Καλογιάννης: Στη Λάρισα και τα χωριά υλοποιήθηκε πρωτόγνωρο έργο – Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί το «άσπρο μαύρο»

stergiou
fotou
728x110 3

Το πρωτόγνωρο εγχείρημα της “Συμπαράταξης” όχι απλά πέτυχε να συνενώσει και να συνθέσει, αλλά και να κερδίσει τις εκλογές του 2014, διοικώντας την πόλη τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια.

Το διακύβευμα πλέον και οι συνθήκες διαφέρουν. Ο δήμαρχος Λαρισαίων και εκ νέου υποψήφιος Απόστολος Καλογιάννης εξηγεί στο onlarissa.gr τα σημεία εκείνα που θα κρίνουν – ή τουλάχιστον θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό – την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Απαντά για τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ψόγους περί “απουσίας έργου”, αλλά και από την σκοπιά ενός ανθρώπου που υπηρετεί την πόλη και την αυτοδιοίκηση από τη δεκαετία του ’80, εκτιμά τα κριτήρια της επιλογής ψήφου για τη δεύτερη Κυριακή.

Τέλος, μιλά για την παρακαταθήκη που ο ίδιος θέλει να αφήσει στη Λάρισα, με μία δεύτερη δημαρχιακή θητεία.

Καλογιάννης: Στη Λάρισα και τα χωριά υλοποιήθηκε πρωτόγνωρο έργο - Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί το «άσπρο μαύρο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Σε μία έντονα πολωμένη πολιτική περίοδο φαντάζει αναπόφευκτη η μεταφορά μέρους αυτής της έντασης και στα αυτοδιοικητικά. Ήδη στελέχη άλλων δημοτικών παρατάξεων δείχνουν με την πολιτική τους συμπεριφορά πως θα εστιάσουν στην προσπάθεια ταύτισής σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολιτικής στήριξης…

Κύριε Ράιδο, πρόκειται για μια προσπάθεια που παρακολουθούμε εδώ και καιρό και την οποία αντιμετωπίζουμε με κατανόηση γιατί έρχεται να καλύψει ένδεια επιχειρημάτων και πολιτικής κριτικής. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να συρρικνωθεί το εύρος της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» και να αποδοθεί σε μια «κομματική» λογική, ώστε να περιορίσει την κοινωνική πλειοψηφία που δημιουργείται γύρω από την Συμπαράταξη. 

Όσοι επιχειρούν τέτοιες «ταυτίσεις» γνωρίζουν  πολύ καλά, όπως και οι συμπολίτες μας, ότι η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι,  είναι μια γνήσια αυτοδιοικητική παράταξη που την στηρίζουν χιλιάδες πολίτες της Λάρισας, ανένταχτοι κομματικά αλλά και  ενταγμένοι. Σήμερα και εν όψει των εκλογών στην Συμπαράταξη μετέχουν ενεργοί συμπολίτες από την Αριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είναι απόλυτα οριοθετημένες οι σχέσεις μας με τα κόμματα που αποφάσισαν να μας στηρίξουν.

Επιτρέψτε μου όμως να πω,  πως είναι οξύμωρο η πλευρά της κ. Καραλαριώτου να μας κατηγορεί για κομματικές ταυτίσεις, όταν η ίδια ανακοινώθηκε ως υποψήφια δήμαρχος σε κομματική εκδήλωση της Ν.Δ.

Καλογιάννης: Στη Λάρισα και τα χωριά υλοποιήθηκε πρωτόγνωρο έργο - Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί το «άσπρο μαύρο»

Καλώ τους συμπολίτες μας να συγκρίνουν την Λάρισα, του 2014 όταν αναλάβαμε τη δημοτική αρχή και του σήμερα

Στο πεδίο των πεπραγμένων της τωρινής δημοτικής αρχής, έχετε δεχθεί και δέχεστε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση η οποία σας κατηγορεί για απουσία έργου…

Πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα να γίνει το «άσπρο μαύρο». Στην πόλη της Λάρισας και τα χωριά του Δήμου μας, έχει υλοποιηθεί πρωτόγνωρο έργο. Σε μια θητεία και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υλοποιήθηκε ένα τεχνικό πρόγραμμα που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα μετά το Δήμο της Αθήνας.

Οσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, είτε ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έγινε στην Λάρισα σ’ αυτή τη θητεία είναι εντυπωσιακό.

Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αναπλάσεων στον κεντρικό τομέα της πόλης, το λεγόμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που βελτιώνει και ομορφαίνει το αστικό περιβάλλον, αποδίδοντας  το δημόσιο χώρο στους πολίτες.

Θα μπορούσα να αναφέρω επίσης την πρόσκτηση της έκτασης των 240 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ, για τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου που αποτελούσε διεκδίκηση 30 χρόνων για την πόλη, την επανέναρξη των εργασιών στο  Προσκήνιο Πολιτισμού (θέατρο ΟΥΗΛ), την συμβολή μας στις θετικές εξελίξεις για την  υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου και την εξασφάλιση 6,5 εκατ ευρώ για τις απαλλοτριώσεις στο οικοδομικό τετράγωνο απέναντι από το μνημείο.

Τη διοργάνωση του «Πάρκου των Ευχών» και της Agrothessaly, αλλά και την προσπάθειά μας στην κατεύθυνση της τουριστικής προβολής που φέρνει ήδη αποτελέσματα. Δουλέψαμε και δουλεύουμε μεθοδικά για την εξωστρέφεια της Λάρισας.  Πρόσφατα είχαμε θετικές εξελίξεις για τα θέματα του ΟΣΕ. Υπενθυμίζω ότι οι εταιρείες του Σιδηροδρόμου, έχουν αποφασίσει τη δημιουργία Εμπορευματικό Κέντρου στην περιοχή της Λάρισας.

Θυμίζω επίσης ότι η UNESCO βράβευσε τη Λάρισα ανάμεσα σε 16 πόλεις παγκοσμίως, ως «Πόλη που Μαθαίνει». Για την κοινωνική πολιτική, πολλοί δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί, θεωρούν την Λάρισα ως «Δήμο μοντέλο», ενώ την άνθηση του πολιτισμού, τα τελευταία χρόνια, δεν την αμφισβητούν ούτε οι αντίπαλοί μας.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά περισσότερα.

Καλώ τους συμπολίτες μας να συγκρίνουν την Λάρισα, του 2014 όταν αναλάβαμε τη δημοτική αρχή και του σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι κάθε καλόπιστος θα συμφωνήσει ότι η πόλη βιώνει ήδη τις ουσιαστικές αλλαγές μιας μεγάλης μετάβασης προς την επόμενη 15ετία.

Πρόκειται για το «άλμα της πόλης»  το οποίο σχεδιάσαμε τα πρώτα δυο χρόνια της θητείας μας. Τότε η κ. Καραλαριώτου, μιλούσε για «ανύπαρκτο έργο» και «ανίκανη δημοτική αρχή». Σήμερα το χαρακτηρίζει «μικρό και μέτριο».

Οι προεκλογικές σκοπιμότητες, βλέπετε περισσεύουν. Όμως οι πολίτες κρίνουν.

Καλογιάννης: Στη Λάρισα και τα χωριά υλοποιήθηκε πρωτόγνωρο έργο - Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί το «άσπρο μαύρο»

Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πορεύτηκα με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια όπως σε όλη μου τη ζωή

Που θα κριθεί η εκλογική μάχη και πιο συγκεκριμένα στη δεύτερη Κυριακή ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα αναδείξουν το δήμαρχο; Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει μία επανάληψη του σκηνικού του 2014 μεταξύ της δική σας υποψηφιότητας και της κ. Καραλαριώτου…

Εμείς ζητάμε από τους Λαρισαίους να μας δώσουν ισχυρή εντολή την πρώτη Κυριακή, για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας.

Με τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης» και ιδιαίτερα η καθιέρωση της απλής αναλογικής, θα φέρει  τους πολίτες απέναντι και σ’ ένα ακόμα ερώτημα: Ποιος από τους υποψηφίους, μπορεί καλύτερα να λειτουργήσει στην κατεύθυνση των μεγάλων συναινέσεων. Ποιος μπορεί να «ενώσει» την πόλη και να παίξει το ρόλο του εγγυητή αυτής της ενότητας.

Κι εκεί νομίζω ότι τα πρόσωπα και οι διαδρομές τους παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι θα με κρίνουν και ως πολίτη, απαντώντας στο ερώτημα εάν είμαι ικανός και άξιος να τους εκπροσωπώ, αν μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα και τη συναίνεση που έχει ανάγκη η κοινωνία μας για να πορευθεί στο μέλλον κι αν  αυτά τα χρόνια άσκησα τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος όλων των Λαρισαίων.

Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πορεύτηκα με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια όπως σε όλη μου τη ζωή.

Καλογιάννης: Στη Λάρισα και τα χωριά υλοποιήθηκε πρωτόγνωρο έργο - Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί το «άσπρο μαύρο»

Σε καμία πόλη, μεγαλύτερη ή μικρότερη, δεν μπορεί να κερδηθεί η μάχη της καθημερινότητας, αν δεν κερδηθεί πρώτα η μάχη της «συνείδησης»

Θεωρείτε πως έχει κερδηθεί η μάχη της καθημερινότητας; Είναι όντως είναι εφικτό ή ουτοπικό να μιλάμε για κάτι τέτοιο σε μία πόλη 200.000 κατοίκων;

Σε καμία πόλη, μεγαλύτερη ή μικρότερη, δεν μπορεί να κερδηθεί η μάχη της καθημερινότητας, αν δεν κερδηθεί πρώτα η μάχη της «συνείδησης». Εκείνος που κλείνει με το αυτοκίνητο του την κίνηση στον κεντρικό δρόμο της πόλης, σε ώρα αιχμής, δεν μπορεί μετά να διαμαρτύρεται για το κυκλοφοριακό!

Γι’ αυτό λοιπόν, μελετήσαμε πολύ προσεκτικά ένα συνολικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (το γνωστό ΣΒΑΚ) όχι μόνο για να απελευθερώσουμε και να αναβαθμίσουμε το δημόσιο χώρο, αποδίδοντας τον στον πολίτη, αλλά κυρίως για να εμπεδώσουμε, σιγά – σιγά, μια διαφορετική αντίληψη κινητικότητας μέσα στον αστικό ιστό. Από όλους. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν, αξιοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας σε πολλές κατευθύνσεις, αλλάζοντας την πόλη και κάνοντας την σύγχρονη και ευρωπαϊκή, αλλά κυρίως αλλάζοντας και τις συνήθειες μας. Μεταφέροντας δηλαδή μια διαφορετική φιλοσοφία στον πολίτη, συμπαρασύροντας τον σε μια νέα αντίληψη για την προστασία του δημόσιου χώρου και του αστικού περιβάλλοντος, με τον  ίδιο πρωταγωνιστή!

Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε σε όλα τα επίπεδα: Στην καθαριότητα, στη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, στη διατήρηση των υποδομών και των έργων. Αν ο πολίτης δεν αγαπήσει το δημόσιο χώρο κ. Ράϊδο, αν δεν τον θεωρήσει δική του υπόθεση, αν δεν τον προστατεύσει, ο ίδιος θα απωλέσει την ποιότητα της καθημερινότητας του, ό,τι και εάν κάνει ο Δήμος.  Να σας θυμίσω τι έγινε πρόσφατα με τις παιδικές χαρές; Πριν ακόμα δοθούν στη χρήση των πολιτών, βανδαλίστηκαν. Υποβάλαμε μηνύσεις! Μια επένδυση με τόσο κόπο και χρήμα, δεν φτάνει στους αποδέκτες της όπως πρέπει, γιατί κάποιοι θεωρούν το δημόσιο χώρο εχθρό…

Καλογιάννης: Στη Λάρισα και τα χωριά υλοποιήθηκε πρωτόγνωρο έργο - Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί το «άσπρο μαύρο»

Σήμερα η Λάρισα είναι μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της

Ο συνποψήφιός σας δήμαρχος Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Γούλας από την πρώτη ημέρα της υποψηφιότητάς του, ερωτηθείς για το γιατί δεν συμπορεύτηκε με τη «Συμπαράταξη», είχε πει πως ουδέποτε κλήθηκε από εσάς…

Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» είναι μια πλατιά συμμαχία ανθρώπων, πολιτικών χώρων και ανένταχτων πολιτών. Απευθύνθηκε ισότιμα και ανοιχτά σε όλους. Κάποιοι αυτό το κάλεσμα το απέρριψαν, θεωρώντας πως έχουν μια διαφορετική πολιτική λογική. Το καταλαβαίνουμε, το σεβόμαστε και είμαστε βέβαιοι ότι στην επόμενη δημοτική περίοδο θα βρούμε τους τρόπους να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης. 

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως με τη μακρά σας θητεία, από τα νεανικά σας κιόλας χρόνια, αποτελείτε πλέον τη ζωντανή αυτοδιοικητική ιστορία της Λάρισας. Τι θα θέλατε να αφήσετε ως παρακαταθήκη στον τόπο σας με μία ενδεχόμενη δεύτερη θητεία στο δημαρχιακό θώκο;

Γνωρίζετε ότι υπηρέτησα την αυτοδιοίκηση για πολλά χρόνια, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 80, νεαρός τότε, ως δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επι δημαρχίας Αριστείδη Λαμπρούλη. Οι παρεμβάσεις που έγιναν τότε, καθόρισαν τη φυσιογνωμία της πόλης για τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Μεσολάβησαν βέβαια δημοτικές αρχές, οι οποίες συνέχισαν εκείνο το όραμα, προσθέτοντας τις δικές τους παρεμβάσεις.

Σήμερα η Λάρισα είναι μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.

Φιλοδοξία μου λοιπόν είναι να υλοποιήσουμε το όραμα μας, που θα καθορίσει πάλι τη φυσιογνωμία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες.

Μια πόλη σύγχρονη, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά χωρίς να αφήνει πίσω κανένα. Μια πόλη λειτουργική, αλλά και με συνοχή. Που να παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες της και να ευνοεί την εκδήλωση της επιχειρηματικότητας. Κυρίως όμως, μια πόλη που να εμπλέκει τον πολίτη στα οράματα της: Ο πολίτης πρωταγωνιστής των αλλαγών που συναποφασίζουμε και ο δήμος εγγυητής μιας πορείας προς το μέλλον, που μετατρέπει μέρα με τη μέρα τη Λάρισα σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης.

Πηγή: onlarissa.gr

728X100
error: Content is protected !!