ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφγανιστάν: Επίθεση των Ταλιμπάν σε αστυνομικό τμήμα

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με παγιδευμένο αυτοκίνητο και η οποία συνεχίζεται ακόμη με στόχο ένα επαρχιακό αρχηγείο της αστυνομίας στο βόρειο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

Τουλάχιστον τέσσερις σοροί και 40 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του τμήματος Υγείας της επαρχίας Μπαγκλάν, Μοχιμπουλάχ Χαμπίμπ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε στο Twitter πως ένας «μάρτυρας» πυροδότησε ένα θωρακισμένο όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά στο αρχηγείο της αστυνομίας σκοτώνοντας «δεκάδες ένοπλους άνδρες», προτού «άλλοι μάρτυρες βαριά οπλισμένοι» εισέλθουν στον χώρο.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν πλάνα που δείχνουν μια πυκνή στήλη καπνού στον ουρανό της επαρχιακής πρωτεύουσας, Πουλ-ι-Κούμρι, ενώ οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται.

Σύμφωνα με μήνυμα προς τους δημοσιογράφους του εκπρόσωπου του υπουργείου Εσωτερικών, Νασράτ Ραχίμι, «δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν» και οι υπόλοιποι επιτιθέμενοι «πολιορκούνται από τις αφγανικές δυνάμεις».

Μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαγλάν, ο Ασαντουλάχ Σαχμπαάζ, δήλωσε σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου πως «ακούει σποραδικά πυρά στη ζώνη».

Η επίθεση πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την απόρριψη από τους Ταλιμπάν της πρότασης του προέδρου Ασράφ Γάνι για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού που ξεκινά αύριο Δευτέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά στόματος του απεσταλμένου τους για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλάντ, είχαν δηλώσει πως είναι «έτοιμες» να δουν «όλα τα μέρη να καταθέτουν τα όπλα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν συνεχίζουν από την Τετάρτη στην Ντόχα μαι νέα σειρά ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι αφγανικές αρχές δεν συμμετέχουν στις διμερείς συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν από πολλούς μήνες.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές αφορούσαν μέχρι τώρα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα μια δέσμευση των εξεγερμένων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να διαπραγματευθούν την έναρξη ενός αφγανικού διαλόγου και μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων.

KEN 728X100 2

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!