Το Εργατικό Κόμμα αποφασίζει για δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Το Εργατικό Κόμμα συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει την θέση του σχετικά με το αν θα ζητήσει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος επί οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για τις ευρωεκλογές.

Καθώς οι όροι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ασαφείς, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται υπό πίεσιν από μεγάλο αριθμό βουλευτών και μελών του κόμματος να στηρίξει την θέση του δεύτερου δημοψηφίσματος, ή μίας κυρωτικής ψηφοφορίας, επί της συμφωνίας εξόδου.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης έχει παραμείνει προσκολλημένο στην θέση ότι θα στηρίξει την διεξαγωγή ψηφοφορίας για να προλάβει «ένα επιζήμιο Brexit των Τόρις» ή για να αποτρέψει μία έξοδο χωρίς συμφωνία, μία προοπτική για την οποία ανησυχούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι.

Πηγή του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής δεν αναμένεται να συμφωνήσει για κάτι διαφορετικό από την παρούσα θέση, πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα δεν θα υποστηρίξει την διεξαγωγή ψηφοφορίας εάν διασφαλίσει την συμφωνία του για το Brexit.

Αυτό θα εξοργίσει περαιτέρω τους βουλευτές του, ανάμεσά τους και ο Τομ Γουότσον, ο οποίος υποστηρίζει την θέση του δεύτερου δημοψηφίσματος, σε μία έριδα που προκάλεσε την αποχώρηση οκτώ βουλευτών που ίδρυσαν το νέο κόμμα που ονομάζεται Change UK.

Σχεδόν τρία χρόνια αφού οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 52% έναντι 48%, η χώρα παραμένει βαθιά διαιρεμένη για το Brexit, καθιστώντας ασαφές το πότε, το πώς, αλλά και το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ενωση.

Η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει απορριφθεί τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων, αναγκάζοντας την επικεφαλής των Τόρις να αρχίσει συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου και αποδοχής της συμφωνίας της ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές.

Επειτα από συνομιλίες τεσσάρων εβδομάδων, πηγές του Εργατικού Κόμματος δήλωσαν ότι οι τόνοι στις χθεσινές συνομιλίες με τη κυβέρνηση ήταν θετικότεροι από πριν και ότι ορισμένοι υπουργοί έδειξαν κάποια προθυμία να προχωρήσουν.

Αλλά με τη αντίστροφη μέτρηση να έχει αρχίσει και την νέα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου να μην είναι και τόσο μακριά, τα βρετανικά κόμματα προετοιμάζονται για τις εκλογές της 23ης Μαΐου, προσφέροντας σε εκείνους που θέλουν την παραμονή στη Ενωση και στους άλλους που υποστηρίζουν μία ξεκάθαρη έξοδο νέο πεδίο αντιπαράθεσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

KEN 728X100 2

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!