Για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα συζήτησαν Τραμπ και Πούτιν


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019, 22:19

KEN 4

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι επικεντρώθηκε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφεύγοντας κάθε νύξη περί ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην κρίση.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για πάνω από μία ώρα για σειρά θεμάτων. Αυτή ήταν η πρώτη γνωστή επαφή που είχαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και αφότου ξέσπασε η κρίση στη Βενεζουέλα, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και τη Μόσχα τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Πριν από έναν μήνα, όταν η Ρωσία έστειλε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων στο Καράκας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους: “Η Ρωσία πρέπει να φύγει”.

Σήμερα, δεν έκανε κανένα σχόλιο για τους Ρώσους στρατιώτες.

“Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, η Βενεζουέλα ήταν ένα από τα θέματα”, είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Πούτιν δεν θέλει “καθόλου” να εμπλακεί στη Βενεζουέλα, πέραν του ότι θα ήθελε “να συμβεί κάτι θετικό για τη Βενεζουέλα και εγώ αισθάνομαι το ίδιο”, πρόσθεσε. “Θέλουμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος πεινάει, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν νερό”, είπε.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον συζητούν μια συνθήκη για τα πυρηνικά με την οποία θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των όπλων αυτών.

“Συζητάμε για μια πυρηνική συμφωνία όπου εμείς θα κατασκευάζουμε λιγότερα και εκείνοι θα φτιάχνουν λιγότερα και ίσως ακόμη και να ξεφορτωθούμε κάποια από την τρομαχτική δύναμη πυρός που έχουμε τώρα”, είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συμμετάσχει στη συνθήκη αυτή και το Πεκίνο. “Συζητήσαμε την πιθανότητα μιας τριμερούς συμφωνίας, αντί για διμερή. Και η Κίνα, έχω ήδη μιλήσει μαζί τους. Θα ήθελαν πάρα πολύ να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμφωνία”, κατέληξε.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019, 22:19

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!