ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυχενικό σύνδρομο – Γράφει ο Ιωαν. Βοσινάκης

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Γράφει ο ορθοπεδικός Ιωάννης Βοσινάκης

KEN 1

Κάθε πόνος στον αυχένα δεν ονομάζεται αυχενικό σύνδρομο. Η απλή αυχεναλγία είναι πολύ συνηθισμένη και οφείλεται σε μυϊκό σπασμό από κακή στάση στην εργασία ή και τον ύπνο, απότομες κινήσεις ή «ψύξη». Το αυχενικό σύνδρομο έχει δύο μορφές και, εκτός από το άλγος στον αυχένα, εμφανίζεται με συνοδά συμπτώματα, κυριότερα των οποίων είναι η δυσκαμψία και η αντανάκλαση του πόνου σε απομακρυσμένες περιοχές στα άνω άκρα.

Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο

Είναι ο συνδυασμός αυχεναλγίας με δυσκαμψία, άλγος στον ένα ή και τους δύο ώμους, που μπορεί να αντανακλά μέχρι και τα δάκτυλα και να συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος ή μουδιάσματος. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και νευρολογικά συμπτώματα, όπως υπαισθησία ή και μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από πίεση νευρικών ριζών που από τον αυχένα κατανέμονται στα χέρια.

Οφείλεται συνήθως σε:

Αυχενική δισκοκήλη

Εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα

Σπονδυλική στένωση

Αυχενική σπονδύλωση

Τραυματισμό δίκην μαστιγίου (whiplash)

Άλλα πιθανά αίτια περιλαμβάνουν ρευματοπάθειες (ρευματοειδή αρθρίτιδα), λοιμώξεις μεσοσπονδυλίων δίσκων και νεοπλάσματα.

Για την σωστή διάγνωση, εκτός από την λεπτομερή κλινική εξέταση, μπορεί να χρειαστούν απλές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις ηλεκτρομυογράφημα. Πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από προβλήματα του ώμου και αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα που δίνουν αντανακλαστικό πόνο στη ράχη ή τα άνω άκρα.

Η αντιμετώπιση είναι κατά βάση συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά), θερμά επιθέματα και φυσικοθεραπεία για λύση του σπασμού, κινητοποίηση του αυχένα και μυϊκή ενδυνάμωση. Το κολάρο πρέπει να αποφεύγεται γιατί οδηγεί σε ατροφία των μυών και μακροπρόθεσμα επιδείνωση των συμπτωμάτων. Συνιστάται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην οξεία φάση. Πιο σπάνια, όταν υπάρχει πίεση νευρικών ριζών από δισκοκήλη ή στένωση, χρειάζεται χειρουργική αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία.

Αυχενοκρανιακό σύνδρομο

Με το όρο αυτό περιγράφουμε την αυχεναλγία που συνοδεύεται με πονοκέφαλο (στην ινιακή περιοχή, ή τύπου ημικρανίας), πόνο ανάμεσα στις ωμοπλάτες και δυσκαμψία στις κινήσεις της κεφαλής. Το κύριο αίτιο είναι ο έντονος μυϊκός σπασμός που μπορεί να οφείλεται σε μακροχρόνια καταπόνηση του αυχένα από κακή στάση ή τραυματισμούς, σε εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια ή και σε εναλλαγή ζέστης και κρύου. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, τοπική εφαρμογή θερμότητας και φυσικοθεραπεία (κινητοποίηση, trigger points κ.α.).

Αυχενικό σύνδρομο και ζάλη ή ίλιγγος.

Συχνά ασθενείς, αλλά και γιατροί, αποδίδουν την παρουσία ζάλης και ιλίγγου σε αυχενικό σύνδρομο. Μια τέτοια διάγνωση είναι αμφιλεγόμενη, καθώς δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα ή εργαστηριακές εξετάσεις για να την τεκμηριώσουν. Η αυχενογενής ζάλη και ο ίλιγγος πρέπει να θεωρούνται σπάνια και είναι απαραίτητο να αποκλεισθούν όλα τα πολύ συχνότερα αίτια τους, όπως τα προβλήματα του λαβυρίνθου (έσω αυτί), οφθαλμολογικά προβλήματα, νευρολογικά προβλήματα και προβλήματα κυκλοφορίας (καρωτίδες-σπονδυλικές αρτηρίες) του εγκεφάλου. Επί αποκλεισμού όλων των υπολοίπων αιτίων, η ζάλη που μπορεί να αποδοθεί στον αυχένα, αντιμετωπίζεται με φάρμακα και ήπια κινητοποίηση του αυχένα.

Πρόληψη

Κατά την εργασία με υπολογιστές πρέπει να εξασφαλιστεί σωστή στήριξη της πλάτης και το ύψος της οθόνης να είναι αντίστοιχα με το ύψος των ματιών.

Σε επαγγέλματα που απαιτείται συνεχές σκύψιμο ή τέντωμα του αυχένα, συχνά διαλείμματα και ήπιες διατάσεις του αυχένα.

Μην στηρίζετε το τηλέφωνο μεταξύ αυχένα και ώμου για να έχετε ελεύθερα τα χέρια.

Αποφύγετε τις εναλλαγές ζέστης κρύου στον αυχένα (κρύος αέρας σε ιδρωμένο αυχένα ή μετά το λούσιμο).

Για τον ύπνο, εκτός από ένα σταθερό στρώμα, το μαξιλάρι πρέπει να είναι κατάλληλο για την πλήρη στήριξη του αυχένα, ανάλογα με τη θέση στην οποία κοιμάστε.

error: Content is protected !!