Περί «προσβολής της αισθητικής»…

milonas

Ο ογκολόγος του Νοσοκομείου Βόλου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βόλου με την παράταξη του Αχιλλέα Μπέου, Γεώργιος Ρήγας σε δήλωσή του στα social media αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες,καθώς πλησιάζουμε προς τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές,γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση περί «Προσβολής της Αισθητικής», «Μαύρου», «Τραμπουκισμών» και πολλών άλλων παρόμοιων.
Κατ’ αρχάς θα μπορούσα να συμφωνήσω με την ευαισθησία ορισμένων συμπολιτών μας που καλοπροαίρετα ασκούν κριτική ως προς το ύφος του Δημοσίου Λόγου. Από την άλλη όμως, η καθημερινότητα που ζούμε όλοι μας είναι τόσο σκληρή και απαιτητική που πολλές φορές πιάνουμε τους εαυτούς μας να «ξεφεύγουμε» λεκτικά και να διολισθαίνουμε σε συμπεριφορές που αργότερα,με ηρεμία και μεγαλύτερη ψυχραιμία αναθεωρούμε. Τότε πολύ απλά οφείλουμε να επανορθώσουμε ζητώντας «Συγγνώμη», μια λέξη σπάνια έως και υπό εξαφάνιση στην εποχή μας. Αρκεί φυσικά να μην είναι προσχηματική, αλλά αποτέλεσμα όπως προείπα ωρίμου σκέψεως.
Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκαν δυο γεγονότα που κατά την ταπεινή μου άποψη καταδεικνύουν ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ σοβαρότητας και σοβαροφάνειας-πολιτικάντικης συμπεριφοράς. Και εξηγούμαι:
Προ ολίγων εβδομάδων ο Δήμαρχος της Πόλης μας Αχιλλέας Μπέος απευθυνόμενος σε ένα κατ’ εξοχήν γυναικείο κοινό υπέπεσε στο «Προπατορικό Αμάρτημα» του γνωστού ανέκδοτου.
Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του επί του θέματος και είναι απολύτως σεβαστή.Ο Δήμαρχος κατηγορήθηκε, κρεμάστηκε στα μανταλάκια.Τι έκανε λοιπόν; Προ ολίγων ημερών και στη διάρκεια τηλεοπτικής παρουσίας του ζήτησε συγγνώμη από όσες και όσους αισθάνθηκαν να θίγονται. Το αν αυτό το ποσοστό είναι 10 τοις εκατό, περισσότερο ή λιγότερο, είναι καθαρά δική του υπόθεση.Τη Συγγνώμη όμως που αισθάνθηκε πως χρωστούσε την είπε. Και αυτό έχει σημασία. Βέβαια δεν δημοσιοποιήθηκε.
Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο πως ο πρόσφατα αδικοχαμένος Δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης στα πλαίσια του χιούμορ που τον διέκρινε (ο λοιπός βίος του μακαρίτη είναι άλλο θέμα και όχι πάντως της παρούσης στιγμής) κατά τη διάρκεια της Δεκαετίας του ‘90 καθιέρωσε ως γνωστόν τα ανέκδοτα με τις «ξανθιές κυρίες», που το χρώμα των μαλλιών τους συνδυαζόταν και με χαμηλό IQ. Από όσο θυμάμαι,τα εν λόγω ανέκδοτα δεν είχαν τότε χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως «σεξιστικά» ούτε ο δημοσιογράφος είχε χλευαστεί.
Το δεύτερο γεγονός που θα ήθελα να αναφέρω είναι η πρόσφατη τουλάχιστον «διπολική» συμπεριφορά της γνωστής Περιφερειάρχη, η οποία στη θητεία της «κουβαλάει» καμία εκατό πενηνταριά αδικοχαμένες ψυχές στην πλάτη της. Το αν ευθύνεται ή όχι θα το ξεκαθαρίσει η Δικαιοσύνη ως αρμόδια. Καλώς ή κακώς όμως συνέβη στη «Βάρδια»της. Η συγκεκριμένη κυρία λοιπόν δάκρυσε μπροστά στο Εκλογικό της κοινό που την αποθέωνε για το μέχρι σήμερα έργο της. Έχουν όμως περάσει εννέα μήνες και άλλη φορά δεν την είδαμε να κλαίει δημοσίως ή έστω να «σκύβει το κεφάλι» δημοσίως. Κάποιες ετεροχρονισμένες δηλώσεις περί συντριβής ακούσαμε μόνο.Το ψυχικό «μεγαλείο» της βέβαια και οι εν λόγω συντριβές της δεν την εμπόδισαν προ ολίγων εβδομάδων να ξοδέψει χρήματα του Ελληνικού Λαού μάλλον (εννοώ προφανώς τις Κρατικές Επιχορηγήσεις) για να «γυρίσει» ένα εντελώς κακόγουστο και χαμηλού επιπέδου τηλεοπτικό σποτ, όπου περιχαρής, απαστράπτουσα και λαμπερή «ξύρισε» τα μούσια των fake news. Τότε λοιπόν δεν αντιλήφθηκα την ίδια «ευαισθησία» από τους «καθωσπρεπειστές».
Συμπερασματικά λοιπόν έχουμε δυο συμπεριφορές προς αξιολόγηση: τη «Συγγνώμη» για ένα θέμα που ίσως έθιξε την αισθητική κάποιων συνανθρώπων μας από τη μια πλευρά και τη «διπολική συμπεριφορά» από την άλλη για τον Άδικο Χαμό τόσων πολλών ανθρωπίνων ψυχών.
ΥΓ1. Η παρέμβαση μου εκφράζει καθαρά τις προσωπικές μου απόψεις. Δεν έχω κανένα σκοπό να υπερασπιστώ το Δήμαρχο.Το κάνει εξαιρετικά μόνος του. Άλλωστε η πρόσφατη αθώωση του απέδειξε περίτρανα σε όλους πως δε χρειάζεται τη δική μου στήριξη. Απλά εξηγώ εν μέρει τους λόγους της συμπόρευσης μου μαζί του.
ΥΓ2. Ο καθρέφτης που χρησιμοποιήθηκε στο τηλεοπτικό σποτ είναι όντως μια πολύ καλή ιδέα. Όχι όμως με το φτηνό τρόπο που είδαμε. Αντιθέτως όλοι μας θα πρέπει να τον χρησιμοποιούμε καθημερινά κάνοντας τον απολογισμό μας.
ΥΓ2. Δεν το παίζω ούτε άμεμπτος, ούτε ηθικολόγος, ούτε κριτής των άλλων. Όποιος με γνωρίζει ξέρει ποιος είμαι, με τα καλά μου και με τα άσχημα μου. Οι λόγοι που αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά της Πόλης μας, αφιερώνοντας μεγάλο ποσοστό από τον ελάχιστο λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων μου ελεύθερο μου χρόνο είναι καθαρά ότι πιστεύω στο Όραμα της Παράταξης του Δημάρχου του Βόλου Αχιλλέα Μπέου και ο σκοπός μου να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα των συμπολιτών μου και να πραγματώσω αν μπορώ κάποια όνειρα μου για την Πόλη μας,το Βόλο».

Facebook Comments