Η στρατωτική κλιμάκωση στην Ιντλίμπ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, 01:31

728X100

Τα πλήγματα στη βορειοδυτική Συρία, ιδίως σε σχολεία και νοσοκομεία, αποτελούν «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε χθες Τετάρτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 152.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τζιχαντιστές στην επαρχία Ιντλίμπ και εδάφη γύρω από αυτή, που έγιναν στόχος βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου του.

«Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη βορειοδυτική Συρία, με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού να στοχοθετούν σχολεία και νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαρελιών με εκρηκτικά, αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι η Ρωσία και η Τουρκία, ως εγγυήτριες της συμφωνίας του Σότσι, έχουν υποχρέωση να εγγυώνται την εφαρμογή της», προστίθεται στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Ρωσία και η Τουρκία — η δεύτερη ως προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών — συνήψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 συμφωνία για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», που υποτίθεται θα διαχώριζε τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες από τις περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών. Η συμφωνία απέτρεψε την έναρξη επιχείρησης ευρείας κλίμακας του καθεστώτος στην Ιντλίμπ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών αύριο Παρασκευή για να συζητήσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, 01:33

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!