Γεωργία Μποντού-Τοκαλή στο TheNewspaper.gr: «Εγκλωβισμένο το προεκλογικό κλίμα σε ξεπερασμένες αντιλήψεις»

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Λίγο πριν τα εγκαίνια του κόμβου στο Δημαρχείο από τη Δημοτική Αρχή Βόλου, η πρώην αντιδήμαρχος και εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή-Νέα Δυναμική» κ. Γεωργία Μποντου-Τοκαλή μιλά για τα έργα της παρούσας θητείας που είχαν ανακοινωθεί και δρομολογηθεί από το 2015, απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν το «εργοτάξιο» αυτής της περιόδου, προεκλογικό.

KEN

Απαντά και για το Μουσείο της Αργούς, τονίζοντας ότι η μελέτη δεν ήταν στα συρτάρια όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, αλλά είχε δρομολογηθεί από την πρώτη περίοδο της Δημοτικής Αρχής στην τοπική εξουσία, αναφερόμενη και στις δικές της ενέργειες ως αντιδήμαρχος τότε Πολιτισμού.

Αναφερόμενη στην ποιότητα του νερού που ακόμη είναι ζητούμενο για τους δημότες, η κ. Μποντού-Τοκαλή υπενθυμίζει ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί μία σειρά έργων γι’ αυτό, όπως το μεγάλο έργο της αντικατάστασης, ζωνοποίησης και αυτοματοποίησης του δικτύου ύδρευσης που στόχο έχει την παροχή καλύτερης ποιότητας και επαρκούς ποσότητας νερού, σε κάθε δημότη.

Δεν παραλείπει δε, να ασκήσει δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, αναφερόμενη στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, «δείχνοντας» την ως υπεύθυνη για καθυστερήσεις έργων.

Στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου η κ. Μποντού-Τοκαλή απαντώντας στην ερώτηση για το κλίμα των ημερών μιλά για ένα «εγκλωβισμένο» κλίμα σε παλιά ξεπερασμένα πρότυπα και αντιλήψεις,  όπου υποψήφιοι που ήταν εξαφανισμένοι από την κοινωνική ζωή της πόλης, ξαφνικά εμφανίζονται για να ζητήσουν ψήφο…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 • Ο Βόλος έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο. Κόμβος στο Δημαρχείο, κόμβος στην Αγριά, parking Φιλελλήνων, ασφαλτοστρώσεις…Οι ανθυποψήφιοι σας μιλούν για καθαρά προεκλογικές κινήσεις που στόχο έχουν την ψηφοθηρία. Τι απαντάτε;
 • Θα τους απαντήσω με γεγονότα. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στα τοπικά ΜΜΕ, είχε παρουσιάσει 11 έργα- παρεμβάσεις στην πόλη, από τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου έως και τη Ν. Ιωνία, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα στο πλαίσιο της δράσης «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπλασης» που είχαν προγραμματιστεί από τότε και σήμερα, παίρνουν «σάρκα και οστά». Και οι κυκλικοί κόμβοι και το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, ήταν έργα που είχαν ενταχθεί στον εντεκάλογο των παρεμβάσεων και που για λόγους που έχουν σχέση με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται, ξεκινούν αυτή την περίοδο. Η δημοτική αρχή λειτουργεί μέσα από προγραμματισμό και μόνο. Ο,τι κρίνει ότι είναι δίκαιο και σωστό και εξυπηρετεί τη λειτουργία της πόλης, το εντάσσει στον προγραμματισμό της και το υλοποιεί με βάση τις προτεραιότητες που υπάρχουν κάθε φορά. Ακόμη και συμπολίτες που συνηθισμένοι από το παλιό στρεβλό καθεστώς, ό,τι παρεμβάσεις γίνονταν στην πόλη να γίνονται για ψηφοθηρικούς λόγους, προσέρχονται αυτή την περίοδο στα γραφεία υποβάλλοντας αιτήματα. Μία είναι η γραμμή της δημοτικής αρχής: κανένα ρουσφέτι. Όλα τα αιτήματα θα εξετάζονται και θα δρομολογούνται εφόσον κριθεί αναγκαίο, αλλά τίποτα προεκλογικά.   
 • Θεωρείτε ότι το Μουσείο της Αργούς είναι ένα από τα έργα που πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημα σε περίπτωση επανεκλογής της. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η μελέτη ήταν ξεχασμένη στα συρτάρια εδώ και τέσσερα χρόνια και την επικαιροποίησε στο “finish” της θητείας. Οι ρυθμοί δεν θα έπρεπε να είναι πιο έντονοι, από την ώρα που η υπόθεση της Αργούς χρονίζει από την θητεία Μήτρου ακόμη;
 • Απογυμνωμένη από άλλα επιχειρήματα, η αντιπολίτευση προσπαθεί να ψέξει τη δημοτική αρχή για παραλείψεις και καθυστερήσεις. Καμία μελέτη δεν ήταν στα συρτάρια. Θα καταθέσω μάλιστα και την προσωπική μου μαρτυρία. Όταν ανέλαβα καθήκοντα στην αντιδημαρχία Πολιτισμού μια από τις πρώτες μου ενέργειες ήταν να συναντήσω τον κ. Κίζη και να ενημερωθώ για την εξέλιξη του διαγωνισμού. Έπρεπε πρώτα να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις από την αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια να επικυρωθεί ο διαγωνισμός και να προχωρήσει η διαδικασία.

Τον περασμένο Ιούλιο υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και τους εκπροσώπους της εταιρείας «Κίζης Αρχιτέκτονες» η σύμβαση για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης κτιριακών έργων για τη δημιουργία Μουσείου αξιοποίησης της Αργούς, συνολικού ύψους 121.875 ευρώ και μετά από τέσσερις μήνες παραδόθηκε. Προσφάτως παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στον Αχίλλειον στην οποία είχαν προσκληθεί πρώην δήμαρχοι της πόλης, που επέλεξαν όμως να απέχουν από μία κορυφαία στιγμή για τον Βόλο. Έκτοτε αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής που θα αναλάβει να αναζητήσει πόρους για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του Μουσείου ενός έργου που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αναδεικνύοντας την ιστορία της περιοχής και καθιστώντας τον Βόλο σημείο αναφοράς παγκοσμίως.

 • Σε περιοδείες τους στις δημοτικές ενότητες οι άλλοι συνδυασμοί κάνουν λόγο για ξεχασμένη περιφέρεια, χωρίς υποδομές και καθαριότητα. Ποια η θέση σας;
 • Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Προτεραιότητα δόθηκε στον μητροπολιτικό Βόλο, καθώς αποτελεί την πρώτη εικόνα του «Καλλικρατικού» Δήμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η περιφέρεια τέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Και παρεμβάσεις που ακουμπούν στην καθημερινότητα του δημότη έχουν γίνει και έργα έχουν δρομολογηθεί και είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε θα φανούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και φυσικά υπάρχει προγραμματισμός και για τη νέα περίοδο.
 • Η ποιότητα του νερού, αλλά και η καλή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ζητούμενο επί 20ετία για την περιοχή. Τι προτίθεται να κάνει η «Νέα Εποχή-Νέα Δυναμική» σε περίπτωση επανεκλογής της;
 • Δεν προτίθεται να κάνει, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί. Το μεγάλο έργο της αντικατάστασης, ζωνοποίησης και αυτοματοποίησης του δικτύου ύδρευσης έχει ξεκινήσει, με στόχο την παροχή καλύτερης ποιότητας και επαρκούς ποσότητας νερού, σε κάθε δημότη. Στην ίδια κατεύθυνση γίνονται επίσης μια σειρά μεγαλύτερων και μικρότερων έργων. Διαρκείς είναι επίσης και οι έλεγχοι που γίνονται στο δίκτυο ύδρευσης, προκειμένου εγκαίρως όταν απαιτείται να παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες και να δίνουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα. Γνωστά είναι και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τον τομέα της αποχέτευσης. Ολοκληρώθηκαν τρία αποχετευτικά δίκτυα σε Αγριά, Ιωλκό, Αγ. Στέφανο και σύντομα τίθενται σε λειτουργία. Μετά το Πάσχα ξεκινά η κατασκευή του αποχετευτικού στη Ν. Αγχίαλο, ενώ ήδη υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για την επέκταση των ΕΕΛ προκειμένου να δέχονται το επιπλέον φορτίο των δημοτικών ενοτήτων, αλλά και για την κατασκευή του δίδυμου αγωγού που οδηγεί τα λύματα στον Βιολογικό, παρ’ ότι ο αγωγός αυτός θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί επί κατασκευής των ΕΕΛ. Με το σύνολο των παρεμβάσεων αυτών θα θωρακιστεί πλήρως ο Παγασητικός και η δημόσια υγεία.
 • Μετά από χρόνια η πόλη του Βόλου «ξαναζωντάνεψε» την περίοδο των εορτών. Ωστόσο, αρκεί ο εορταστικός διάκοσμος για να καταστεί ο Βόλος σταθμός και όχι απλός προορισμός; Η πόλη θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων ή της Δράμας για παράδειγμα ώστε να γίνει θεσμός;
 • Ο Βόλος έχει καταστεί προορισμός. Όχι απλός σταθμός. Αυτό φαίνεται μέσα από τις κρατήσεις που υπάρχουν την περίοδο εκείνη στα ξενοδοχεία, από τον κόσμο που κατακλύζει την πόλη και τα καταστήματα. Και φυσικά οι επισκέπτες και εκδρομείς δεν έρχονται απλώς να δουν τον εντυπωσιακό διάκοσμο που έχει βρει μιμητές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο καταρτίζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα με περισσότερες από 200 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, η πλειονότητα των οποίων είναι με ελεύθερη είσοδο. Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον Βόλο έχουν γίνει θεσμός και κάθε χρόνο είναι και πιο πλούσιες.
 • Με το νέο νόμο του Κλεισθένη πόσο «εύκολη» μπορεί να είναι η λειτουργία ενός Δήμου; Να σας θυμίσω τις αντιδράσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος για το θέμα…
 • Όσο «εύκολη» ήταν και κατά τη θητεία που ολοκληρώνεται, παρόλο που η δημοτική αρχή έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο δρόμος της καταστροφικής αντιπολίτευσης που επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων των μειοψηφιών, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν πολλά έργα και παρεμβάσεις. Όχι όμως να ακυρωθούν. Το δίκαιο έλαμψε, πάνω από τα κομματικά συμφέροντα και την προσπάθεια ορισμένων να κρατήσουν τη δημοτική αρχή αδρανή για να καλύψουν τη δική τους ανυπαρξία. Για εμάς στόχος είναι η εκλογή από την πρώτη Κυριακή.
 • Πως θα χαρακτηρίζατε το μέχρι τώρα κλίμα της προεκλογικής περιόδου, έτσι όπως εξελίσσεται στο Βόλο;
 • Εγκλωβισμένο σε παλιά ξεπερασμένα πρότυπα και αντιλήψεις. Ομάδες υποψηφίων που ήταν εξαφανισμένοι από την κοινωνική ζωή της πόλης, ξαφνικά εμφανίζονται για να ζητήσουν ψήφο, χωρίς προτάσεις, χωρίς όραμα, με μόνο τους «επιχείρημα» τη δήθεν απουσία του Δήμου από την τάδε ή τη δείνα δομή. Οι προεκλογικές τους εμφανίσεις γίνονται σε κλειστούς κύκλους και αυτό από μόνο του δείχνει ηττοπάθεια για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.
error: Content is protected !!