Βόλος: Εκδήλωση του ΚΚΕ για τις γυναίκες στην Ευρώπη

stergiou
fotou
728x110 3

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ μπροστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με θέμα «Η στρατηγική της ΕΕ στις γυναίκες, η πρόταση του ΚΚΕ».

728X100 3

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ενώ μικρές παρεμβάσεις έκαναν ο  Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και η Ρίτσα Κωτή, υποφήφια Περιφερειακή Σύμβουλος και πρόεδρος του δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας.

Η Μαρία Γαβαλά στην ομιλία της στάθηκε στα εξής μεταξύ άλλων ότι: «κριτήριο ψήφου είναι αν οι εργαζόμενες γυναίκες θα επιτρέψουν  με την ψήφο τους στα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), να συνεχίσουν το τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων τους, να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την επιχείρηση πλήρους υποταγής, να συνεχίζουν στον ίδιο δοκιμασμένο δρόμο, που μας πάει απ’ το κακό στο χειρότερο, ή αν  αξιοποιήσουν την ψήφο τους για την ενίσχυση  του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, για να ανοίξει ο δρόμος της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Γι αυτό και πρέπει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο πλατιά το μήνυμα «Ισχυρό ΚΚΕ παντού», ως η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο και πολιτική πρόταση – τη μοναδική απάντηση στη μοιρολατρία, στον συμβιβασμό, στα σχέδια για συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης μετά τις εκλογές. Που μάχεται κόντρα στις επιδιώξεις της αστικής τάξης για παραπέρα ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως τις βλέπουμε και στην περιοχή μας. Που έχει πολιτική πρόταση διεξόδου για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σ’ όλους όσοι δεν συμβιβάζονται με τη μιζέρια, σ’ όλους όσοι θέλουν την επόμενη μέρα να γίνει πιο ισχυρός ο αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για άλλη προοπτική.

Η παραμονή στην ΕΕ – Ευρωζώνη δεν είναι μονόδρομος, η κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές, να βάλει σε κίνηση την παραγωγή, τις υπηρεσίες με άλλες κοινωνικές σχέσεις.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δείτε, για παράδειγμα, γιατί σήμερα δεν ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες της πλειοψηφίας των γυναικών, σε συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, επιστημονικής – τεχνολογικής ανάπτυξης, που αντικειμενικά μπορούν να συμβάλλουν στη διευκόλυνση της ανθρώπινης αναπαραγωγής; Γιατί σήμερα ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για την καθολική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική εργασία, με σταθερή δουλειά – με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης, με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και ταυτόχρονα άνοδο του βιοτικού επιπέδου, γιατί αυτή η ανάγκη δεν ικανοποιείται;

Το αντίθετο μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη ξεπερνά το 17%, η μερική απασχόληση το 21%, ενώ το 22,5% του πληθυσμού ζεί στο όριο της φτώχιας ή κάτω απ’ αυτό, ενώ το ποσοστό της μερικής απασχόλησης των γυναικών φτάνει στο 31, 5%.

Τι είναι αυτό που εμποδίζει να ικανοποιηθεί η ανάγκη της γυναίκας στη δημιουργική αξιοποίηση του μη εργάσιμου χρόνου, σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων της, στην σχέση με το παιδί, την οικογένεια, να αποκτήσει ουσιαστικό και όχι τυπικό- νομοθετικό χαρακτήρα η συμμετοχή της στην κοινωνική εργασία και η δράση της ισότιμα με τον άντρα;

Εμπόδιο στις παραπάνω αντικειμενικές δυνατότητες, που γεννά η εποχή μας, είναι η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, που πλέον οδηγεί σε παρασιτικά φαινόμενα, στην εποχή του υπερσυγκεντρωμένου κεφαλαίου των πολυεθνικών ομίλων λιμνάζει και δε μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.»

Στάθηκε επίσης σε διάφορα παραδείγματα από την πολιτική της ΕΕ, με κύρια τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, που κύρια εφαρμόζεται στις γυναίκες, για τη λεγόμενη «συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής των γυναικών», για την συμμετοχή τους στα Κέντρα Λήψης αποφάσεων, για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία και τη θέση του ΚΚΕ απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Στο χαιρετισμό του, ο Αποστόλης Ριζόπουλος τόνισε ότι: Δεν μπορεί σήμερα οι θιασώτες της αντιδραστικής πολιτικής της εκμετάλλευσης να μιλούν δήθεν για τα δικαιώματα της γυναίκας!  Μεταξύ αυτών και οι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλία και στο Βόλο! Ο νυν δήμαρχος μέσα από τις φανφάρες για τα λεγόμενα έργα που κάνει θέλει να κρύψει το γεγονός ότι τη στιγμή που κατευθύνει δεκάδες εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους αφήνει σε δεύτερη μοίρα έργα που αφορούν την προστασία των λαϊκών στρωμάτων και την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών τους όπως για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί. 651 βρέφη και νήπια βρέθηκαν εκτός των παιδικών σταθμών (στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα) φέρνοντας απόγνωση στις οικογένειες των νέων ζευγαριών, που αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα τροφεία ή στο δήμο ή στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα εκατοντάδες συμβασιούχες και συμβασιούχοι κατακλύζουν τις υπηρεσίες του δήμου στην καθαριότητα και στο πράσινο. Δεκάδες καθαρίστριες με σύμβαση έργου, για ελάχιστα ευρώ κάθε μήνα παλεύουν να κρατήσουν όρθια τα σχολεία και τις υπηρεσίες! Αρνήθηκε την μετατροπή των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους! Στην ίδια ρότα είναι και οι υποψήφιοι των άλλων αστικών κομμάτων.

Η Ρίτσα Κωτή στην παρέμβασή της τόνισε ότι: Το σύνθημα “οι γυναίκες μπροστά” που αναμασούν μπροστά στις εκλογές, η Ε.Ε, τα άλλα κόμματα και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, είναι υποκριτικό, αφού οι πολιτικές τους, καταδικάζουν και την πλειοψηφία των γυναικών, στην ανεργία, στην φτώχεια, τσακίζουν τα δικαιώματά τους στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία και πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας.

Αυτό το σύνθημα μπορεί να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο μόνο αν υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών της λαϊκής οικογένειας. Απ’ αυτή τη σκοπιά, το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι και εκλεγμένες στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, παλεύουν με συγκεκριμένα αιτήματα, με κάθε τρόπο για να ανακουφισθεί η  πλειοψηφία των γυναικών, που ασφυκτιούν από τη ζωή γεμάτη υποχρεώσεις, αλλά χωρίς δικαιώματα.

error: Content is protected !!