ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιστιοπλοϊα για ανθρώπους με αναπηρία

H ιστιοπλοΐα δεν έχει όρια.H αναπηρία δεν σταματά τη ζωή.H αναπηρία δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην συμμετοχή στην αγωνιστική ιστιοπλοια.Σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες για αθλητές με αναπηρία .στη χώρα μας αν και ειμαστε αρκετά  πίσω γίνονται  σοβαρές  προσπάθειες .Έχει διοργανωθεί δυο φορές  από την Ε.Ι.Ο σε  συνεργασία  με την IFDS το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας για αθλητές με αναπηρία.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Οι  κατηγορίες  σκαφών που είναι και παραολυμπιακές είναι το μονοθεσιο 2.4MR,to διθέσιο  SKUD και το  τριθέσιο sonar.

-ΣΚΑΦΗ

Οι παρακάτω κατηγορίες σκαφών είναι και  παραολυμπιακες .

2.4 mR

Τα σκάφη τύπου 2.4mR είναι  μονοθεσια ιστιοπλοϊκά και αποτελούν αντίγραφα 1:5 των 12μετρων του America s cup.Το μήκος τους είναι 4.1 μέτρα και το βάρος τους 260 κιλά.

Τα σκάφη αυτά άρχισαν να χρησιμοποιούνται από το 1983 .Ο    κυβερνήτης  κάθεται μέσα στο σκάφος και έχει τα όργανα πλοήγησης   σε απόσταση  των τεντωμένων χεριων.Η  κατηγορία προσέλκυσε αθλητές όλων των ηλικιών  και ικανοτήτων και γρήγορα  άρχισαν να συμμετέχουν και  ιστιοπλόοι  με αναπηρια.Το 1992 το 2.4mR αναγνωριστηκε σαν διεθνης κλαση και παρουσιαστηκε στους Παραολυμπιακους  της Βαρκελώνης και από τοτε είναι στο  πρόγραμμα  των παραολυμπιακων αγώνων. 

SONAR

Tα σκάφη αυτά σχεδιαστήκαν το 1979  για  ιστιοπλοΐα  αναψυχής και  λόγω  της σταθερότατος τους  άρχισαν  να χρησιμοποιούνται και από αναπήρους  αθλητές. Έχουν μήκος 7 μέτρα  σταθερή καρίνα και βάρος  950 κιλά Από το έτος 2000 είναι  αναγνωρισμένη  διεθνής κατηγορία  και παραολυμπιακη  κατηγορία ως  τριθέσιο. Στα σκάφη αυτά γίνονται  οι κατάλληλες  μετατροπές – προσαρμογές  αναλόγως της αναπηρίας  του πληρώματος. 

SKUD

Tα σκάφη αυτά είναι διθέσια μήκους 5.8 μ και βαρους 330 κιλων .με σχεδιασμό υψηλών επιδόσεων απευθύνεται σε ιστιοπλόους με μεγάλη αναπηρία.Eεπιλέχθηκε το 2005 σαν διθέσιο σκάφος για τους παραολυμπιακούς του Πεκίνου με προϋπόθεση τουλάχιστον το ένα μέλος του πληρώματος να είναι γυναίκα.

-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Οι αθλητές για να λάβουν μέρος σε επίσημους αγώνες πρέπει να διαθέτουν ειδική κάρτα Όπου καταγράφεται ο βαθμός αναπηρίας.Υπεύθυνος για την κατάταξη αυτή των αθλητών είναι ο Εθνικός CLASSIFIER κάθε χώρας που ορίζεται από την IFDS(INTERNATIONAL FOUNDATION OF DISABLE SAILING)

-ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ο Σταμάτης Καλλιγέρης είναι ο πρώτος Έλληνας ιστιοπλόος που άρχισε το 2002.Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα disable sailing που έγινε το 2003 από τον Ι.Ο.ΠειραιώςΟ Σταμάτης Καλλιγερης ηρθε 16ος και ο Βασιλης Χριστοφορου 24ος 

Στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας ο Καλλιγερης 13ος στο 2.4m R .

Στα sonar οι Βασιλης Χριστοφόρου,Γιωργος Δελήκουρας και Νικος Πατεράκης  του Ναυ  τικού Ομίλου Κατερίνης  κατέκτησαν την 8η θεση σε σύνολο 15 σκαφών.

Στο Πεκίνο το ελληνικό πλήρωμα αποτελείτο από τους Βασίλη Χριστοφόρου,Νίκο Πατεράκη και Θοδωρή Αλεξά και κατετάγη 7ο.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε από 11-19 Οκτωβρίου 2009 στη χώρα μας

Το ελληνικό σκάφος sonar με τους 

Στους ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο το 2012 το ελληνικό σκάφος με τους Βασίλη Χριστόφορου ,Αργυρη Νοταρογλου και Θοδωρη Αλεξα κατέκτησε τη 8η θέση και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 2014 την 5η θέση.

Στους παραολυμπιακούς του2016 το Ελληνικό σκάφος κατέκτησε την 7η θέση.

                                                                            

Μπάμπης Μανιωτης  

ορθοπαιδικός ,classifier IFDS

error: Content is protected !!