ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

M. Tόπα: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, φροντίζουμε για το αυτονόητο

milonas

«Χτές στο «La Petite Cantine” άκουσα με προσοχή τους εκπροσώπους ΑμεΑ να συνομιλούν με τον υπουργό επικρατείας κ Βερναδάκη και να θέτουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν  σε πρακτικό επίπεδο μέσα στην καθημερινότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ψυχολόγος Μαρία Τόπα σε παρέμβασή της. Η κ. Τόπα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Μαγνησίας με το ψηφοδέλτιο του κ. Νίκου Τσιλιμίγκα. Στην παρέμβασή της συνεχίζει:

«Θέματα προσβασιμότητας, οικονομικά θέματα, αλλά και προτροπές για το τι μέλλει γενέσθαι. Άκουσα με προσοχή όλα όσα έχουν γίνει προς το καλύτερο, άκουσα γονείς να μιλάνε για την καθημερινότητα των παιδιών  τους στα σχολεία, παράπονα από την πολίτεία…θέματα όχι τόσο ξένα στ αυτιά μου, λόγω της ειδικότητας μου ως ψυχολόγος.

Όσο συνομιλούσαν για τα παραπάνω, σκεφτόμουν τη φράση «ουσιαστικά η αναπηρία δημιουργείται από την ίδια την κοινωνία, όταν αυτή μη έχοντας την κατάλληλη υποδομή δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή σε μια μειονεξία ή ατέλεια ενός ανθρώπου, διαγράφοντας όλες τις άλλες πλευρές του.» Σημειοτέον, αναπηρία δεν είναι μόνο μια κινητική δυσκολία ή η έλλειψη όρασης. Υπάρχουν και αφανείς στα μάτια του κόσμου  αναπηρίες όπως οι χρόνιες ασθένειες, σωματικές η ψυχικές. Μεγάλη κουβέντα επίσης τι σημαίνει άνθρωπος με ειδικές ανάγκες, αφού εαν η επιστήμη και η πολιτεία φροντίζει σχετικά τότε φαίνεται να μην έχει τόσο ειδικές ανάγκες. Αν γνωρίζαμε περισσότεροι τη νοηματική γλώσσα ένας κωφός θα λειτουργούσε καλύτερα μέσα  στο κοινωνικό σύνολο και αν όλοι οι κατάλογοι στα εστιατόρια και στις ταβέρνες ήταν γραμμενα σε μορφή braille κάποιοι άνθρωποι δεν ήταν  τόσο αποκομμένοι από αυτά που οι υπόλοιποι θεωρούμε ως δεδομένα.  Θα μπορέσουμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι ο όρος «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» είναι έννοια σχετική και αφορά περισσότερο στο κοινωνικό περιβάλλον και στο πως αυτό αντιμετωπίζει και συμπεριφέρεται σε κάθε ξεχωριστό μέλος της, παρά το άτομο με ιδιαιτερότητες καθ’ αυτό.

Η θέσπιση ενός νόμου διευκολύνει αρκετά τα πράγματα. Οι ψυχολόγοι στα σχολεία, οι σχολικοί νοσηλευτές, τα επιδόματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, οι θέσεις εργασίας, όπως αναφέρηκε και στην χτεσινή συνάντηση, είναι μερικά από τα βήματα σε μια πιο θετική κατεύθυνση. Πολλά μέλλει να γίνουν. Ας έχουμε υπόψη όμως, πως η θέσπιση ενός νόμου, δεν αφορά μόνο σε πρακτικά θέματα, αλλά κατά βάση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και στη δημιουργία μιας συνείδησης σεβασμού προς τον συνάνθρωπό μας. Όταν μια πολιτεία σέβεται τη διαφορετικότητα των πολιτών της διδάσκει το σεβασμό και τη συνειδητοποίηση της ευθύνης που έχουμε όλοι και όλες απέναντι στους συνανθρώπους μας. «

Facebook Comments

error: Content is protected !!