Συντηρητικοί και Εργατικοί οι χαμένοι των τοπικών εκλογών

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, 01:50

KENT728X100 1

Χειρότερα από όλες τις προβλέψεις είναι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών των τοπικών συμβουλίων που διεξήχθησαν χθες στην Αγγλία, για τα δύο μεγάλα κόμματα, και ιδιαίτερα για το κόμμα των Συντηρητικών που έχασε σχεδόν το ένα τρίτο των συμβουλίων που κατείχε.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα έχασε 1.269 συμβούλους και τον έλεγχο σε 45 τοπικές αρχές, καταφέρνοντας να διατηρήσουν τον έλεγχο σε μόλις 93 συμβούλια, ενώ το Εργατικό κόμμα, που αναμένονταν να ωφεληθεί σε αυτές τις εκλογές, έχασαν 63 έδρες τον έλεγχο σε έξι συμβούλια, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο σε 60. Χαμένο είναι και το κόμμα Ukip που έχασε 36 έδρες, αν και δεν είχε υποψηφίους σε όλα τα τοπικά συμβούλια.

Οι μεγάλοι νικητές είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατέλαβαν 676 έδρες και τον έλεγχο σε 18 συμβούλια, δηλαδή σε 11 περισσότερα από την προηγούμενη φορά. Θετικό ήταν το αποτέλεσμα και για τους Πράσινους, που κατέλαβαν 185 περισσότερες έδρες, αν και δεν έχουν τον έλεγχο σε κάποιο τοπικό συμβούλιο. Νικητές θεωρούνται και τα «λοιπά» κόμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι σύμβουλοι, που καταλαμβάνουν 285 περισσότερες έδρες σε σχέση με το 2015 (συνολικά εκλέχθηκαν 1.009) και τον έλεγχο συνολικά σε έξι συμβούλια (σε τέσσερα περισσότερα).

Συνολικά σε 71 τοπικά συμβούλια κανένα κόμμα δεν κατάφερε να έχει τον συνολικό έλεγχο, και ο αριθμός τέτοιων συμβουλίων αυξήθηκε κατά 36. Στη Βόρεια Ιρλανδία συνεχίζεται η καταμέτρηση σε μεγάλο ποσοστό των εδρών.

Σε νέες του δηλώσεις, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εξέφρασε την λύπη του για την απώλεια ελέγχου σε τρία από βασικά συμβούλια του κόμματος (Χαρτλπουλ στο Σάδερλαντ, το Γουίραλ στο Λίβερπουλ, Μπόλσοβερ στο Σέφιλντ), και τόνισε ότι θα αγωνιστεί για να τα ανακτήσει.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε ομιλία της σε στελέχη του Συντηρητικού κόμματος στο Λίνκολνσαϊρ, επανέλαβε ότι ήταν δύσκολες εκλογές για το κόμμα που βρίσκεται εννέα χρόνια στην εξουσία και ότι το μήνυμα που δόθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα από τους πολίτες είναι η ολοκλήρωση του Brexit. Οι Συντηρητικοί έχασαν τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου του Σουέιλ για πρώτη φορά από το 2002.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, 01:50

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!