ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρουσίαση υποψηφίων στη Σκόπελο για τη Λαϊκή Συσπείρωση

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μικρή αποδείχθηκε τελικά η αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Ορφέας» για να χωρέσει τους Σκοπελίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την παρουσίαση του μεγαλύτερου τμήματος του  ψηφοδελτίου με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Αναγνώστου και του υπ. περιφερειακού συμβούλου Σποράδων Γιώργου Γούλα.

KEN 2

Τη συγκέντρωση «άνοιξε» ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις και την πλούσια αγωνιστική  δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο υποψήφιος δήμαρχος, που αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια μέσα και κυρίως έξω από τα δημοτικά συμβούλια και στη διαπάλη με τα άλλα ψηφοδέλτια που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι», ενώ στο τέλος παρουσίασε το ψηφοδέλτιο.

Συγκεκριμένα ο Γ. Γούλας τόνισε:

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ωστόσο το κριτήριο ψήφου, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και την διέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική. Ποια πρέπει να είναι η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης – από ποιον και για ποιον – που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιον τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη είτε εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος.

Ο συνδυασμός της Ν.Δ. με τον κ. Αγοραστό υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις  κυβερνήσεις και την Ε.Ε., την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και την περίφημη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης με όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Η «αντιπαράθεση» με τον κ. Αγοραστό, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα τάχα «σκοτώνονταν» και τώρα θα συνεργαστούν με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα, είναι ψευδεπίγραφη. Το ίδιο και της ΛΑΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι πριν λίγες μέρες συμμετείχε στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και σε Δήμους στηρίζει  τους υποψηφίους του. Ψευδεπίγραφη είναι και η αντιπαράθεση του κ. Κουρέτα που πορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι και παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ!  Στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν όλες αυτές οι δυνάμεις και στο περιφερειακό συμβούλιο και έξω απ’ αυτό, πέρα από σκιαμαχίες.

Το ίδιο και η δήθεν αντιπολίτευση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του αντικομουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και αντιπάλευε την αντιλαϊκή πολιτική, που προωθούσε στην Περιφέρεια η πλειοψηφία της Ν.Δ., σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ε.Ε. και την συναίνεση σε βασικά ζητήματα, των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων & της Χρυσής Αυγής και διεκδικούσε μέτρα στήριξης του λαού.   

Ήμασταν πάντα μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργατών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών, των σπουδαστών και μαθητών, των γυναικών, θέτοντας τα αιτήματά τους και στο περιφερειακό συμβούλιο, διεκδικώντας λύσεις.

Ζητήσαμε από το περιφερειακό συμβούλιο, να εκφράσει την αντίθεσή του στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς. Θέσαμε το αίτημα κατάργησης των διοδίων και αφαίρεσης της εκμετάλλευσης των δρόμων απ’ τους ιδιώτες, αλλά η Ν.Δ, με τον ΣΥΡΙΖΑ & το ΠΑΣΟΚ, δεν τα στήριξαν αυτά τα αιτήματα.

Αποκαλύψαμε ότι η απορροφητικότητα των ευρωενωσιακών πόρων και τα έργα που διαφημίζει ο περιφερειάρχης, δεν ωφέλησαν τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, αφού η ανεργία στην Μαγνησία και σε όλη τη Θεσσαλία παραμένει υψηλή, το εισόδημα μισθωτών, μικρών αγροτών & ΕΒΕ μειώθηκε δραστικά, η μικρή αγροτιά ξεκληρίζεται και αγκομαχά, η νεολαία βιώνει μεγάλα αδιέξοδα. Το όφελος είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, που για τις ανάγκες του δίνεται το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών.

Αντιπαλέψαμε την πολύμορφη στήριξη από την περιφέρεια, εκατοντάδων επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΑΠΕ που τις πληρώνει ακριβά ο λαός, ιδιωτικοποιούν την ενέργεια, αρπάζουν δημόσια γη, σπέρνουν παντού ανεμογεννήτριες και καταστρέφουν το περιβάλλον. Τη στήριξη από τις κυβερνήσεις, την περιφέρεια, τον Δ. Βόλου, της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για να αυξηθεί η κερδοφορία της, όπως και την κατασκευή μονάδων παραγωγής RDF/SRF σαν αυτή που χρηματοδοτεί η περιφέρεια και θέλει να φτιάξει ο Δήμος Βόλου και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, πρωτοστατώντας τόσο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Αντιπαλέψαμε την κατασκευή μαρίνων και λιμενικών έργων για πολυτελή σκάφη και κρουαζιερόπλοια στη Μαγνησία, καταδυτικών πάρκων που προωθούσαν ιδιωτικοποίηση αιγιαλού και θαλάσσιων ζωνών για ακριβό τουρισμό στις Σποράδες και το Νότιο Πήλιο, ενώ πάνω από το 50% των ελλήνων δεν έχει την δυνατότητα να κάνει έστω και μία μέρα διακοπές και στους κατοίκους των νησιών στερούν την δυνατότητα κανονικής και φτηνής θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., για την απουσία σχεδιασμού, χρηματοδότησης και έργων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, από τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, που δεν έγιναν δεκτές, αφού θεωρούν τόσο η περιφερειακή αρχή της Ν.Δ, όσο και η κυβέρνηση και η Ε.Ε., ότι αυτά τα έργα κοστίζουν όπως λένε, εννοώντας, ότι δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, θυσιάζοντας στην κυριολεξία την ζωή και τις λαϊκές περιουσίες.

Καταθέσαμε προτάσεις-διεκδικήσεις, για κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών, σπουδαστικών εστιών, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, δωρεάν. Δομών δημόσιας υγείας-πρόνοιας, δημόσιων δωρεάν υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού, για ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου σε δημόσιες-δημοτικές εκτάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, την ανακατασκευή του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου.   

Αποκαλύψαμε την στήριξη της περιφερειακής αρχής της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α, στους επικίνδυνους Αμερικανονατοικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της κυβέρνησης σ’ αυτούς, στην εγκατάσταση των αμερικανικών DRONES στην 110 Π.Μ. της Λάρισας, ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Βόλο και πολεμικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο.

Αξιώνουμε, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις από την Θεσσαλία και όλη τη χώρα. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με το λαό αφέντη στον τόπο του. Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η Ελλάδα να δίνει 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ.

Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες,

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη δύναμη που με  επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (8/5/2018), ανέδειξε τα σημαντικά προβλήματα της Σκοπέλου και διεκδικήσαμε την λύση τους.                         

Τόσο ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, όσο η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη, στα περισσότερα δεν απάντησαν, αλλά και σε όσα απάντησαν ήταν γενικόλογοι ή αρνητικοί, προσπαθώντας να μεταφέρουν ευθύνες τους αλλού. Το κυριότερο όμως είναι ότι ελάχιστα πράγματα έγιναν από τότε και τώρα προεκλογικά θα μας τάξουν ξανά τα πάντα όπως συνήθως.

-ΡΩΤΉΣΑΜΕ τι έκαναν για να ολοκληρωθούν, οι μελέτες και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο Σκοπέλου-Γλώσσας από την πλημμύρα του 2015 και κυρίως στα αντιπλημμυρικά έργα σε Σκόπελο, Αγνώντα, Πάνορμο, Ελιος. Ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε. Όπως δεν είχαμε πάρει απάντηση και γιατί καθυστερούσε ο  καθαρισμός ρεμάτων ύψους 200 χιλιάδων ευρώ. Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο δρόμο, αλλά και με τα ρέματα ελάχιστα έκαναν σε σχέση με αυτά που έχει η Σκόπελος. Ιδιαίτερα δεν έχει γίνει κάτι με τα ρέματα Γλυστέρι και Καστάνη.

Καμία ενέργεια δεν έκανε η  Περιφέρεια για την  άμεση ή έστω ταχύτερη  καταβολή όλου του ποσού της αποζημίωσης, σε όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών που έπαθαν ζημιές και απογράφηκαν. Ενώ για την καταβολή των αποζημιώσεων σε όλους τους επαγγελματίες, χωρίς την απαράδεκτη προϋπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, αφού μιλούσαν για τις επιτροπές καταγραφής των ζημιών που είχαν γίνει το 2015. Και βέβαια μόλις φέτος, 3,5 χρόνια μετά, κοντά στο ανώτατο χρονικό όριο αποζημιώνονται οι ΕΒΕ. 

ΡΩΤΗΣΑΜΕ  για την ένταξη σε σχετικό πρόγραμμα όλων των τμημάτων του δικτύου ύδρευσης της Σκοπέλου που είναι παλιό με συχνά σπασίματα, απώλεια νερού και ένα μέρος του αποτελείται από σωλήνες αμιάντου (Ελιος), προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του προβληματικού τμήματος. Δεν ξεκαθάρισαν ούτε τι θα γίνει με τα προβληματικά τμήματα ούτε για τα τμήματα που έχουν σωλήνες αμιάντου και τα προβλήματα υπάρχουν ακόμα.

ΡΩΤΗΣΑΜΕ, για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης του δικτύου αγροτικής οδοποιίας της Σκοπέλου και αν θα εντάξει στο Π.Α.Α 2014-2020, την αίτηση του Δήμου Σκοπέλου, για ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου Ελαιοτριβείου Αντωνίου-Κεραμωτό-ΜΑΡΚ-Χονδρογιώργη-Περιβολιού, μας είχε απαντήσει αρνητικά τότε, λέγοντας ότι η αγροτική οδοποιία είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Τώρα βέβαια πανηγυρίζοντας το ενέταξε στο πρόγραμμα Φιλόδημος, στέλνοντας όμως τον δήμο να δανεισθεί 868.000€ από το ΤΠΔ βάζοντας υποθήκη την κρατική επιχορήγηση, κάτι που απέκρυψαν από το Π.Σ.

ΡΩΤΗΣΑΜΕ για την επιδιόρθωση των προβλημάτων και την εκ νέου ασφαλτόστρωση του δρόμου Σκοπέλου-Γλώσσας που είναι στην ευθύνη της και ιδιαίτερα στις περιοχές Στάφυλος, Αγ. Απόστολοι Γλώσσας που υπάρχουν ημιτελείς εργολαβίες της περιφέρειας, η απάντησή τους ήταν τι έγινε κυρίως πριν 3 χρόνια και όχι στο τώρα. Σίριαλ με πολλά επεισόδια η αποκατάσταση του οδοστρώματος στο ύψος της επιχείρησης Σκούρα. 

Στο ερώτημά μας αν σκοπεύει να συνδράμει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε., με παραχώρηση 2 γεωπόνων (1 εξειδικευμένου για την ελαιοκαλλιέργεια και 1 για την κτηνοτροφία), δεν πήραμε απάντηση.

Τέλος,  στην ερώτησή μας, αν θα προχωρήσει η Περιφέρεια στην διεκδίκηση στελέχωσης του Δασαρχείου και του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου και παράλληλα στον καθαρισμό του δάσους από τα πολλά πεσμένα δένδρα, ώστε να προστατευθεί από τυχόν πυρκαγιά, αλλά και για να ανανεώνεται το δάσος, η απάντησή του ήταν αρνητική, παραπέμποντας το θέμα στο Δασαρχείο, την Κτηματική Υπηρεσία και τον Δήμο.

Από πέρυσι ο κ. Αγοραστός μας φλόμωσε με εκατομμύρια με το νέο βαρύγδουπο σχέδιο για τις Β. Σποράδες, που αυτή τη φορά θα ονομάζεται Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ενώ ήμουνα νιος και γέρασα να περιμένω τη χρηματοδότηση της μελέτης  για το κτίριο του Κέντρου Υγείας, την ώρα που κινδυνεύει η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων σε έντονες καιρικές συνθήκες.

Και δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σχολιάσω το προηγούμενο «μεγαλόπνοο» σχέδιο,  το ΟΣΑΝ που άρχισε στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

-Βελτίωση οδού Ι.Μ. Ευαγγελισμού. Την είδατε;

-Αντικατάσταση καταθλιπτικών σωλήνων και δικτύων ύδρευσης, αλλά νεράκι από τη βρύση δεν πίνουμε ακόμη.

-Ανακατασκευή καλντεριμιών. Την επομένη άρχισαν οι αποκαταστάσεις των κακοτεχνιών γιατι τα νερά έμπαιναν στα σπίτια

Φίλες και Φίλοι,

Έχοντας την πείρα της πλημμύρας του 2015, που κόστισε  στη Σκόπελο 20.000.000 € με πρόχειρους υπολογισμούς με το λογαριασμό να ανεβαίνει σε κάθε νέα βροχούλα,  σας καλώ να σκεφτείτε πόσο διαφορετική είναι η δική μας σκέψη, η δική μας πρόταση για την Τοπική Διοίκηση.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας προοπτικής ριζικών αλλαγών, γι’ αυτό απαιτείται, ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην ευρωβουλή και τη Βουλή, ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους.

42 ημέρες έμειναν ακόμη! Να φτάσει παντού το κάλεσμα, το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης! Να γεμίσουν με κόκκινα γαρύφαλλα οι κάλπες!

Να εκλέξουμε Δήμαρχο στη Σκόπελο τον Γιώργο Αναγνώστου!

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απόψε η Σκόπελος μίλησε! Δίνει το μήνυμα της νίκης σε όλο το νησί!

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που σηκώσαμε τα βάρη της κρίσης, βάρη που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων!

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι βρεθήκαμε δίπλα δίπλα στους αγώνες, για να κρατηθεί όρθια η λαϊκή οικογένεια! Σε όσους λένε ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ! ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ, ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ!

Σε όλους  όσοι ξέρουν πως τα μνημόνια δεν τελειώσανε, είναι εδώ και βασιλεύουν, στους μισθούς και τις συντάξεις, στα πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα, στις κουτσουρεμένες δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, στα ανύπαρκτα έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, στο άγριο φοροκυνηγητό και τις κατασχέσεις των σπιτιών  της λαϊκής οικογένειας και του ελεύθερου επαγγελματία, στο ΦΠΑ 24% για τα νησιά.

Σ΄ αυτούς που ξέρουν πως τα μνημόνια απλώς άλλαξαν όνομα, τώρα λέγονται «δεσμεύσεις», «μεταρρυθμίσεις» και βρίσκονται στα προγράμματα και  του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που μαζί τα ψήφισαν.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς αποκαλύπτουμε αυτό που θέλουν να κρύψουν, ψαρεύοντας στα θολά νερά του τάχα ανεξάρτητου, του τάχα υπερκομματικού όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι άλλοι δύο υποψήφιοι: Ότι η Τοπική Διοίκηση, είναι μέρος του κράτους. Και μαζί με μηχανισμούς της ΕΕ, δρουν ενιαία και εχθρικά, απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του.

Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι:

-Η Τοπική Διοίκηση λειτούργησε ως φορομπηχτικός – φοροεισπρακτικός μηχανισμός.  Με τις περικοπές κατά 60% των ΚΑΠ και τη διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, τα τακτικά έσοδα του Δήμου Σκοπέλου έφτασαν να αποτελούνται κατά 50% περίπου από την τοπική φορολογία.

Μάλιστα, η ΝΔ θέλοντας να ενισχύσει αυτόν τον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, προτείνει και τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους!!! Αν αυτό δεν είναι η θωράκιση του πιο άδικου νόμου για τα λαϊκά νοικοκυριά, τότε τι είναι; Ενός νόμου που η ΝΔ θέσπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατήργησε, όπως έλεγε, αλλά διατήρησε και μονιμοποίησε.

Αν αυτό δεν είναι απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των δήμων και κατά συνέπεια των υπηρεσιών και των υποδομών τους, τότε τι είναι;

Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι η μετατροπή του δικαιώματος πρόσβασης σε φθηνό και πόσιμο νερό έχει φέρει σε απόγνωση πλατιά στρώματα της τοπικής κοινωνίας, που αδυνατούν να πιστέψουν ότι στα 100€ λογαριασμού της ΔΕΥΑ μόνο τα 25 είναι κατανάλωση.

Τώρα πλέον κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι:

Οι δήμοι έγιναν αρωγοί:

Της ανταποδοτικότητας

Των ιδιωτικοποιήσεων

Της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων

Των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων

“Των ελάχιστων κοινωνικών παροχών”.

Τι κατάφεραν;

– Την εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις.

– Την  κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Σκοπέλου, όπου αυτήν τη στιγμή το 40% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν πολλές βασικές υπηρεσίες  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων.

Θυμίζουμε επίσης πως οι δήμοι κατέχουν μια τραγική πρωτιά: την τελευταία πενταετία στους ΟΤΑ, οι θάνατοι από εργατικά “ατυχήματα” έφτασαν τους 45.

-Κατάφεραν, αντί  ο Δήμος να παράγει φθηνά και ποιοτικά ανθεκτικά έργα με τις δικές του δυνάμεις να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις των εργολάβων, που εξαφανίζονται στη μέση του έργου, που χρεώνουν υπέρογκα ποσά αφήνοντάς μας τα μπάζα και τις διορθώσεις  των κακοτεχνιών την επόμενη μέρα.

-Κατάφεραν  να μεταφέρονται στην τοπική διοίκηση, οι κρατικές αρμοδιότητες, στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Το είδαμε και πριν έναν μήνα περίπου όταν το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε με το μαχαίρι στο λαιμό να επιδοτήσει για έναν χρόνο τα ενοίκια των γιατρών, ώστε να εξασφαλίσουμε να μας παρέχονται έστω και αυτές οι στοιχειώδεις φροντίδες υγείας.

Σε ένα Κέντρο Υγείας τριτοκοσμικών καταστάσεων, δραματικά υποστελεχωμένο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ένα κτίριο που διαλύεται και τους Σκοπελίτες να ετοιμάζουν βαλίτσα εβδομάδας για το Βόλο για ένα απλό στραμπούληγμα.

Στην ίδια μοίρα είναι όλες οι υποδομές του νησιού: τα λιμάνια, για να μην αναφέρω την κακόγουστη φάρσα πια με τον Αγνώντα, η επαρχιακή οδός, το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, το κλειστό γυμναστήριο, ο Βιολογικός, ο  ΧΥΤΑ.

Αυτήν την άθλια πραγματικότητα παρακάμπτουν οι άλλοι  δύο συνδυασμοί, μιλώντας γενικόλογα για  «ανάπτυξη»,  χωρίς να αγγίζουν τα οξυμένα προβλήματα και να καταδικάζουν τους υπεύθυνους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων, την οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση μιας ζωής που μας αξίζει.

Το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι:  θέλουμε  μια δημοτική αρχή διαχείρισης και ενίσχυσης της υπάρχουσας αντιλαϊκής πολιτικής ή μια δημοτική  αρχή σύγκρουσης  με αυτό το πλαίσιο, με ένα δήμαρχο μπροστάρη που να δίνει τη μάχη μαζί με το λαό για κάθε μεγάλο και μικρό πρόβλημα;

Το μοντέλο του δημάρχου μάνατζερ, του δημάρχου με πολιτικές «άκρες» το ζήσαμε και ξέρουμε ότι χρεοκόπησε. Ζήσαμε τις υπερβάσεις, τα στρατηγικά οράματα, τους ενωτικούς, τους δοκιμασμένους, τους χαρισματικούς!

Ξέφτισαν όπως πέφτουν οι σοβάδες από τα δημοτικά κτίρια, εξαφανίστηκαν  όπως τα πλοία που θα έρχονταν με την άρση του καμποτάζ!

Βούλιαξαν στην πλημμύρα του 2015, εξαφανίστηκαν, ενώ  οι πληγές μένουν  ακόμη ανοιχτές!

Όλοι μαζί αυτοί   δεν υλοποίησαν έργα υποδομών απαραίτητων για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφού δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τήρησαν σιγή ιχθύος.

Δεν ήταν ποτέ  στις προτεραιότητές τους τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των δημοτών, η αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική θωράκιση  που χρόνια τα θέτουμε επιτακτικά ως ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση. Αυτό που  αποκαλύφθηκε  στη Σκόπελο, επαναλήφθηκε με τραγικό τρόπο στις πλημμύρες στη Μάνδρα. Τη φωτιά στο Μάτι και σε όλη τη χώρα, όπως πρόσφατα στην Κρήτη.

Στην καταρρέουσα Σκόπελο, στα  γκρεμισμένα γεφύρια στην Κρήτη, στα καμένα σπίτια στο Μάτι, στους πλημμυρισμένους δρόμους της Μάνδρας, μπορεί να δει κανείς πώς ενοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των δήμων και των περιφερειών.

Απέναντι σ΄ αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, Ο  μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τις σύγχρονες ανάγκες μας είναι η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ !

Είναι η δική μας απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου, που επεξεργάζονται οι ενώσεις του, όπως η ΕΕ, υλοποιούν τα κόμματά του και εξειδικεύουν οι εκλεκτοί τους στους δήμους και τις περιφέρειες.

Γι’ αυτό και ως σύμβουλοι και υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” διεκδικούμε:

 • Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.
 • Την άμεση επαναφορά του μειωμένου νησιωτικού  ΦΠΑ
 • Την κατάργηση του Πράσινου Τέλους και του   80% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ
 • Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές Αθλητισμού, Πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.
 • Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
 • Την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.
 • Την κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον Πολιτισμό, τον μαζικό Αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τις πόλεις.
 • Το συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κ.λπ.), της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών.
 • Τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε Ύδρευση, Αποχέτευση, Άρδευση.
 • Την προστασία του Περιβάλλοντος: Της ατμόσφαιρας, του νερού, του πράσινου, των ελεύθερων χώρων. Την ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων. Την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.
 • Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.
 • Τη φθηνή, συχνή και ασφαλή συγκοινωνία του νησιού με τον Βόλο και τη Στερεά Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας και του Τουρισμού.

Ξέρουμε πολύ καλά πως οι θέσεις και οι προτάσεις μας, έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος μόνο για την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά.

Οι προτάσεις μας μόνο αυτούς στριμώχνουν και πιέζουν… Ενώ, αντίθετα, αποτελούν όαση ανακούφισης, ανάσα ζωής για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα και τους νέους.

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, γιατί είναι φιλολαϊκές, γιατί απαντούν στις λαϊκές ανάγκες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς.

Για να πάρει ανάσα ο λαός μας, να δυναμώσει η πάλη του, για επιβάλει έναν άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες του.

Και αυτό είναι δυνατό να γίνει με άλλον προσανατολισμό.

Με προσανατολισμό και σχέδιο αξιοποίησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της εποχής μας και της χώρας μας. Με εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δυνατότητες του λαού να τις οργανώσει. Με προϋπόθεση, ο λαός να έχει πραγματικά την εξουσία, να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία, οι εκατοντάδες δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, το 5χρονο που πέρασε, έδρασαν με τα αιτήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Με πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων, πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό.

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους όπου άσκησαν διοίκηση, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής τους τις λαϊκές ανάγκες:

 • Εμπόδισαν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη των λαϊκών οικογενειών.
 • Μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία. Χτύπησαν την ανταποδοτικότητα σε λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου.
 • Στήριξαν τα σχολεία, διεύρυναν το δίκτυο των Παιδικών – Βρεφικών Σταθμών.
 • Πήραν πρωτοβουλίες για δομές αλληλεγγύης προς τον κόσμο που ζει στη φτώχεια.
 • Στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους τους.
 • Υπερασπίστηκαν και διεύρυναν με λαϊκές κινητοποιήσεις τους χώρους Πρασίνου – Αθλητισμού – Αναψυχής.
 • Διεκδίκησαν γενικότερα έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.
 • Διεύρυναν το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στηρίζοντας την πρόληψη, τα προγράμματα θεραπείας.
 • Διεκδίκησαν χώρους και υποδομές προς όφελος του λαού.

Σκοπελίτες και Σκοπελίτισσες,

Από την προηγούμενη συνάντησή μας, το Φλεβάρη, αρχίσαμε να χτίζουμε λιθαράκι λιθαράκι το ψηφοδέλτιό μας, κάνοντας πλατύ άνοιγμα ενημέρωσης και δράσης σε όλο το νησί!

Το κάλεσμά μας απευθύνεται, σε όλους όσοι απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Και όλοι τους, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, συμφωνούν όμως πως η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και την Περιφέρεια και η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Μπορεί να δυναμώσει τη διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών. Να αποκαλύψει την εικόνα της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, που είναι ίδια με τη μνημονιακή.

Μπορεί να δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στο συμβιβασμό με τη φτώχεια… Που ανέχεται τα ψίχουλα, τα ελάχιστα και τα κατώτατα, χωρίς να διεκδικεί τα αυτονόητα, μια ζωή με δικαιώματα.

Μπορεί να εκφράσει τη γνήσια αμφισβήτηση ενάντια στην ΕΕ,  που γίνεται χειρότερη, γιατί χειρότερος γίνεται ο καπιταλισμός. Να στείλει μήνυμα ελπίδας, μέσα και έξω από την ΕΕ, ότι υπάρχει δρόμος για τους λαούς και αυτός είναι ο δρόμος της ρήξης και της σύγκρουσης για τη δική τους εξουσία.

Μπορεί να χτίσει πραγματικές γέφυρες, τις γέφυρες που ενώνουν τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Την  ξεκάθαρη στάση μας, τις κρυστάλλινες απόψεις μας, το πρόγραμμά μας δεν τα παζαρεύουμε! Δεν μοιράζουμε αντιδημαρχίες, λιμενικά ταμεία, δεν τάζουμε διορισμούς! Κάποιοι ενοχλούνται που η δράση μας έχει ευρεία απήχηση! Κάποιοι προσπαθούν ακόμη και να μας αντιγράψουν, για να μπορέσουν να αποκτήσουν μια επαφή με τα προβλήματα του τόπου, να «κάνουν σκονάκι» κάτι τις γνώσεις μας για την Τοπική Διοίκηση. Τους λέμε: Αυτό που δεν μπορείτε να αντιγράψετε, μα ούτε και να διαγράψετε,  είναι οι αγώνες μας! Γιατί είναι  με θυσίες και αίμα,  είναι αγώνες για  υψηλά ιδανικά, για έναν κόσμο, μια Σκόπελο στο μπόι των ονείρων μας  Στις επιθέσεις φιλίας και τις προκλήσεις δίνουμε σήμερα απάντηση!

Καλωσορίζουμε τον κάθε καλοπροαίρετο αγωνιστή Σκοπελίτη, Κληματιανό και Γλωσσιώτη, τον καθένα και την καθεμιά που ξεπερνά προκαταλήψεις και επιφυλάξεις, και συμπαρατάσσεται μαζί μας. Που αναγνωρίζει τη στάση μας, εκτιμά τη σταθερότητα και τη συνέπειά μας. Εξ άλλου δώσαμε δείγματα γραφής με τις παρεμβάσεις μας για πλήθος ζητημάτων όλο το προηγούμενο διάστημα και επομένως από την ίδια τους την πείρα είναι σε θέση να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Είμαστε περήφανοι, κι εγώ προσωπικά, γιατί αντάλλαξα με τους υποψηφίους πέντε σταράτα λόγια κι όχι τα παραμύθια της Χαλιμάς, βλέποντας στα μάτια τους την ηρεμία της σιγουριάς και τη λάμψη της ελπίδας και όχι του πανικού και της απογοήτευσης!

Γιατί σφίξαμε τα χέρια! Και όπως λέει και ο Ποιητής, όταν σφίγγουμε εμείς τα χέρια ο Ηλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο!

Παρουσιάζουμε απόψε το μεγαλύτερο τμήμα του ψηφοδελτίου μας.

Καλώ να ανέβουν στη σκηνή ένας ένας οι υποψήφιοι  σύμβουλοι στο Δήμο και τις Κοινότητες  με το άκουσμα του ονόματός τους:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

 1. Αϊβαζόγλου Αννα, συνταξιούχος ελεύθερη επαγγελματίας
 2. Ασλάνογλου Μιχαήλ, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος
 3. Βαρεταίου- Λιθαδιώτη Ουρανία, εργαζόμενη με πρόγραμμα Κοινωφελούς
 4. Γκέκας Ιωάννης, ελεύθερος επαγγελματίας
 5. Δαλακιάρης Απόστολος, ελεύθερος επαγγελματίας
 6. Δένδης Κωνσταντίνος, ελεύθερος επαγγελματίας
 7. Θωμάς Χρήστος, ελεύθερος επαγγελματίας
 8. Καραγιάννη Κατερίνα, ιδιωτική υπάλληλος-μουσικός
 9. Καραθανάσης Νικόλαος, αγρότης
 10. Κάτσαρης Δημήτριος, ιδιωτικός υπάλληλος
 11. Κιρκιλής Κωνσταντίνος, συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας
 12. Κορέντης Ευάγγελος, οικοδόμος-Πρόεδρος Σωματείου Σκοπέλου
 13. Κοσύφης Γεώργιος, ελεύθερος επαγγελματίας
 14. Κυρίτσης Θεόδωρος, εργαζόμενος στην εστίαση
 15. Λαρυγγάκης Βασίλειος, ελεύθερος επαγγελματίας
 16. Μπελτζενίτης Μιχαήλ, οικοδόμος
 17. Ξηρογιάννης Ιωάννης, αγρότης-μουσικός
 18. Πατσής Ιωάννης, ιδιωτικός υπάλληλος
 19. Ραβανός Νικόλαος, οικοδόμος- μέλος Δ.Σ. Σωματείου Σκοπέλου
 20. Ραμαντάνη Κυρατσώ, εκπαιδευτικός
 21. Ρμαντάνης Σπύρος, Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου «Αστακός»
 22. Ρόδιος Βασίλης, τραπεζικός υπάλληλος
 23. Σάββα Ελένη, βοηθός φαρμακοποιού
 24. Ταλαδιανού Ευλαλία, ιδιωτική υπάλληλος
 25. Τζανετή Μαρία, άνεργη
 26. Φλωρούς Αθανάσιος, ελεύθερος επαγγελματίας
error: Content is protected !!