ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περιοδεία υποψ. ευρωβουλευτή Πάρι Μουτσινά στο Ανατολικό Πήλιο

milonas 728x120

Την Τρίτη 23/4 ο υποψ Ευρωβ. του ΑΚΚΕΛ Πάρις Μουτσινάς περιόδευσε τα χωριά του ανατολικού Πηλίου Κισσό, Ανήλιο, Μακρυράχη και Ζαγορά και είχε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με κατοίκους και στελέχη των τοπικών κοινωνιών για τα προβλήματά τους.
Ο κ. Μουτσινάς ο οποίος και στο παρελθόν, ως γεωπόνος της ΑΤΕ, είχε συνεργαστεί με τους αγρότες και δημότες των χωριών, διαπίστωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής και κοινωνικής τους ζωής. Το κόστος παραγωγής των προϊόντων, αλλά και το κόστος ζωής, η παντελής έλλειψη πιστωτικής πολιτικής και η απουσία τεχνικής στήριξης των αγροτών ,καθώς και οι κοινωνικές υποδομές είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα τους, που αναγκάζουν σήμερα πολλούς από αυτούς να ξεριζωνουν ακόμα και δενδρώδεις καλλιέργειες η και να εγκαταλείπουν τα χωριά τους.
Στο τέλος της ημέρας είχε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με στελέχη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Ζαγοράς του προέδρου Αντώνη Λάσκου της αντ/δρου Βαρούτα Δέσποινα του συμβούλου Κομνηνού Βάγιου και του διευθυντή Βαλασσά Διονύση και αντάλλαξαν κρίσιμες απόψεις σχετικά με την επιβίωση του αγροτικού κόσμου και του ίδιου του Συνεταιρισμού, θεσμού ο οποίος πρόσφατα γιόρταζε τα 100 χρόνια επιτυχούς δημιουργικής πορείας. Ομόφωνα εξέφρασαν την έντονη την αγωνία τους, σχετικά με την τύχη των μήλων, δεδομένου ότι η αγορά είναι υποτονική και οι εξαγωγές σε Ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Ο κ. Μουτσινάς ανέλυσε το πρόγραμμα του ΑΚΚΕΛ σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση του Πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της χώρας, καθώς και το κοινό μανιφέστο των πέντε συνεργαζόμενων κομμάτων της Ευρώπης, με ηγέτιδα δύναμη το κίνημα των πέντε αστέρων, σχετικά με την Ευρώπη του μέλλοντος. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη δημιουργίας διεπαγγελματικης μήλου ,την εφαρμογή προγραμμάτων της γεωργίας ακρίβειας και την συντονισμένη παρέμβαση των Συνεταιρισμών στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων, όπου υπάρχει σοβαρό πολιτικό έλλειμμα εκ μέρους της Ελλάδας. Κάλεσε δε τους συνεταιριστές και τους αγρότες να συμβάλλουν στην ενίσχυση της δύναμης του ΑΚΚΕΛ στις ευρωεκλογές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την Αγροτική αναγέννηση που έχει ανάγκη ο τόπος και για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που αποτελούν βασικούς μοχλούς για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που είναι ιδιαίτερα έντονο στα χωριά μας.
Όλοι συμφώνησαν ότι ανεξάρτητα από πολιτικές η άλλες διαφορές, πρέπει με ενεργό συμμετοχή και συνεργασία να παρέμβουμε, ώστε να αλλάξει η πολιτική που περιθωριοποιεί τον πρωτογενή τομέα και να αποκαταστήσουμε την επισιτιστική επάρκεια, που είναι μόλις 33% σε σχέση με το 117% το 1980. και ανανέωσαν το ραντεβού για μετά τις εκλογές.

error: Content is protected !!