Ενημέρωση από τον Κ. Χαλέβα για τις εξελίξεις στον χώρο των ακινήτων

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Χαλέβας Κων/νος και μέλος της διοίκησης του συλλόγου ιδιοκτητών  ακινήτων σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει για τις εξελίξεις που αφορουν τα ακινητα. 

KENT 2

Απέδωσαν καρπούς οι αγώνες της ΠΟΜΙΔΑ για το θέμα των Δημοτικών τελών με ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βούλη.Αφενός δοθηκε παράταση ως το τέλος του χρόνου για τη δήλωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων , αφετέρου απαλλασονται, για πρώτη φορά και μάλιστα αναδρομικά, από τα δημοτικά τέλη τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Ειδικότερα, με τη ρυθμιση που περιλαμβανεται σε σχετικο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ παρατεινεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η προθεσμία μέσα στην οποία οφείλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν δήλωση στους οικείους δήμους περί μη χρήσης των ακινητων τους, στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, προκειμένου να απαλλαγούν από τα αναλογούντα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Ως προς τα ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί, η ρύθμιση λύνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ακίνητα τα οποία κατασκευάστηκαν στο διάστημα πριν την έναρξη της κρίσης, παραμένουν αδιάθετα και δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ούτε έχουν χρησιμοποιηθεί αλλά όφειλαν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη. Όμως η διάταξη είναι άτολμη καθώς περιλαμβάνει μόνο τα <<παλιά>> ακίνητα και όχι εκείνα που θα χτιστούν στο εξής για το διάστημα που θα παραμείνουν εκτός χρήσης.

Την παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης, μετά από συναντηση με το Προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019 στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια από το υπουργείο Εσωτερικών, η παράταση της προηγούμενης προθεσμίας, που έληξε στις 18/01/2019, κρίνεται αναγκαία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με χρεώσεις δημοτικών τελών πολίτες, οι οποιοι είτε δεν ενημερώθηκαν εντός της εξάμηνης προθεσμίας για την υποχρέωση υποβολης δήλωσης είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στον οικείο ΟΤΑ.

Η προτεινόμενη διαταξη έχει ως εξής :

<<1. Η παρ. 2 του αρθρου 222 του ν. 4555/2018 αντικαθίσταται ως εξής :

<<Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτητη ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιουταν κατά το διαστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλειπεται η βεβαίωσή τους. Η υπευθυνη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31/12/2019. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται>>.

2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία έχουν επιβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, επειδή δεν έχει υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου δήλωση ότι δεν γινόταν χρήση αυτού και αφορούν διαστημα κατά το οποίο το ακίνητο δεν είχε ποτέ ηλεκτροδοτηθεί, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωση τους, εφόσον δεν στοιχειοθετείται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου η κατά τα ανωτέρω διαστημα, χρησιμοποίησή του. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.

Τελος επισημανε ο Κών/νος Χαλέβας οτι η ενημέρωση για τον τροπο συμπλήρωσης του κτηματολογίου θα γινει στο παλιό Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας ημέρα Τετάρτη 24/4/2019 και ωρα 18:00. 

error: Content is protected !!