Συνεργάτες του Τραμπ υποβαθμίζουν την σημασία της ανάρτησης που έκανε για τον Μάλερ

MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Κυριακή, αντίθετη άποψη από αυτήν που εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, υποστηρίζοντας ότι ο Ρόμπερτ Μάλερ δεν πρέπει να καταθέσει στο Κογκρέσο αιφνιδίασε τον κύκλο των στενών συνεργατών του, σχολιάζει το «Politico».

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, περισσότεροι από 12 άνθρωποι του στενού κύκλου των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου υποβάθμισαν την προοπτική «μετάφρασης» της προεδρικής ανάρτησης του Σαββατοκύριακου στο Twitter, υπό το χαρακτήρα μιας επίσημης προειδοποίησης.

Ο Τραμπ δεν είχε πρόθεση επίκλησης του υπηρεσιακού απορρήτου, ώστε να εμποδίσει μία κατάθεση του Μάλερ στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα, υποστήριξαν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου, ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει την εξουσία να αμφισβητήσει επίσημα την άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Όπως τόσες άλλες αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν από την ροή των προεδρικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σχετική ανάρτηση του προέδρου Τραμπ, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη πολιτική θύελλα, ακόμη κι από μια ζωντανή νομική αντιπαράθεση.

«Ο ίδιος δεν σηματοδοτεί τίποτα περισσότερο, από το κλείσιμο της υπόθεσης, μετά την αθώωσή του από τον Μάλερ. Ο ίδιος επιθυμεί να κυβερνήσει. Αυτό είναι που λέει,» δήλωσε στο «Politico» ο Τζο ντιΤζένοβα ανεπίσημος νομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση προκάλεσε την αντίδραση των Δημοκρατικών και ήρθε σε αντίθεση με την δήλωση που είχε κάνει την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με την οποία, την σχετική απόφαση έπρεπε να λάβει ο Μπαρ.

Από την μεριά του, ένας βοηθός στον Λευκό Οίκο υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν έκανε κάτι άλλο από το να εκφράσει μία προσωπική άποψη.

«Που είπε ότι θα εμποδίσει [τον Μάλερ] να καταθέσει; Γνωρίζω ότι αυτό είπαν τα ΜΜΕ, αλλά που το είπε ο ίδιος;» αναρωτήθηκε ο ίδιος βοηθός μιλώντας στο «Politico.»

«Ο Μπομπ Μάλερ δεν πρέπει να καταθέσει. Δεν πρέπει να επαναλάβουν τα ίδια πράγματα οι Δημοκρατικοί!» Έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στην συγκεκριμένη ανάρτησή του, το απόγευμα της Κυριακής.

Ο Ρούντι Τζιουλιάνι προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου δήλωσε ότι δεν μίλησε με τον πελάτη του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά υποβάθμισε την ιδέα ότι ο Τραμπ προδιέγραψε μία (επερχόμενη) δραματική σύγκρουση με το Κογκρέσο.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να ακούσω τις λέξεις ‘Επικαλούμαστε το υπηρεσιακό απόρρητο’ για να γνωρίζω ότι φτάσαμε σε αυτό το συμπέρασμα,» δήλωσε ο Τζιουλιάνι στην διάρκεια μιας συνέντευξης του.

Άλλοι άνθρωποι του Αμερικανού προέδρου άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίκλησης της επιλογής του υπηρεσιακού απορρήτου από τον Τραμπ, ώστε να εμποδιστεί μία κατάθεση του Μάλερ, αλλά και γενικότερης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων που διεξάγουν έρευνες τόσο για τον τρόπο λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ, όσο και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και τα οικονομικά του προέδρου Τραμπ.

Ένα παρόμοιο περιβάλλον πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων διαμορφώνεται σε μία άλλη διάσταση, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι Δημοκρατικοί για την παράδοση εγγράφων, από τον πρώην Νομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν.

Η κατάθεσή του για το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ συμπεριλαμβάνεται στο πόρισμα που κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μάλερ, για τα αποτελέσματα της έρευνας του.

Στην ίδια κλήση που έχουν στείλει οι Δημοκρατικοί προς τον ΜακΓκαν έχει ζητηθεί από τον ίδιο να καταθέσει την 21η Μαΐου.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά,» δήλωσε ο Γκρεγκ Μπρόουερ πρώην υπεύθυνος του γραφείου του FBI για ζητήματα σχετικά με το Κογκρέσο.

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν -μέχρι τώρα- εκδηλώσει κάποιο σημάδι υποχώρησης σχετικά με την κατάθεση του Μάλερ, ο οποίος δεν έχει μιλήσει δημόσια από την ανάληψη των ανακριτικών και εισαγγελικών καθηκόντων του, τον Μάιο του 2017, στην έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ δήλωσε ότι επιθυμεί να φέρει τον Μάλερ ενώπιον της επιτροπής του στα μέσα Μαΐου.

Ο ίδιος διαπραγματεύεται με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πραγματοποίηση μιας κατάθεσης του Μάλερ στην οποία ενδέχεται να δώσει έμφαση στα όσα εντόπισε στο πλαίσιο της έρευνάς του ή ακόμη και να διαφωτίσει περισσότερο, ενδεχόμενη πρόθεσή του για την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο, θα μπορούσε να ενδυναμώσει τις φωνές όσων ζητούν την έναρξη της διαδικασίας επίσημης αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών από την πλευρά της προσπαθεί να απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενη τις πολιτικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει σε αντίθεση με τις κινήσεις της λεγόμενης προοδευτικής πτέρυγας κι αρκετών νέων βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Αυτή φαίνεται να είναι η πιο σημαντική ακρόαση στο Κογκρέσο από την εποχή του Watergate,» δήλωσε ο Τεντ Κάλο, πρώην γενικός νομικός σύμβουλος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχολιάζοντας την κατάθεση του Μάλερ. «Η ικανότητά του να εξηγήσει τα συμπεράσματά του, αλλά και να υπερασπιστεί το πόρισμα του, εξελίσσεται στην πιο σημαντική διάσταση [των εξελίξεων] τώρα,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάλερ δεν βρήκε αποδείξεις ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ συνωμότησε με την Ρωσία, το πόρισμά του παραθέτει δέκα περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε παρέμβαση στην διεξαγωγή της έρευνας, χωρίς ωστόσο, ο Μάλερ να έχει αποφανθεί αν έγινε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης, ότι οι γνωμοδοτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτρέπουν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ.

Πηγή: Politico

KEN 1

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!