Γιάννης Κωστής: Η γη είναι εύφορη. Εμείς;     

milonas 728x120

Γράφει ο ιατρός και υπ. περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας με την “Πρωτοβουλία” του Δημήτρη Κουρέτα, Γιάννης Κωστής

Με την νοοτροπία που  χρόνια επικρατεί, ο αγρότης καλλιεργεί για να αποδώσει το χωράφι του και να αποκομίσει κέρδος. Ο γεωπόνος καθοδηγεί τον αγρότη, ώστε η καλλιέργεια να έχει την μέγιστη απόδοση. Ο άνθρωπος  – καταναλωτής θέλει να αγοράζει προϊόντα που θα είναι εύγεστα, υγιεινά και προσιτά οικονομικά. Ο επιστήμονας  θέλει να ερευνά και να ανακαλύπτει καινούργιες μέθοδες, που χρησιμοποιούμενες φέρνουν στον ίδιο αναγνώριση επιστημονική, αλλά και οποιοδήποτε άλλο κέρδος. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση  με τα προγράμματα ΕΣΠΑ που τρέχει, δίνει χρήμα ώστε να βελτιωθούν οι παράμετροι της καλλιέργειας των αγροτικών προϊόντων. Υπάρχουν επίσης διάφοροι αρμόδιοι και αναρμόδιοι που υποτίθεται ότι χειρίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, χορηγούμενα στους αγρότες και άλλους αποδέκτες.                          

Αυτό που έχει επιτευχθεί τελικά μ’ αυτή τη νοοτροπία, είναι  να καλλιεργείται εντατικά η γη, να έχει γεμίσει νιτρικά από τα λιπάσματα, να έχει αδειάσει ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και τεχνικές που δεν προσφέρουν καλά και υγιεινά προϊόντα, χώρια που πολλά πετιούνται. Υπάρχει απαξίωση της πλειοψηφίας των γεωπόνων και των φορέων τους, ενώ τα χρήματα της ΕΕ διαχρονικά αλλά και αυτά του ΕΣΠΑ 2017- 2021 μένουν ανεκμετάλλευτα, ή εξανεμίζονται σε νεόπλουτη κατανάλωση, ή σε ατομικούς λογαριασμούς καταθέσεων.                 

 Τι κάνει η Πολιτεία – Περιφέρεια διαχρονικά ; Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα και όχι μόνον στις διοικήσεις του κ. Αγοραστού. Η Πολιτεία – Περιφέρεια χειροκροτεί κάθε κλάδο στις επιδιώξεις αυτές, μοιράζοντας υποσχέσεις και χρήματα -επιδοτήσεις χωρίς πρόγραμμα και σκοπό, ανήμπορη να παρέμβει ουσιαστικά και  απλά προσπαθεί να φανεί στα ΜΜΕ ότι παρεμβαίνει.                     

             Τι να κάνουμε….        

   Η πρώτη ενέργεια για τη λύση θαρρώ πως είναι να τους βάλουμε όλους μαζί να συνευρεθούν και να συζητήσουν. Αγρότες, γεωπόνοι, καταναλωτές, επιστήμονες, οικονομολόγοι, Πανεπιστήμιο.

Η δεύτερη και εμβληματική είναι να συμφωνηθεί,  ότι κοινός στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων που θα έχουν ποικιλία, ποιότητα, υγεία, στοιχεία που τα εγγυάται το κλίμα και το έδαφος της Θεσσαλικής γης. Δεν σημαίνει ότι θα παραγκωνιστεί το κέρδος του αγρότη, του εμπόρου, ούτε η προσιτή τιμή για τον καταναλωτή. Αλλά η σημερινή κατάσταση της καλλιέργειας με προτεραιότητα την κερδοφορία, έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Η Πολιτεία-Περιφέρεια θα πρέπει να είναι ο κύριος οργανωτής και εμπνευστής  αυτής της συνεύρεσης, όπου όλοι θα έχουν λόγο, γιατί όλοι έχουν τη γνώση στον τομέα τους. Εννοείται ότι αυτή η συνεύρεση των αρμοδίων δεν μπορεί να είναι στιγμιαία. Θα είναι σε συνεχή, επαναλαμβανόμενη βάση, που θα ξεπερνά ασυμφωνίες, κρίσεις και ανταγωνισμούς, αλλά και των πεπατημένων συμπεριφορών ανθρώπων και πολιτικής. 

Αν δεν σπάσεις αυγά, ……  Εκεί θα συνυπάρξουν οι γνώσεις και οι πρακτικές και θα αλληλοεπιδράσουν.  Ο κύριος καταλύτης για αυτή την αλληλεπίδραση, θα είναι ο αρχικός στόχος της ποιότητας και υγιεινής των μοναδικών προϊόντων της Θεσσαλίας και η προστασία  του περιβάλλοντος.  

   Εκεί θα μπουν σε εφαρμογή και καθετοποιήσεις επεξεργασίας  και συσκευασίας των προϊόντων, περαιτέρω βελτιώσεις μέσω επιστημονικών καινοτομιών, χωρίς να χάνεται ο αρχικός στόχος που προαναφέρθηκε. Για μια θεσσαλική γη που τις επόμενες δεκαετίες  θα παράγει προϊόντα μοναδικά, υγιεινά, ποιοτικά και εμπορικά αναγνωρίσιμα  και αποδοτικά.

Μοιάζει ουτοπικό ;;; Η ουτοπία  συχνά αποδεικνύεται ότι είναι μια  πρόωρα διατυπωμένη αλήθεια  είπε κάποτε ένας σοφότερος από εμάς.

error: Content is protected !!