Σόνια Χαρανά-Μπασδάνη στο TheΝewspaper.gr: «Ο Βόλος δεν είναι για να παίζει μόνο στο «Ράδιο Αρβύλα»…»

milonas 728x120

Η έλλειψη αξιοπρέπειας –όπως ισχυρίζεται- και σεβασμού στο δημόσιο γίγνεσθαι τα τελευταία πέντε χρόνια στο Βόλο ήταν αυτό που ενεργοποίησε την κ. Σόνια Χαρανά-Μπασδάνη να δηλώσει το παρών σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο Βόλου.

Ασκώντας σκληρή κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι υπάρχουν έξυπνες λύσεις αν όντως θέλεις να προσφέρεις και όχι να ευτελίσεις τα δημοτικά πράγματα, γι’ αυτό και επέλεξε να συμπράξει με τον συνδυασμό «Έξυπνη Πόλη» με επικεφαλής τη Νάνσυ Καπούλα.

Υποψήφια σύμβουλος στην δημοτική ενότητα της Νέας Ιωνίας, μιλά με πικρία για την κατάντια, όπως σημειώνει, αυτής της υπέροχης καποδιστριακής πόλης να μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ουραγό του Βόλου.

Αναφέρεται με συγκίνηση για το έργο τους στους Δημάρχους που πέρασαν από τη Ν. Ιωνία, τονίζοντας ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή θα τερματίσει την θητεία της, χωρίς να αφήσει κανένα θετικό αποτύπωμα, αντίθετα μόνο χλεύη για την ιστορία και την παράδοση της Ν. Ιωνίας…

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδωροπούλου

 • Σύζυγος του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μητέρα τριών παιδιών, επαγγελματίας, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείστε στη Νίκη και στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Βόλου. Με όλες αυτές τις δραστηριότητες πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό «Έξυπνη Πόλη»;
 • Μα ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Είκοσι και πλέον χρόνια μένω μόνιμα στη Ν. Ιωνία και δραστηριοποιούμαι σε επιχειρηματικό και όχι μόνο επίπεδο. Όταν είσαι μάνα τριών παιδιών και ταυτόχρονα δραστηριοποιείσαι στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορείς παρά να ενεργοποιηθείς ως πολίτης για να προσπαθήσεις να σώσεις ο,τιδήποτε και αν σώζεται… Βέβαια, στην περίπτωση του Βόλου, η προσπάθεια για να περισωθεί κάτι από τα πέντε χρόνια της απερχόμενης Δημοτικής αρχής θα είναι…πολύ μεγάλη!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 • Τι είναι αυτό που σας ενόχλησε τα τελευταία πέντε χρόνια στον Βόλο;
 • Η έλλειψη αξιοπρέπειας και σεβασμού στα δημόσιο γίγνεσθαι. Θεσμοί (όπως το Δημοτικό Συμβούλιο), άνθρωποι και υπηρεσίες του Δήμου μας , είδαμε μέσα σε πέντε χρόνια  να ευτελίζονται με τον πιο χυδαίο τρόπο. Για μένα, αυτό είναι χειρότερο από την ανυπαρξία των έργων που έτσι και αλλιώς διαπιστώνουμε μέσα από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Το να συνηθίσουμε να μπερδεύουμε τον χαβαλέ, την χυδαιότητα και την αναξιοπρέπεια στην πολιτική ζωή του τόπου, εκτός από κατάντια για μία δημοκρατική πόλη σαν τον Βόλο, είναι και πολύ επικίνδυνο για την επόμενη μέρα.

Θεωρώ επίσης ότι είναι πολύ επικίνδυνο το φαινόμενο «ανοσίας» της κοινωνίας στην χυδαιότητα στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή του Βόλου. Όλοι όσοι γεννηθήκαμε σ’ αυτή την πόλη και την αγαπούμε, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αντισταθούμε.

 • Μένετε σε μία περιοχή, όπου με τον Καποδίστρια ήταν μία ξεχωριστή πόλη. Τώρα με τον Καλλικράτη είναι καλύτερα;
 • Εγώ τον Κλεισθένη φοβάμαι ακόμα πιο πολύ…(γέλια). Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε να μηδενίσουμε την προσφορά Δημάρχων που πέρασαν από τη Ν. Ιωνία, όπως του Ανδρέα Βαλαχή, του Στέφανου Φούσκη, του Παύλου Μαβίδη. Όλοι είχαν τις πολιτικές διαφορές τους, αλλά ένα κοινό στοιχείο και σκοπό. Να δουν τη Ν. Ιωνία να παράγει έργα, πολιτισμό, την δική της κουλτούρα.

Όλα αυτά τα «ισοπέδωσε» ο οδοστρωτήρας της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν είναι δυνατόν, από εκεί που η Νέα Ιωνία ήταν πρωταγωνιστής έργων και προγραμμάτων ΕΣΠΑ να έχει μετατραπεί ως τον φτωχό «συγγενή» του Βόλου.

Οι κάτοικοι της Ν. Ιωνίας, οι οπαδοί της ΝΙΚΗΣ μας, είναι οι άνθρωποι με περηφάνια, άνθρωποι με ιστορία. Δεν είναι δυνατόν ένας «εγκάθετος» Δήμαρχος να μιλά για την ιστορική μας ομάδα λες κι είναι μία κομμώτρια συνοικιακού κομμωτηρίου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρεθήκαμε ως φιλοξενούμενη ομάδα στο γήπεδο της Νεάπολης και ακούσαμε τον κύριο Μπέο να βρίζει τους Νεοιωνιωτες προσβάλλοντας την προσφυγική μας καταγωγή. Μετά κι από εκείνο το γεγονός συνειδητοποιήσαμε όλοι, πως ο πρώτος δημότης αυτής της πόλης, όχι μόνο δεν σέβεται την ιστορία της,  αλλά δεν μπορεί    να ανταποκριθεί ούτε στον θεσμικό του ρόλο!!!

 • Ποια έργα έμειναν πίσω τα τελευταία πέντε χρόνια στη Ν. Ιωνία;
 • Συγχωρέστε με που σας διορθώνω, αλλά η ερώτηση σας θα έπρεπε να διαμορφωθεί ως εξής: Ποια έργα πήγαν μπροστά όλα αυτά τα χρόνια και η απάντηση είναι μία. Τίποτα. Και σε όσους σπεύσουν να με χαρακτηρίσουν «ισοπεδωτική» και «μηδενίστρια», ένα έχω να απαντήσω. Στη Ν. Ιωνία έγινε παλαιότερα το Πανθεσσαλικό, το πάρκο Ανδρέας Βαλαχής, το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας που φιλοξενούσε και την Πειραματική Σκηνή, το Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Ιωνίας, αλλά και το Κολυμβητήριο, το «Βασδέκειο», το μουσείο Εθνικής Αντίστασης , το Μεταξουργείο , το ανοιχτό Θέατρο , η ανάπλαση της πλατείας της Ευαγγελίστριας, η ανάπλαση των προσφυγικών με την εξαγορά και αναπαλαίωση ακινήτων, έργα που άφησαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν από τον τόπο μας. Τα τελευταία πέντε χρόνια τι έγινε; Όλα τα έργα που προανέφερα ρημάζουν. Τους χειμερινούς μήνες το Κολυμβητήριο «Πολύμερος» υπολειτουργεί με τους γονείς να εκφράζουν παράπονα, το Πανθεσσαλικό αργοσβήνει ενώ ο περιβάλλοντας χώρος που ήταν χώρος πρασίνου και αναψυχής «εν ριπή οφθαλμού» καταστράφηκε για να συνεχιστεί ο απαξιωμένος θεσμός του παζαριού σε χώρο που ήθελαν οι «φιλικά προσκείμενοι», ενώ από το Άλσος Βαλαχή, τις βραδινές ώρες δεν τολμάς να περάσεις ειδικά αν έχεις και το παιδί σου μαζί.

Σε αυτή την κατάντια που περιγράφω να προσθέσω και το γεγονός ότι δεν δρομολογήθηκε και κανένα επιπρόσθετο έργο που να έχει την «σφραγίδα» της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Δεν θα ξεχάσω, τον πρώτο χειμώνα της θητείας τους, όπου το χιόνι τριών ημερών ήταν ικανό να «μπλοκάρει» ολόκληρες γειτονιές στον Ξηρόκαμπο, αλλά και στον Αγ. Νεκτάριο. Πάγωσαν τα πάντα για ημέρες κι ο Δήμαρχος το μόνο που έκανε ήταν να βρει κανένα καλό «τσιτάτο» να πει στις προσφιλείς του εκπομπές. Ε, μετά τα επόμενα χρόνια, επειδή την είχε «πατήσει» την πρώτη φορά, έβγαζε τις αλατιέρες με τον ήλιο…

Για μας που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στη Ν. Ιωνία έχει γίνει ζητούμενο η καθαριότητα των συνοικιών σε καθημερινή βάση, όχι τα μεγάλα έργα. Κι αυτό είναι κατάντια για τη Ν. Ιωνία.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 • Θεωρείτε ότι υπάρχει έλλειμμα διοίκησης δηλαδή;
 • Η διοίκηση δεν είναι μόνο επικοινωνιακό show. Σαφώς χρειάζεται κι αυτό, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια μείναμε μόνο σ’ αυτό. Ο Βόλος δεν είναι για να παίζει μόνο στο «Ράδιο Αρβύλα»… Κάποτε γινόταν πράγματα για τα οποία ήμασταν υπερήφανοι. Τώρα…σπάμε πλάκα με την πόλη, πρώτος απ’ όλους ο Δήμαρχος κι εμείς αυτό ως πολίτες πρέπει να το αποδεχτούμε κιόλας! Ε, δεν είναι έτσι. Όποιος έχει τις ρίζες του εδώ καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοώ…

 

 • Η «Έξυπνη Πόλη» πως απαντά σ’ αυτή την πολιτική;
 • Καταρχήν η «Έξυπνη Πόλη» απαρτίζεται από ανθρώπους που δεν βλέπουν σαν “μπίζνα” τον Δήμο, αλλά σαν μία πρόκληση για να υλοποιηθούν οράματα που θα γευτούν οι επόμενες γενιές. Στόχος μας να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στην πόλη και όχι να κάνουμε «περαντζάδα» στην εξουσία. Γι’ αυτό και η «Έξυπνη Πόλη» απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν διατελέσει και κατά το παρελθόν σε θέσεις ευθύνης και ξέρουν από Διοίκηση, αλλά κι από ανθρώπους νέους , καταρτισμένους , με γνώσεις -ο καθένας στον τομέα του- που να μπορούν να δώσουν λύσεις στα σωρευμένα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της-είμαι σίγουρη-  η απερχόμενη Δημοτική Αρχή και από ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα που ξέρουν τι σημαίνει ο καθημερινός κόπος επιβίωσης. Είμαι βέβαιη πως οι δημότες αυτής της πόλης είναι έξυπνοι , δεν “τσιμπάνε” στον άρτο και στο θέαμα και θα καταφέρουμε όλοι μαζί να αποκτήσει η πόλη μας την χαμένη αξιοπρέπεια της !!!
error: Content is protected !!