Στην φυλακή πάλι Τούρκοι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet

banner
milonas 728x90 1


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, 10:52

Έξι πρώην εργαζόμενοι μιας από τις παλαιότερες εφημερίδες της Τουρκίας εστάλησαν πίσω στη φυλακή την Πέμπτη, αφού δικαστήριο επιβεβαίωσε τις καταδίκες τους σε κατηγορίες που σχετίζονται με την «τρομοκρατία».

Πρόκειται για σημαντική υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές των διεθνών δικαιωμάτων ελευθερίας του Τύπου έχουν καταδικάσει ως «χαρακτηριστική επίθεση στην ελευθεροτυπία»..

Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει δημοσιογράφους, δικηγόρους, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και λογιστή που εργάονταν στην εφημερίδα «Cumhuriyet», είχαν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών ακριβώς πριν από ένα χρόνο και ήταν ελεύθεροι εν αναμονή της προσφυγής τους στο Εφετείο.

Περιφερειακό εφετείο την περασμένη εβδομάδα όμως, απέρριψε την αίτησή τους και διέταξε να επιστρέψουν στη φυλακή.

Οι γερουσιαστές Guray Oz και Hakan Kara και ο βραβευμένος πολιτικός γελοιογράφος Musa Kart ήταν μεταξύ εκείνων που εγκλείσθηκαν στην φυλακή στην βορειοδυτική πόλη Kocaeli την Πέμπτη.

Ο Kadri Gursel,  αρθρογράφος του Al-Monitor, και ο δικηγόρος Bulent Utku δεν έχουν ακόμη λάβει την κλήση τους, αλλά όπς αναμένεται θα αντιμετωπίσουν εκ νέου σύλληψη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα.

Όσοι εστάλησαν πάλι στη φυλακή, είναι μεταξύ των 18 ατόμων που καταδικάστηκαν μετά από απόφαση του δικαστηρίου ότι «η κάλυψη των θεμάτων από την «Cumhuriyet»  βοηθούσε  τρομοκρατικές ομάδες».

«Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν και πάλι την εκ νέου φυλάκιση αυτών των δημοσιογράφων ως «παραβίαση του κράτους δικαίου και μια σκληρή εφαρμογή που σαφώς ενέχει πολιτική δίωξη», δήλωσε στο Al-Monitor ο Erol Onderoglu, εκπρόσωπος της οργάνωσης, στην Τουρκία.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, 10:54

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!