ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύσκεψη για την ετοιμότητα των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, 16:36

KEN

Σύσκεψη για την αμφίπλευρη ενημέρωση Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας σχετικά με τις ενέργειες προετοιμασίας, ετοιμότητας και τον επιτελικό σχεδιασμό των ενεργειών πρόληψης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων από δασικές πυρκαγιές, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη.

Τη σύσκεψη, όπως ορίζει η ΚΥΑ 181752/2052/02.05.2019 (ΦΕΚ Β΄ 1525) «Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο» των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκάλεσε η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, υπό την προεδρία του αν. υπ., Σ. Φάμελλου, και τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος με επικεφαλής τον υπαρχηγό, αντιστράτηγο Στ. Κολοκούρη, του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) με επικεφαλής τον διοικητή, υποστράτηγο Ι. Κλεφτοσπύρο, και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), παρουσία του διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, Φ. Θεοδώρου.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Φάμελλος σημείωσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 1998 Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία κάθονται στο ίδιο τραπέζι για την καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Ακολούθως, ζήτησε τη συστηματοποίηση της εφαρμογής της ΚΥΑ, μέσω μόνιμης ομάδας εργασίας που θα δημιουργεί σύνδεση των δύο υπηρεσιών, καθώς και την επίσπευση της έκδοσης των προβλεπομένων εγκυκλίων, με τις οποίες θα δίνονται κανόνες, οδηγίες και επιχειρησιακά εργαλεία στις περιφερειακές πυροσβεστικές υπηρεσίες και στις αποκεντρωμένες δασικές υπηρεσίες για την έκδοση των σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας κάθε περιοχής (επίπεδο δασαρχείου).

Από τη μεριά τους, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη θετική τους διάθεση για την πλήρη εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου, έθεσαν τα προβλήματα που ήδη είναι διαχρονικά διαπιστωμένα και χρειάζονται επίλυση και τόνισαν την ανάγκη, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν την ΚΥΑ να δώσουν προτεραιότητα στην καταστολή και τη δασοπυρόσβεση και να θέσουν τις βάσεις ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2019 να ξεκινήσει η συνεργασία και για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα, που υλοποιεί ήδη η Δασική Υπηρεσία. Στη συζήτηση περιγράφηκαν αναλυτικά και αποφασίστηκαν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για τον πλήρη συντονισμό των υπηρεσιών Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, 16:38

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!