Οι ελληνικές ημέρες του Μάνφρεντ Βέμπερ

Η σύνταξη κλείνει νωρίς στις περισσότερες γερμανικές εφημερίδες, οι οποίες δεν πρόλαβαν να καλύψουν την εμφάνιση Βέμπερ στη συμβατική έκδοσή τους. Ωστόσο, στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, τα δημοσιεύματα πληθαίνουν. Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αρχίζει το ρεπορτάζ από την αρχαία Νεμέα, την οποία ο Γερμανός πολιτικός επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης πριν την προεκλογική εμφάνιση στο Ζάππειο: «Στις επιβλητικές κολώνες στο Ιερό του Διός, στη Νεμέα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ κοντοστέκεται για μια στιγμή. Κοιτάζει ψηλά, στα κιονόκρανα. ‘Εδώ είναι ο τόπος που γέννησε τη δημοκρατία’, λέει με ευλάβεια.

Εδώ, στην πελοποννησιακή χερσόνησο, 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορίνθου, ο Ηρακλής σκότωσε με γυμνά χέρια τον Λέοντα της Νεμέας. Ήταν ο πρώτος από τους δώδεκα άθλους που είχαν ανατεθεί στον υιό του Δία και εκείνος, όταν τους έφερε εις πέρας, έγινε δεκτός στον Όλυμπο. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχει τόσο υψηλές φιλοδοξίες. Αλλά όποιος σκέπτεται την Ελλάδα, επισημαίνει, αναλογίζεται τη δημοκρατία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο 46χρονος πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) αρχίζει από την Ελλάδα, αυτή την Τρίτη, την καμπάνια ως κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο άλλος λόγος στέκεται δίπλα του, εδώ, στα ερείπεια του Ναού του Διός: είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες κομμάτων που στήριξαν δημοσίως την υποψηφιότητα Βέμπερ για το χρίσμα του ΕΛΚ, με το οποίο ο Βαυαρός επιδιώκει τώρα να ανέλθει στην προεδρία της Κομισιόν».

Θα επιτύχει τον στόχο του; Σύμφωνα με την Handelsblatt, «αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις δημοσκοπήσεις βέβαια το ΕΛΚ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, παρά τις απώλειες. Αλλά αν οι Βρετανοί συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, παρά το Brexit, οι συσχετισμοί δυνάμεων θα μπορούσαν να μεταβληθούν προς όφελος των σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή για τον Βέμπερ και το ΕΛΚ είναι οι λαϊκιστές. Αυτοί είναι ο κύριος αντίπαλος στην προεκλογική του εκστρατεία. Και γι αυτό ήρθε στην Ελλάδα για την έναρξη της καμπάνιας, εξηγεί ο Βέμπερ: ‘Εδώ είδαμε πού οδηγείται κανείς όταν εμπιστεύεται απλοϊκές απαντήσεις’ λέει, υπαινισσόμενος την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015».

«Ειδικά στην Αθήνα λοιπόν…»

Τόσο η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (TAZ), όσο και η συντηρητική Die Welt, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, σημειώνουν με μία δόση έκπληξης ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ επέλεξε για την επίσημη πρεμιέρα της προεκλογικής καμπάνιας την Ελλάδα, μία χώρα που στο απόγειο της ευρωκρίσης είχε βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Σε άρθρο της με τίτλο «Οι εθνικιστές είναι οι εχθροί», η Welt επισημαίνει: «Εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αποτελεσματική προστασία των συνόρων, λιγότερη γραφειοκρατία- όλα αυτά θέλει να τα επιτύχει ο Μάνφρεντ Βέμπερ με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την Αθήνα αρχίζει την καμπάνια ενόψει ευρωεκλογών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Παράλληλα, η Welt παρουσιάζει τα ευρήματα τελευταίας δημοσκόπησης στη Γερμανία: ο συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές) προηγείται με 29%, δεύτερο κόμμα παραμένουν οι Πράσινοι με 21%, ακολουθούν οι σοσιαλδημοκράτες με 16%. Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο παλαιότερα απειλούσε τα ποσοστά των σοσιαλδημοκρατών, έχει υποχωρήσει ελαφρά στο 13%, αλλά παραμένει τέταρτο κόμμα και αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του.       

Πηγή: DW

 

KEN 4

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!