«Άρωμα» κατασκοπείας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Πήλιο

Μία υπόθεση κατασκοπέιας ερευνούν οι στρατιωτικές, αστυνομικές και δικαστικές αρχές του Βόλου, όταν χθες συνελήφθη στη θέση Πουριανός σταυρός, στο Πλιασίδι Πηλίου, έξω από την 9η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης ένας 32χρονος Βέλγος, ο οποίος φωτογράφιζε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ
IAB e banner 720X90 thenewspaper gif

Η 9η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (9η ΜΣΕΠ) έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση και την κάλλιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να συμβάλλει στην άριστη υλοποίηση της αποστολής του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), στο μέτρο των δυνατοτήτων της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της εκχωρούνται.

Ο Βέλγος που συνελήφθη με σορτσάκι και κοντομάνικο, είχε φωτογραφήσει τοπία του Πηλίου, αλλά και αρκετό υλικό από τις εγκαταστάσεις, ενώ δήλωσε ότι διαμένει αρκετό διάστημα στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο Πήλιο μένει σε μία σκηνή, την οποία μετακινεί αρκετά συχνά. Έφερε μαζί του διαβατήριο, κάποια ρούχα και φωτογραφικές μηχανές.

Σήμερα, αναμέμεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα για να απολογηθεί, καθώς κατηγορείται για κατασκοπεία και φωτογράφιση στρατιωτικής εγκατάστασης σε βαθμό κακουργήματος.

Η 9η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (9η ΜΣΕΠ) συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 1955 με την ονομασία 1η Μοίρα Κέντρου Ελέγχου και Προειδοποίησης (1η ΜΚΕΠ) και εξοπλίστηκε με Radar ερεύνης TPS-1D και ύψους TPS-10D, ενώ το 1956 μετονομάσθηκε σε 2η ΜΚΕΠ.

Το 1957 τα Radar αντικαταστάθηκαν από τα FPS-8 ερεύνης και FPS-6 ύψους βελτιωμένων δυνατοτήτων, ενώ η επόμενη αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε το 1973 με την εγκατάσταση του Radar Ερεύνης Lord και των δύο (2) Radar Εύρεσης ύψους S-269. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκε στη Μονάδα το ημιαυτόματο σύστημα NADGE (NATO Air Defence Ground Environment) με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή H-3118M, οπότε και επιτεύχθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς αποκάλυψης, παρακολούθησης και διαβίβασης των ιχνών.

Το 1982 μετονομάστηκε σε 2η Μοίρα Κύριου Σταθμού Ελέγχου (2η ΜΚΣΕ) .

Το Μάιο του 1998 έγινε αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος της Μονάδας.

Το Σεπτέμβριο του 1999 ξεκίνησε η εγκατάσταση του υπάρχοντος τρισδιάστατου Radar Marconi S-743D.

Το Νοέμβριο του 1999 άρχισε η εγκατάσταση του νέου συστήματος απεικόνισης ASE (Aegis Site Emulator).

Το 2001 έγινε η εγκατάσταση του συστήματος RDS (Remote Display Subsystem).

Την 12 Ιουνίου 2002 η Μονάδα μετονομάσθηκε σε 9η ΜΣΕΠ.

Την 26 Νοεμβρίου 2004 εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα απεικόνισης MASE (Multi Aegis Site Emulator), προσαρμοσμένο στη σύγχρονη τεχνολογία.

error: Content is protected !!