Βαγγ. Νασιόπουλος: Μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και στη διαχείριση των δασών, απέναντι στις παραχωρήσεις σε εργολάβους

milonas 728x120

Στο βιώσιμο μοντέλο νόμιμης υλοτόμησης δασικών εκτάσεων του Δήμου Νοτίου Πηλίου, μέσα από τη συνεργασία με συνεταιρισμό που συγκρότησαν μόνιμοι κάτοικοι της ΔΕ Μηλεών, αναφέρεται ο Αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Ευαγ. Νασιόπουλος.

Όπως και στο θέμα του νερού και της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του, ο εκ νέου υποψήφιος με την “Αδέσμευτη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Νοτίου Πηλίου”, επισημαίνει την ανάγκη διαχείρισης των φυσικών πόρων με νομιμότητα και σεβασμό στο περιβάλλον από τις τοπικές κοινωνίες και τον Δήμο και όχι με την παραχώρηση της διαχείρισής τους σε ιδιωτικά συμφέροντα και την επέλαση εργολάβων, όπως επιθυμεί η μειοψηφία και ο νέος επικεφαλής του συνδυασμού της κ. Μ. Μιτζικός.

Αναφέρει:

Όταν οι εκλογές ωθούν τους υποψηφίους για την διεκδίκηση ψήφων, να χρησιμοποιούν ψευδή και λασπολογίες, δεν είναι καλό. Τα ψεύδη όμως αυτά όταν αφορούν το μεροκάματο του δημότη, θεωρούνται έγκλημα και δυστυχώς αυτό ακριβώς γίνεται από διάφορους νεοφερμένους αλλά και παλαιούς υποψηφίους, οι οποίοι εφαρμόζουν πρακτικές λάσπης, ψεμάτων, απειλών, μη ορθής πραγματικότητας και την λανθασμένη ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Νοτίου Πηλίου σχετικά με την διαχείριση του Δημοτικού δάσους Δημοτικής ενότητας Μηλεών από τον δασικό Συνεταιρισμό   “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”.

Ας δούμε από την αρχή την αλήθεια με αριθμούς και πράξεις όπου διετέλεσε η δημοτική αρχή αυτά τα χρόνια προς όφελος των δημοτών.

Ο δήμος Νοτίου Πηλίου σε συνεργασία με μόνιμους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Μηλεών προέτρεψε  να δημιουργηθεί ένας Αγροτικός δασικός Συνεταιρισμός  για την διαχείριση του δημοτικού δάσους.

Το 2013 η ιδέα αυτή πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του Συνεταιρισμού όπου απαρτίζεται από 35 μέλη, δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής ενότητας Μηλεών.

Ο σεβασμός και η αγάπη προς το δάσος ήταν τα κύρια συστατικά όπου συνέδεσαν δήμο και συνεταιρισμό για μια εκμετάλλευση του δάσους όπου θα σέβεται το περιβάλλον και θα εξασφαλίζει εργασία για τους κατοίκους.

Στο εγχείρημα αυτό  η δημοτική αρχή έθεσε ένα απαράβατο κανόνα, που έγινε και πράξη. Το  δικαίωμα συμμετοχής στο συνεταιρισμό να το έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών αυτών δίχως να μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν ή αν είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές. Όπως προανέφερα  ο κανόνας αυτός έγινε και πράξη αφού τα μέλη του συνεταιρισμού στις προηγούμενες τοπικές εκλογές ψήφιζαν και ήταν υποψήφιοι σε όλους τούς συνδυασμούς.

Ο δασικός συνεταιρισμός λειτουργώντας με πλήρη νομιμότητα, εκτός από τα χρήματα όπου πληρώνει στο Δήμο, έχει επίσης πληρώσει μέχρι σήμερα 18.233,37 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, 23.998,23 ευρώ για Φ.Π.Α καθώς και 33.884,08 για φόρο εισοδήματος, καθιστώντας τον μια νόμιμη επιχείρηση απέναντι στο Ελληνικό κράτος.

Όσον αφορά το δήμο, οι εισπράξεις από τον δασικό συνεταιρισμό που αφορούν κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια όπου γίνεται διαχείριση στα εμπορικά τμήματα του δάσους είναι 58.673,06 ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχτεί καθώς και ένα ακόμα σημαντικό ποσό όπου βρίσκεται σε διαδικασία βεβαίωσης από την οικονομική υπηρεσία.

Επίσης σε όλο αυτό το εγχείρημα, σημαντικό ρόλο παίζει και η διάθεση καυσόξυλων από το δάσος για τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.

Περίπου 200 οικογένειες κάθε χρόνο προμηθεύονται ξύλα για τις ανάγκες του χειμώνα, με χαμηλό κόστος και για να είμαι πιο συγκεκριμένος  με το ποσό των 33 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο.

Την όλη διαδικασία ελέγχει πλήρως το Δασαρχείο Βόλου καθώς και ο δήμος, μέσω του Δασοφύλακα τον οποίο διαθέτει αλλά και τον εκάστοτε αιρετό κάθε τοπικής κοινότητας.

Η διαχείριση του δάσους γίνεται σύμφωνα με τους δασικούς κανόνες και με την κείμενη νομοθεσία κατόπιν δασικής μελέτης όπου έχει πραγματοποιήσει ο δήμος Νοτίου Πηλίου.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση του δήμου, όλα τα χρόνια είχε διαφορετική άποψη  για την διαδικασία, η οποία πρότεινε μέσω του δημοτικού συμβουλίου, η διαχείριση των δασών να γίνεται από ιδιώτη εργολάβο, καθώς και για λόγους μικροπολιτικής συνεχίζει και σήμερα να διασπείρει ψεύδη σε σχέση με την δασική διαχείριση. Επειδή λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουμε τις προθέσεις κάθε υποψήφιου και συνδυασμού  πηγαίνοντας προς την τελική ευθεία προς τις εκλογές, θα θέσω τα εξής ερωτήματα:

Θέλουμε οι δημότες μας να διαχειρίζονται την περιουσία του δήμου ή εργολάβοι από την Πελοπόννησο;

Θέλουμε οι δημότες να αγοράζουν ξύλα φθηνά με 33 ευρώ το κυβικό μέτρο ή ξύλα ακριβά με τιμές όπου υπάρχουν στην περιοχή με 120 ευρώ το κυβικό μέτρο;

Θέλουμε ο δήμος Νοτίου Πηλίου να εισπράττει τα χρήματα που δικαιούται από την ορθολογική διαχείριση του δάσους ή θέλουμε να πάρουμε ψίχουλα όπως έκανε ο δήμος Μηλεών δίνοντας σε εργολάβους το δάσος όπου και εισέπραξε 726 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια;

Θέλουμε να στηρίζουμε την εργασία των δημοτών μας και την μικροοικονομία του δήμου μας ή θέλουμε να είναι άνεργοι και οι εργολάβοι από άλλες περιοχές να αισχροκερδούν  στην πλάτη της τοπικής κοινωνίας;

Θέλουμε να δουλεύουν 50 ντόπιες οικογένειες που σέβονται το δημοτικό δάσος μας ή θέλουμε έναν εργολάβο για άλλους είδους συναλλαγές;

Η δημοτική αρχή θέλει αποκλειστικά ένα πράγμα. Την ορθή διαχείριση του δάσους από τους κατοίκους της, με έσοδα για το δήμο Νοτίου Πηλίου με εργασία για όλους τους δημότες όπου θέλουν να εργαστούν στο δάσος, με φθηνό κόστος τις καύσιμης ύλης για τους δημότες και εν κατακλείδι την στήριξη της μικροοικονομίας των δημοτών του Νοτίου Πηλίου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Μιτζικός και η παρέα του  (δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης) τεκμηριωμένα, αφού έχουν ψηφίσει τις προτάσεις τους για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του δάσους, να ξέρουν ότι θα μας έχουν  απέναντι τους, όπως και την πλειοψηφία των δημοτών του Νοτίου Πηλίου.

error: Content is protected !!