ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δ. Κουρέτας: ’Ολα τα σχολεία θα επισκέπτονται το μνημείο

FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Στα ορεινά της Αλβανίας στην περιφέρεια του Τεπελενίου, βρίσκεται το ύψωμα 731 του βουνού Τρεμπεσίνα. Εδώ έγινε η πλέον κρίσιμη μάχη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά την Εαρινή Επίθεση των Ιταλών από 8 έως 23 Μαρτίου 1941, όπου οι Ιταλοί επιτέθηκαν παρουσία του “duce” τους Μπενίτο Μουσολίνι, εναντίον Ελληνικών θέσεων.

Ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης, δεν βρέθηκε τόσο κοντά στην πρώτη γραμμή της μάχης όσο ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά τα τεκταινόμενα.

Η επίθεση των Ιταλών εκδηλώθηκε εναντίον του υψώματος 731 το οποίο υπεράσπιζε το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Τρικάλων με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά.

Οι υπερτριπλάσιες σε δύναμη ανδρών Ιταλικές δυνάμεις ενισχυμένες με 400 βομβαρδιστικά αεροπλάνα και με τεράστιο αριθμό κανονιών, έπρεπε να καταλάβουν το ύψωμα αυτό και έτσι να τους ανοίξει ο δρόμος για τα Ιωάννινα.

Εκεί όμως οι Ιταλικές μεραρχίες συνετρίβησαν και δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν προς στην Ελλάδα. Στο ύψωμα 731 κρίθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η ανεπάρκεια αυτή του Ιταλικού στρατού έκανε τον Χίτλερ να σχεδιάσει άμεσα την επίθεσή του κατά της Ελλάδας, η οποία εκδηλώνεται ένα μήνα μετά.
Οι Ελληνες που επεσαν στο υψμα 731 ησαν ολοι απο Καρδιτσα -Τρικαλα.

Στο δρομο Τρικαλα -Καρδιτσα 6 χιλιομετρα εξω απο τα Τρικαλα ειναι ενα μνημειο που θυμιζει την μαχη.
Χθες το απογευμα γυριζα απο Καρδιτσα οδηγωντας και εβρεχε αρκετα.

Σταματησα στο μνημειο. κατεβηκα απο το αυτοκινητο , μπηκα στο χωρο του μνημειου .

Ημουνα μονος μου και παρκαρα μακρια μη με δει κανεις και νομιζει οτι ειμαι κανενας και θελει να κανει ζημια.

Χαιρετησα στρατιωτικα το κενοταφιο, φιλησα το μαρμαρο του μνημειου, εστριψα, μπηκα στο αμαξι και πηγα Τρικαλα.

Το εχω ξαναπει νομιζω. Οταν βρεθω στο τιμονι της περιφερειας ολα τα σχολεια θα περνανε απο εδω καθε χρονο και θα υπαρχει ξεναγος μονιμος για τα παιδια. θα τους εξηγει ποσο σημαντικο ειναι να πεθαινει κανεις για την πατριδα του και τα ιδανικα του .

η εικόνα προφίλ του Dimitris Kouretas, Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Dimitris Kouretas
error: Content is protected !!