ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα ιστοσελίδα για την «Εστουδιαντίνα» της Νέας Ιωνίας

stergiou
fotou
728x110 3

Τη δική της ανανεωμένη ιστοσελίδα απέκτησε η εμβληματική ορχήστρα “Εστουδιαντίνα” της Νέας Ιωνίας Βόλου.

728X100

Το όνομά μας έλκει την καταγωγή του από την πιο διάσημη Ελληνική ορχήστρα που δημιουργήθηκε στην Σμύρνη και έκανε το γύρο του κόσμου κατά το χρονικό διάστημα 1898 – 1921.

Η επιτυχία της πρώτης Εστουδιαντίνας έδωσε ώθηση και σε άλλους επίλεκτους μουσικούς της Πόλης και της Σμύρνης να δημιουργήσουν ανάλογες μουσικές ομάδες. Αναπτύχθηκε έτσι ένα καινοτόμο και πρότυπο μουσικό κίνημα, μια ορχήστρα που δημιούργησε νέες μορφές στην Ελληνική μουσική μέσω της αφομοίωσης στοιχείων της Ανατολής και της Δύσης.

​Αυτό το είδος ορχήστρας έγινε η πρώτη και αυθεντικότερη μουσική γέφυρα, συνδυάζοντας αρμονικά τα ετερόκλητα εθνικά, μουσικά, πολιτιστικά και δημιουργικά στοιχεία δύο τόσο διαφορετικών κόσμων. Η Εστουδιαντίνα έγινε γνωστή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, συνδύασε πολλά και διαφορετικά όργανα και κάλυψε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο: βυζαντινούς ύμνους και σμυρναίικα τραγούδια «αλλά τούρκα» έως χόρες, σύρμπες, ντόινες, αλλά και έντεχνες μουσικές όπως βαλς και πόλκες «αλά φράνκα».

Πολλοί από τους ιδρυτές της Εστουδιαντίνας της Σμύρνης, ερχόμενοι στην Αθήνα μετά το 1922, στήνουν και συντονίζουν ως διευθυντές και συνθέτες τις πρώτες δισκογραφικές εταιρίες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών αξίζει να επισημάνει κανείς τον Σπύρο Περιστέρη, τον Παναγιώτη Τούντα, τον Ευάγγελο Παπάζογλου, τον Δημήτρη Σέμση κ.ά.

Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο, ενδεικτικό της προσφοράς της Εστουδιαντίνας, υπήρξε το γεγονός ότι στους κόλπους της γεννήθηκε η οπερέτα, διαμορφώθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι, η Αθηναϊκή καντάδα και αργότερα το λαϊκό τραγούδι, διαχωρίζοντας σαφώς το ύφος των τραγουδιών σε ελαφρό και λαϊκό τραγούδι, με τους διάφορους χαρακτήρες του.

Μεταβείτε στη σελίδα της

error: Content is protected !!