Γιάννης Ψαχούλας στο TheNewspaper.gr: «Οι όποιες παρεμβάσεις της Περιφέρειας στη Μαγνησία, μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται»

milonas 728x120

Από τους πιο γνωστούς ιατρούς στο Βόλο, ο πυρηνικός ιατρός Γιάννης Ψαχούλας, πήρε την μεγάλη απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας με την «Πρωτοβουλία» του πανεπιστημιακού Δημήτρη Κουρέτα.

Παρά την αναγνωρισιμότητά του, ο κ. Ψαχούλας τονίζει ότι δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας ενεργός ανιδιοτελής πολίτης που θέλει να συμβάλλει ώστε να βελτιωθούν, έστω και λίγο, πράγματα που καθημερινά απασχολούν καθημερινά τους κατοίκους της Μαγνησίας.

Ασκώντας σκληρή κριτική στον Κώστα Αγοραστό σημειώνει ότι η Μαγνησία δεν είναι στις προτεραιότητες του, αλλά ούτε της ομάδος που τον εκπροσωπεί, αναφερόμενος για άλλη μία φορά την ισχνή απορροφητικότητα από πλευρά της Περιφέρειας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Εξάλλου, όπως δηλώνει, οι όποιες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη όλα αυτά τα χρόνια στη Μαγνησία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα ζητήματα της καθημερινότητας, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσαν να εκληφθούν…

Αναφορικά στο ζήτημα της ανεργίας που πλήττει το Νομό, ο κ. Ψαχούλας υπογραμμίζει ότι υπάρχουν εμπειρογνώμονες, επιστήμονες άνθρωποι, με γνώση του αντικειμένου με τους οποίους η «Πρωτοβουλία» θα βρει λύσεις.

Άλλωστε, στόχος του συνδυασμού, σε περίπτωση εκλογής του είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η επένδυση στην γνώση, την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς είναι η μοναδική επένδυση που αποδίδει τόσο άμεσα, όσο και σε βάθος χρόνου.

ΣYNENTEYΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 • Δύσκολα ένας πυρηνικός ιατρός αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά. Ωστόσο εσείς κατέρχεστε για πρώτη φορά υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία» του Δημήτρη Κουρέτα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πως λάβατε την απόφαση;
 • Κάποια στιγμή, αποφασίζουμε σαν ενεργοί ανιδιοτελείς πολίτες, να συμπορευτούμε με κάποιες “πρωτοβουλίες πολιτών” όπως αυτή του Δημήτρη Κουρέτα, σε μια προσπάθεια  με την παρέμβαση μας αυτή, να βελτιώσουμε, να επιλύσουμε και να ξεπεράσουμε  πράγματα που καθημερινά μας απασχολούν ως κάτοικοι, ως επαγγελματίες, ως επιστήμονες, ως γονείς. 

 

 • Όπως πολλές φορές έχει αναφέρει ο κ. Κουρέτας η Θεσσαλία είναι προτελευταία Περιφέρεια αναφορικά στην απορροφητικότητα των κονδυλίων. Αυτό φαίνεται στην καθημερινή πρακτική της Μαγνησίας;
 • Δυστυχώς αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλιών είναι ιδιαίτερα χαμηλή πέραν πάσης αμφισβήτησης. Σε σχέση δε με άλλες περιφέρειες, η σύγκριση είναι τραγική. Σε συνδυασμό με τις μειωμένες εθνικές δαπάνες προκύπτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Μαγνησία και ως Θεσσαλία, στον πρωτογενή τομέα, στην υγεία, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και μοιραία στην απασχόληση.

 

 • Λόγω του επαγγέλματός σας, έρχεστε καθημερινά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Ποια η γνώμη που έχουν αποκομίσει από το παραγόμενο έργο στην Μαγνησία;
 • Ο κόσμος της Μαγνησίας είναι κόσμος σκεπτόμενος, δεν είναι μίζερος, ούτε τοπικιστής. Μπορεί να διακρίνει όμως, πως η Μαγνησία δεν είναι στις προτεραιότητες του Περιφερειάρχη και της ομάδος που τον εκπροσωπεί. Αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα ζητήματα της καθημερινότητας μας, θα είχαν μορφή ανεκδότου οι όποιες παρεμβάσεις της περιφέρειας στη Μαγνησία (ατμοσφαιρική ρύπανση, είσοδος πόλης, περιφερειακός, αεροδρόμιο, σύνδεση Σποράδων, που να τελειώσουμε).

 

 • Περιφερειακός-Πανθεσσαλικό. Δύο ολυμπιακά έργα, όπου έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια και παρόλα αυτά, υπολειτουργούν και τα δύο. Στην περίπτωση εκλογής σας, τι θα αλλάξει;
 • Όπως λέτε, ολυμπιακά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων που ακολουθούν την μοίρα και άλλων ολυμπιακών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, ψάχνοντας λύσεις ανάμεσα στην εταιρεία ακίνητων, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε κανέναν με υποσχέσεις. Υπάρχουν εμπειρογνώμονες, επιστήμονες άνθρωποι, με γνώση του αντικειμένου με τους οποίους θα βρούμε λύσεις οικονομικά και κοινωνικά αποδεικτές.

 

 • Γίνονται όλα όσα θα έπρεπε για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή;
 • Εδώ μιλάμε για το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως Μαγνησία και ως Περιφέρεια. Μέχρι σήμερα το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να αποδοθεί στην ικανότητα όσων ασχολούνται με τον τουρισμό και μόνο σ’ αυτούς. Στόχος της “Πρωτοβουλίας” είναι  να αναδειχθεί με ολοκληρωμένο τρόπο, όλος ο τουριστικός πλούτος της περιοχής μας μέσα από μια πλήρη γκάμα ελκυστικών ανταγωνιστικών και ώριμων τουριστικών  προϊόντων, για τα οποία υπάρχει μια αντίστοιχη ώριμη διεθνής τουριστική αγορά (εποχικότητα, με διαφορετικό κύκλο ανά περιοχή της Θεσσαλίας, αύξηση μέσης παραμονής, συνεδριακός τουρισμός  και πάρα πολλά άλλα).

 

 • Για σας ποιο έργο στην Μαγνησία πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου Περιφερειάρχη, καθώς καρκινοβατεί πολλά χρόνια;
 • Είναι προφανές ότι μιλάτε για τον περιφερειακό και το αντιλαμβάνομαι ως έργο απαραίτητο να τελειώνει γιατί συνδέεται με όλα τα προβλήματα της περιοχής μας (ποιότητα ζωής, περιβάλλον-ρύπανση, τουρισμός).

 

 • Δυστυχώς η Μαγνησία είναι πρωταθλήτρια και στην ανεργία, κυρίως νέων ανθρώπων. Σε περίπτωση εκλογής σας, πώς μπορεί αυτό να αλλάξει;
 • Δυστυχώς είναι θέμα που αφορά τη χώρα γενικότερα. Η Θεσσαλία σαν Περιφέρεια όμως έκανε ακόμη λιγότερα στον τομέα αυτόν. Από το περιφερειακό πρόγραμμα που αφορά την επιχειρηματικότητα απορρόφησε μόνο 2,5 εκατομμύρια σε σύνολο προγράμματος 65 εκατομμυρίων. Για μας σαν “Πρωτοβουλία” ,στο βαθμό που μπορούμε να παρέμβουμε η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η επένδυση στην γνώση, την έρευνα και την ανάπτυξη είναι  “ο στόχος”, γιατί θεωρούμε ότι σε περιόδους κρίσης είναι η μοναδική επένδυση που αποδίδει τόσο άμεσα, όσο και σε βάθος χρόνου.

 

 • Πολιτικά που κατατάσσετε την «Πρωτοβουλία»;
 • Είμαστε πολίτες, εργαζόμενοι, δεν είμαστε φωτεινοί παντογνώστες, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, χωρίς να ανήκουμε σε κάποιον ιδεολογικό χώρο.
error: Content is protected !!