ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάρης Μουτσινάς στο TheNewspaper.gr: «Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών»

milonas 728x120

Τον γνωρίσαμε ως Δήμαρχο Ιωλκού με το Νόμο Καποδίστρια, ενώ χρόνια αργότερα οι πολίτες της Μαγνησίας τον έστειλαν με την ψήφο τους στα έδρανα του Κοινοβουλίου με τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ. Ο Πάρης Μουτσινάς, ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και έντονα πολιτικοποιημένο άτομο έκανε την προσπάθειά του για… αέναη δημιουργικότητα, όπως ο ίδιος λέει μέσα από την «Βόλου Κοινωνία», ενώ αμέσως μετά αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση του κ. Βάκη Τσιομπανίδη, πρόεδρου του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας( ΑΚΚΕΛ), να είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Όπως σημειώνει «η ψήφος στο ΑΚΚΕΛ θα αποδειχθεί καταλύτης για το μέλλον της χώρας», αφού μόνο με την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα –που δυστυχώς συνεχώς μαραζώνει στη χώρα- η Ελλάδα μπορεί να σταθεί χωρίς την βοήθεια των μνημονίων στα πόδια της.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει άλλωστε είναι χαρακτηριστικά: Η επισιτιστική επάρκεια της χώρας το 1980 ήταν 117%, σήμερα είναι μόνο 30%, παρά τον πακτωλό επιδοτήσεων που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας το διάστημα αυτό. 

Γι’ αυτό άλλωστε, όπως προφητικά τονίζει, αν συνεχιστεί αυτή η αναπτυξιακή άπνοια που οι κυβερνώντες συντηρούν, η χώρα δεν θα αποφύγει ένα νέο μνημόνιο το 2023.

Ζητά για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Μαγνησιωτών καθώς όπως τονίζει «ο πρωτογενής τομέας εξαιτίας ανεύθυνων πολιτικών κατάντησε ο παρίας μιας κακής οικονομίας, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας σοβαρός πυλώνας για την ανάπτυξη της».

Βαθιά πολιτικό ον και έχοντας άποψη για τον χώρο της Κεντροαριστεράς όπου προέρχεται υποστηρίζει με νόημα ότι το τελευταίο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο μοιάζει με τον απεγνωσμένο έρωτα…

ΣYNENTEYΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 • Και εκεί που σας ακούγαμε να κάνετε διαβουλεύσεις για ενωτική κάθοδο των προοδευτικών δυνάμεων στον Δήμο Βόλου, ξαφνικά ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας για ευρωβουλευτής με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος. Πώς λάβατε τη συγκεκριμένη απόφαση;
 • Είμαι θιασώτης της αυτοδιοίκησης και της άμεσης δημοκρατίας, με μαγεύει η αμεσότητα  με τους δημότες χωρίς κομματικούς κομισάριους, πρόκληση για την αέναη δημιουργικότητα. Η επανάληψη του εγχειρήματος που πραγματοποιήσαμε στην Ιωλκό δεν ήταν όμως εύκολη υπόθεση  για τον Βόλο, παρά την σοβαρή δουλειά που έγινε από την «Βόλου κοινωνία» με τους φορείς και τους θεσμούς της περιοχής. Ύστερα ήρθαν….. οι βάρβαροι (τα κόμματα), με ξέχειλη αγωνία να μαρκάρουν τον πολιτικό τους χώρο. Κατόπιν αυτών αποδέχτηκα την πρόταση του κ. Τσιομπανίδη Βάκη, πρόεδρου του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας( ΑΚΚΕΛ), να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής . Η πολιτική μου εμπειρία, οι επιστημονικές μου γνώσεις και η επαγγελματική μου ενασχόληση με τα αγροτικά ζητήματα με παρακίνησαν να δεχτώ την πρόταση και να συνεισφέρω στον υποτιμημένο και υποβαθμισμένο πρωτογενή τομέα παραγωγής.

 

 • Η γεωπονία την οποία και έχετε σπουδάσει σας «έπεισε» ώστε να στραφείτε σε αυτή την κατεύθυνση;
 • Σίγουρα η επιστημονική κατάρτιση ως ειδικού Γεωπόνου , οι γνώσεις μου και η πλούσια επαγγελματική και συνεταιριστική μου εμπειρία ( Γεωπόνος επιχειρήσεων, στέλεχος κοινοπραξίας ανθοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος,  γεωργοοικονομολόγος της ΑΤΕ) και η μακρόχρονη πολιτική μου πορεία, έχουν επηρεάσει σοβαρά την απόφαση μου. Το γεγονός επίσης ότι η κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού συστήματος έχουν υποτιμήσει την αγροτική παραγωγή, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της οικονομίας και το ξεπέρασμα της βαθιάς και ατέρμονης κρίσης, με έχει εξιτάρει και με προκαλεί να πάρω θέση. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει, το αγαπώ και μπορώ να το υπηρετήσω  καλύτερα από πολλούς. 

 

 • Βασική ιδεολογία του κόμματος είναι η ανάπτυξη μέσα από την παραγωγή. Θεωρείτε ότι ο πραγματικός πλούτος μπορεί να παραχθεί αποκλειστικά από την ελληνική γη;
 • Το ΑΚΚΕΛ είναι ένα κόμμα που έχει θέσεις για όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Ο τίτλος αγροτικό- κτηνοτροφικό έχει ισχυρό συμβολισμό που αναδεικνύει τον σοβαρό ρόλο του πρωτογενή τομέα παραγωγής την εν γένει ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, όπως στην μεταποιητική βιομηχανία, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, εμπόριο, εξαγωγές, τουρισμός, αγροτουρισμός καινοτομία κλπ. Η βιομηχανία τροφίμων κυριαρχεί πλέον στον κόσμο και αν δεν αναπτυχθούμε σ αυτόν το σοβαρό τομέα, θα  χάνουμε συνεχώς θέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό. Από την αρχαιότητα άλλωστε μέχρι σήμερα, η γεωργία στήριζε την Ελλάδα στις δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και σε άλλους σημαντικούς τομείς, στη ναυτιλία, γενικό εμπόριο, βιομηχανία, ενέργεια κλπ., παρά ταύτα η Ελληνική γη μπορεί και πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην ενδογενή ανάπτυξη της οικονομίας και την εξωστρέφεια της. Για να γίνει αυτό κατανοητό θα παραθέσω κάποιους αμείλικτους αριθμούς. Η επισιτιστική επάρκεια της χώρας το 1980 ήταν 117%, σήμερα είναι μόνο 30% ,παρά τον πακτωλό επιδοτήσεων που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας το διάστημα αυτό. Έτσι η Ελλάδα σήμερα εισάγει αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα αξίας άνω των 6 δις ευρώ το χρόνο, που αν καταφέρουμε να τα  υποκαταστήσουμε με εγχώρια παραγωγή, δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα ή ακόμα και νέο μνημόνιο που πολύ φοβάμαι ότι βρίσκεται προ των πυλών.

 Συμπεράσματα :

 • στη διάρκεια της μεταπολίτευσης ανεύθυνοι πολιτικοί και κόμματα κατέστρεψαν ζωτικότητα της Ελληνικής παραγωγής. 
 • σήμερα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό να κατακτήσουμε, αρκεί να ξεμπερδεύουμε  με τα νοσηρά φαινόμενα του κράτους και του ΥΠΑΑΤ, με σχέδιο τόλμη και πολιτική βούληση. 
 • Ο κ. Τσίπρας μπορεί να πολυδιαφήμισε την έξοδο από τα μνημόνια, ωστόσο, ακόμη και τώρα οι Έλληνες δεν έχουν σηκώσει κεφάλι. Αυτή η πραγματικότητα έχει μεταφερθεί στο Ευρωκοινοβούλιο; 
 • Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι μύθος και φενάκη. Θα θέλαμε να αισιοδοξούμε, αλλά τα στοιχεία είναι αδιάσειστα .Η οικονομία είναι αναιμική και οι δείκτες ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία αναμένεται να κυμανθούν από 1,1 σε 1,5%, ενώ θα έπρεπε να είναι άνω του 3,5%,για να ξεκολλήσουμε το τέλμα. Το εθνικό μας χρέος όμως αυξάνεται, το  ΑΕΠ παραμένει στάσιμο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και τις τράπεζες ξεπερνούν τα 300 δις, τα κόκκινα δάνεια είναι η τορπίλη της οικονομίας και των τραπεζών και δυστυχώς  το έλλειμμα των επενδύσεων ξεπερνά σήμερα τα 15 δις. Ο καθένας κατανοεί ότι αν αυτή η αναπτυξιακή άπνοια συνεχιστεί, δεν θα αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο το 2023. Η επικοινωνιακή δεινότητα του κ. Τσίπρα και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, η αξιοποίηση του σκανδάλου Novartis, από την κυβέρνηση, δεν μπορούν να κρύψουν τα οξυμένα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα μας. Η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ, όλο και πιο απειλητικό όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Είναι φυσικό ότι ο κ. Πρωθυπουργός  επιδιώκει τη μεταφορά της πίεσης και της πόλωσης προς τις ευρωεκλογές, ώστε να συσπειρώσει την κομματική του βάση. Ο δικομματισμός καλά κρατεί ,αφού στην πόλωση ποντάρει και η ΝΔ., για να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Αυτή η διχαστική πολιτική θα οδηγήσει τους πολίτες στην απελπισία και την αποχή, αφού διαπιστώνουν καθημερινά ότι  κύριος στόχος των δυο μονομάχων είναι η  νομή της εξουσίας. 

Στο ΑΚΕΛ κατανοούμε απόλυτα ότι οι πολίτες είναι αηδιασμένοι από το πολιτικό σύστημα και τους καλούμε να δώσουν μία ευκαιρία στην ειλικρινή αγωνιστική προσπάθεια μας και να είναι σίγουροι ότι η ΨΗΦΟΣ στο ΑΚΚΕΛ θα αποδειχθεί καταλύτης για το μέλλον της χώρας. Το ΑΚΚΕΛ θα γίνει η στεντόρεια φωνή τους ενάντια στην κρίση, τη στασιμότητα και την πολιτική ανηθικότητα. 

 • Πως βλέπετε το τελευταίο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντροαριστερά; Θεοχαρόπουλος, Τζουμάκας, Μπίστης και Ραγκούσης, κάτω πλέον από την ίδια στέγη, στην οποία φιλοξενείται από καιρό σε υπουργική θέση ο Φώτης Κουβέλης. Ποια τα αισθήματά σας γι’ αυτό. 
 • Το τελευταίο άνοιγμα του κ. Τσίπρα προς την κεντροαριστερά τώρα, όχι το 2015 που ήταν ισχυρός, μοιάζει με τον απεγνωσμένο έρωτα .Τάζει τα πάντα για να τον κατακτήσει, αλλά χωρίς σοβαρή ανταπόκριση.  Είναι έκδηλη  η αγωνία του βιρτουόζου στην επικοινωνία κ. Τσίπρα, αφού η Προοδευτική συμμαχία έχει δύο αθεράπευτες αρρώστιες. Πρώτον απευθύνεται γενικόλογα σ’ όποιον  νιώθει  «προοδευτικός», χωρίς συγκεκριμένο διακύβευμα ή έστω κάποιες προγραμματικές δεσμεύσεις, όποτε σαφώς υπονοείται στον καθένα μας, ότι η πεμπτουσία του εγχειρήματος είναι η νομή της κρατικής εξουσίας.  Δεύτερον είναι γνωστή η παροιμία που λέει ότι « από υλικά κατεδαφίσεως δεν χτίζεται καινούργιο σπίτι «ή από κουρέλια κουρελού θα γίνει, αλλά όχι χαλί». Το καλό χαλί θέλει ποιοτικό νήμα, τεχνική, μεράκι και πολύ καλή δουλειά. Μία πραγματικά προοδευτική συμμαχία θέλει ευυπόληπτα  πρόσωπα, οραματικό σχέδιο, πολιτική βούληση, ηθική και πολλή δουλειά. Με πολιτικούς όμως γυρολόγους  και θεσιθήρες δεν κτίζεται υγιής πολιτική συμμαχία.

 

 • Τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι γεωργοί διατρανώνουν πλέον την απόγνωσή τους, για το γεγονός ότι το παραγόμενο προϊόν είναι πλέον ασύμφορο, γι’ αυτό και έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε σκόρδα από Ινδία και γάλα από Γαλλία. Αυτό πώς μπορεί να αναστραφεί, φέρνοντας ταυτόχρονα και χαμόγελα στους παραγωγούς;
 • Ο πρωτογενής τομέας εξαιτίας ανεύθυνων πολιτικών κατάντησε ο παρίας μιας κακής οικονομίας, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας σοβαρός πυλώνας για την ανάπτυξη της. Σε αυτό συνέβαλαν,  πέραν των κυβερνήσεων , οι ανυπόληπτοι ταγοί των αγροτών, συνδικαλιστές, συνεταιριστές. Αλλά και οι αγρότες οι οποίοι δεν στήριξαν με πίστη τους συνεταιρισμούς τους δεν συνεργάστηκαν μεταξύ τους, ώστε να απολαύσουν την υπεραξία των προϊόντων τους. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η υπερφορολόγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η υπερβολική αύξηση του κόστους παραγωγής, το υψηλότερο στην Ε.Ε., η απαξίωση των περιφερειακών υπηρεσιών, η κατάργηση των γραφείων ανάπτυξης των  νομαρχιών και η ανυπαρξία ειδικών επιστημόνων (γεωπόνοι, κτηνίατροι κ.α.) έδωσαν τη χαριστική βολή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής από το 2010 έχουν βάλει λουκέτο 40.000 κτηνοτροφικές  επιχειρήσεις (10.000 τα τελευταία χρόνια) . Σήμερα  η Θεσσαλία, από τις γονιμότερες πεδιάδες της χώρας, κατατάσσεται στις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. και το  μέσο εισόδημα της είναι το  55% περίπου του αντίστοιχου του εισοδήματός του Νομού Αττικής.                                                                   Το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών καλά κρατεί και δυναμώνει, ενώ η περιφέρεια φτωχοποιείται .Το ΑΚΚΕΛ έχει μελετήσει και προτείνει μία δέσμη μέτρων για την ανάταξη της κατάστασης αυτής. Τα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας, διεθνώς αναγνωρισμένα και η υποκατάσταση των εισαγωγών μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και τις εισαγωγές σε αθρόες εξαγωγές. Η New York Times  το 2013 έγραφαν ότι «αν η Ελλάδα αξιοποιούσε τη φέτα και το ελαιόλαδο δεν θα είχε ανάγκη εξωτερικού δανεισμού, δεν θα υφίστατο την περιπέτεια των  μνημονίων». 

 

 • Το Α.Κ.Κ.ΕΛ είναι ένα μικρό κόμμα που ιδρύθηκε πέντε χρόνια πριν. Τότε είχε λάβει ποσοστό 0,60% στις ευρωεκλογές. Αυτή την φορά, πιστεύετε ότι θα καταφέρει να στείλει ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες;
 • Το ΑΚΚΕΛ δημιουργήθηκε το Μάιο του 2014, λίγο πριν τις ευρωεκλογές και χωρίς καμία προετοιμασία, συμμετείχε σ αυτές με χαμηλές προσδοκίες. Σήμερα θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και αν τα Μ.Μ.Ε. μας βοηθήσουν στοιχειωδώς να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα μας, είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών. Άλλωστε είμαστε το μόνο κόμμα που έχει στον πυρήνα του την ανάπτυξη και έχουμε καταρτίσει τολμηρό ριζοσπαστικό πρόγραμμα με 10 πυλώνες για την αναγέννηση αγροτικής οικονομίας και της χώρας .  Το ΑΚΚΕΛ ,πάρα του ότι δεν έχει κοινοβουλευτική ή ευρωπαϊκή εκπροσώπηση, έχει καταθέσει 24 αναφορές κατά του ελληνικού κράτους στο ευρωπαϊκο κοινοβούλιο και την Κομισιόν για αδικίες κατά του Αγροτικού κόσμου και του κόσμου της επιχειρηματικότητας, καθώς  δύο καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή και ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού κατά των καρτέλ  και αρκετές καταγγελίες  Συνήγορο του πολίτη, όπως πριν μερικές ημέρες για τις παράνομες δεσμεύσεις των επιδοτήσεων των αγροτών από τις τράπεζες για χρέη στο δημόσιο. Το κυριότερο είναι ότι το ΑΚΚΕΛ, μαζί με τέσσερα άλλα κόμματα ευρωπαϊκών χωρών, με ηγετική δύναμη το ιταλικό κίνημα των πέντε αστέρων, έχουν καταρτίσει  ριζοσπαστικό μανιφέστο με δέκα σοβαρές προτάσεις για μία καινούργια Ευρώπη της αλληλεγγύης της δημοκρατίας του δικαίου και του πολιτισμού, την Ευρώπη του μέλλοντος. Είμαστε έτοιμοι για τα δημιουργικά προστάγματα που έρχονται  μπροστά μας και  να απαντήσουμε στις  προκλήσεις της νέας εποχής. Δώστε μας δύναμη να τα πραγματοποιήσουμε.
error: Content is protected !!