ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019, 03:43

KEN 2

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν χθες ότι εντείνεται η ανησυχία τους για τους αμάχους στη βορειοδυτική και κεντρική Συρία, όπου οι εχθροπραξίες δεν παύουν να κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες και γίνονταν βομβαρδισμοί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται από το 2011. Οι εχθροπραξίες αναζωπυρώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά περιόδους.

 «Μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η πρόσφατη έξαρση της βίας στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά ή μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», καθώς «προκαλεί περαιτέρω εκτοπισμούς και πληθυσμών ενώ καταστράφηκαν τουλάχιστον τρεις υγειονομικές εγκαταστάσεις τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Κατά μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εξαπέλυσαν 160 αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα από προχθές Τετάρτη. Κατά τη ΜΚΟ, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον επτά άμαχοι. Ο Σουάνσον έκανε λόγο 9 θύματα μεταξύ των αμάχων — επτά νεκρούς στη νότια Ιντλίμπ και δύο στη Χάμα — και δεκάδες τραυματίες στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι.

Ο Σουάνσον έκρινε ότι πρέπει να αποφευχθεί η πλήρης αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, ειδικά στην επαρχία Ιντλίμπ, διότι σε αυτή την περίπτωση τα δεινά του πληθυσμού θα φθάσουν σε επίπεδο «που δεν έχουμε δει ως τώρα» στη σύρραξη.

Από τον Φεβρουάριο, σχεδόν 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εν μέσω της κλιμάκωσης των μαχών στη βορειοδυτική Συρία, επισήμανε ο Σουάνσον. Μόνο τον Απρίλιο, πάνω από 32.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ιντλίμπ και της Χάμας, πρόσθεσε.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), τον άλλοτε βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Τμήματά της κατέχουν διάφορες άλλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών ανταρτών και τζιχαντιστών.

Πηγές: ΑΠΕ, dpa, AFP


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019, 03:45

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!