Η Τουρκία ζητεί την έκδοση επιχειρηματία που έχει την έδρα του στη Βραζιλία

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 11:42

KENT728X100 1

Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση ενός επιχειρηματία που έχει εγκατασταθεί στη Βραζιλία, δηλώνοντας ότι ανήκει στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που θεωρείται ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της Βραζιλίας και ο δικηγόρος του επιχειρηματία.

Ο Αλί Σιπαχί, 31 ετών, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο Σάο Πάολο, τέθηκε σε προσωρινή κράτηση στις 5 Απριλίου, κατηγορούμενος από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή σε “μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία το 2016 υποκίνησε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας, αρμόδιο για τις υποθέσεις έκδοσης.

Το αίτημα έκδοσης εντάσσεται στη διεθνή εκστρατεία δίωξης που ο πρόεδρος Ερντογάν διεξάγει κατά των υποστηρικτών του κινήματος Hizmet και του ηγέτη του Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε ο Τεό Ντίας, ο δικηγόρος του Σιπαχί. “Είναι ένα φανερό παράδειγμα κατάχρησης εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης”, πρόσθεσε. Ο Αλί Σιπαχί ζει στη Βραζιλία εδώ και 12 χρόνια, είναι ένας πολίτης που έχει πολιτογραφηθεί Βραζιλιάνος, έχει καταστήματα στη Βραζιλία, ένα παιδί γεννημένο εδώ και παντρεύτηκε με έναν άνθρωπο που ζει εδώ. Δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει”, είπε.

Ο Σιπαχί είχε δραστηριότητες στο πολιτιστικό κέντρο Βραζιλίας – Τουρκίας (CCBT) του Σάο Πάολο, όπως και στο Εμπορικό Επιμελητήριο Τουρκίας – Βραζιλίας, σε δύο οργανισμούς που έχουν σχέσεις με το κίνημα Hizmet («Υπηρεσία» στα τουρκικά).

Είχε επίσης τραπεζικό λογαριασμό στην Asya Bank, η οποία συνδέεται με το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα που, σύμφωνα με τον Ντίας, αυτό είναι η αιτία του αιτήματος έκδοσης.

«Έχουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Asya Bank, όπως έξι εκατομμύρια άνθρωποι. Η κατηγορία είναι παράλογη», σχολίασε ο Μουσταφά Γκοκτεπέ, συνεργάτης του Σιπαχί και πρόεδρος του CCBT, που δηλώνει ότι φοβάται για τους 300 Τούρκους υποστηρικτές του Hizmet που ζουν, όπως αναφέρει, στη Βραζιλία.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει απομονωμένος στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Αρνείται ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα και δηλώνει ότι διευθύνει ένα ειρηνικό δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρήσεων και σχολείων.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 11:44

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!