ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αμυντική βιομηχανία μπαίνει σε άλλη τροχιά

Η αμυντική βιομηχανία μπαίνει σε άλλη τροχιά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» που την προηγούμενη εβδομάδα έγινε νόμος του κράτους.

«Την ερχόμενη τετραετία αυτό το οποίο ήταν σχεδόν νεκρό θα έχει τη δυνατότητα να παράξει και να έχει αποτελέσματα που θα μας εκπλήξουν», προέβλεψε για τις βιομηχανίες που «τις κρατήσαμε και δεν πέρασαν στο υπερταμείο», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή και για τα ναυπηγεία και για την ΕΛΒΟ, αλλά και για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ, γίνεται μεγάλη προσπάθεια μετά το τέλος της Επιτροπείας και των μνημονίων, ώστε να προχωρήσουν παρόντος του δημοσίου στην κατεύθυνση αποτελεσματικής εξέλιξης και συμμετοχής στην ανάπτυξη με υγιή τρόπο».

«Έχουμε πολύ καλή τεχνογνωσία και ιδιαίτερα ικανό προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δυστυχώς η κρίση και κυρίως οι επιλογές που έγιναν έπληξαν και αυτό το κομμάτι. Η αμυντική βιομηχανία είναι μέρος της ανάπτυξης και θα μπορεί και μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά», επισήμανε ο κ. Ρήγας, παρατηρώντας και ότι «η κατάρρευσή της την προηγούμενη περίοδο ήλθε γιατί υπήρχαν όλα αυτά τα σκάνδαλα σε σχέση με τους εξοπλισμούς, τις μίζες».

Σε σχέση με τις διατάξεις του νόμου που αφορούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Με μειωμένους προϋπολογισμούς κατάφερε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθεί και να είναι ιδιαίτερα αξιόμαχο και αποτελεσματικό. Το προσωπικό αυτό είχε δισεπίλυτα προβλήματα πάρα πολλά χρόνια, θέματα που ερχόντουσαν από την περίοδο που η σημερινή πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας και ποτέ δε λύθηκαν. Αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και στηρίζει το νομοσχέδιο όλους αυτούς τους ανθρώπους, τα νέα παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους, παιδιά πολυμελών οικογενειών παιδιά τα οποία λόγω τις κρίσης είναι στο εξωτερικό και βρέθηκαν και είναι ανυπότακτα, ενώ θέλουν κι έχουν τη διάθεση να υπηρετήσουν».

«Η Τουρκία παίρνει το μήνυμα και οφείλει να είναι συνεπής»

Ερωτηθείς σχετικά με την ατζέντα των επαφών που έχει από χθες ο εκ των εμπνευστών της ενίσχυσης των σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας- Κύπρου για την εδραίωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, γερουσιαστής του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος Μπομπ Μενέντεζ, ο κ. Ρήγας απάντησε: «Οι σχέσεις μας με την Αμερική είναι σχέσεις, οι οποίες πολλαπλασιαστικά δίνουν και στις δύο χώρες και υπηρετούν την ανάπτυξη, με κέρδη και για τις δύο χώρες. Εμάς η στάση μας όλα τα τελευταία χρόνια στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής είναι μία στάση πολύπλευρη, πολυδιάστατη γι’ αυτό και όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Αυτή τη σχέση διαμορφώνουμε με όλα τα κράτη και προσπαθούμε να είναι προς το κοινό συμφέρον και κυρίως για την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα που εκπέμπει προς την Τουρκία η επίσκεψη Μενέντεζ, μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε: «Εμείς έχουμε μία σταθερή στάση και επιμονή στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις διεθνείς συμβάσεις και στην προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης των όποιων προβλημάτων μπορεί να υπάρχουν, αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή σε όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτή είναι η σταθερή μας θέση. Ό,τι ενισχύει αυτή τη στάση μας είναι πολλαπλασιαστικό για αυτή μας την προσπάθεια. Η Τουρκία οφείλει -και παίρνει το μήνυμα φαντάζομαι – να είναι συνεπής σε αυτό και να μην διαμορφώνει άλλες αντιλήψεις. Η δική μας απάντηση θα είναι πάντοτε ισχυρή».

«Ευρωψηφοδέλτιο νίκης»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «αντανακλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», καθώς περιλαμβάνονται σε αυτό «άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά μέσα στην ίδια την κοινωνία, άνθρωποι της εργασίας, του πολιτισμού, της επιστήμης, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια και προσωπικά αλλά και συνολικά την περίοδο της κρίσης στήριξαν αυτή την προσπάθεια που έκανε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». «Είναι ένα ευρωψηφοδέλτιο νίκης. Οι ευρωεκλογές θεωρώ και το πιστεύουμε απόλυτα ότι θα είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς οι οποίοι με fake news προσπαθούν και ονειρεύονται ότι θα έχουν παλινόρθωση μιας κατάστασης, η οποία οδήγησε τη χώρα σε αυτά που περάσαμε, σε μια οικονομική καταστροφή. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά μια ξεκάθαρη νίκη με τι πρόγραμμα; Κόβοντας εκ νέου τους μισθούς, δημιουργώντας ένα χάος μέσα στον χώρο της εργασίας με αυτό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, κόβοντας το κοινωνικό μέρισμα […] Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να αντιληφθεί ότι το ΔΝΤ είναι “παιδική χαρά” μπροστά σε αυτά τα οποία προτείνει ή ενδεχομένως έχει κρυφό σχέδιο η ΝΔ», επισήμανε.

Σχολιάζοντας την εκκίνηση -σήμερα- της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές από το Ζάππειο Μέγαρο με την παρουσία του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ ο κ. Ρήγας σημείωσε: «Ο κ. Βέμπερ έλεγε για τα κλειστά σύνορα, τους τεμπέληδες του Νότου, το grexit, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, όλα αυτά είναι θέσεις και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βέμπερ και του κ. Όρμπαν και του κ. Κούρτς. Είναι μια ιστορία από το παρελθόν και το παρελθόν πρέπει να μείνει στην άκρη. Στην Ευρώπη πρέπει να συντελεστεί μία μεγάλη αλλαγή, γιατί ο νεοφιλελευθερισμός ευνόησε την ακροδεξιά, το αυγό του φιδιού και το να διακινδυνεύονται σήμερα πάρα πολλά στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

  

KEN 4

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!