Γιάννης Κωστής: Παλιές γνώσεις καινούργιες περπατησιές στην πρόληψη

Πριν 29 χρόνια, το 1990, έγραψα ένα άρθρο σε τοπική εφημερίδα, για εντυπώσεις που είχα επιστρέφοντας από μετεκπαίδευση στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Εκτός των άλλων κυρίαρχα είχα αναφερθεί στο Κέντρο Πρόληψης της πόλης αυτής, που εγκατεστημένο σ’ ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικά κτίριο, στέγαζε δράσεις πρόληψης νόσων και προστασίας της υγείας, για τον πληθυσμό της πόλης του Μονπελιέ και όλης της επαρχίας Languedoc – Roussillon.

KEN 4

Μάλιστα η επωνυμία του κέντρου αυτού ήταν Επίδαυρος (Epidaure), άλλο ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του. Γυρνώντας στην Ελλάδα θελήσαμε να μιμηθούμε τους Γάλλους, κτυπώντας πόρτες και προτείνοντας σχέδια και συνεργασίες με το Epidaure. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Κάποιες προσπάθειες του αντιδημάρχου τότε Αγριάς Βλάση Βολιώτη, προσέκρουσαν κι αυτές σε «άνωθεν» κωλύματα.

 

 

Χρόνια πολλά μετά και αφού ο αρχικός μεγαλεπήβολος ενθουσιασμός μας είχε παρέλθει, επί δημαρχίας του φίλου Στέφανου Φούσκη το 2005 και με την μεσολάβηση του αντιδημάρχου επίσης φίλου μου Βασίλη Μεϊκόπουλου, μας δόθηκε σαν Αντικαρκινική εταιρεία πλέον, μια αίθουσα σε κτίριο του δήμου Ν. Ιωνίας (υπάρχει ακόμα η πινακίδα), όπου λειτουργήσαμε προληπτικό ιατρείο κατά του καρκίνου για 3 χρόνια. Έκτοτε τίποτε. Προ ημερών ο Δημήτρης ο Κουρέτας αναφέρθηκε σε κάποια άλλη πόλη, όπου υπάρχει κέντρο πρόληψης νόσων , με πιο σύγχρονη βεβαίως μορφή και περισσότερη χρήση τεχνολογίας.

Η προληπτική ιατρική όντας το απαύγασμα της ιατρικής περίθαλψης, δυστυχώς επί 30 χρόνια και παρά τη νομοθέτησή της από το νόμο του ΕΣΥ το 1983, παρέμεινε στα αζήτητα. Κανένα πρόγραμμα, καμία νύξη από το κράτος. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να κινείται κάπως με προτροπή του υπουργείου υγείας και με μοχλό τα κέντρα υγείας υπαίθρου, στηριζόμενη βέβαια μόνον στον πατριωτισμό των γενικών γιατρών και επισκεπτριών νοσηλευτριών τους. Η υπόσχεση να δημιουργήσουμε στα επόμενα χρόνια ένα κέντρο πρόληψης, με αρωγό και την Περιφέρεια, με ποιότητα στις υποδομές, στο προσωπικό και στην υποστήριξη, θα έδινε ώθηση στη προστασία της υγείας των ανθρώπων της από τις βλαπτικές επιδράσεις του περιβάλλοντος, καθώς και στην δευτερογενή πρόληψη της ανίχνευσης παθήσεων σε αρχικά στάδια, που είναι και ιάσιμα πλήρως. Είναι καιρός να αποκτήσει και ο Βόλος , από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Ελλάδας, την Επίδαυρό του !!!

error: Content is protected !!