάπη, πολλές φορές και με σκωπτική διάθεση, είχε να πει και τον καλό του λόγο και την κριτική του παρατήρηση.»

Facebook Comments

error: Content is protected !!