ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Εγκαταλελειμμένοι από το κατεστημένο»

milonas 728x120

Η οργή των ψηφοφόρων μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτά υποστηρίζει σε άρθρο του ο Βρετανός πολιτικός Ken Livingstone που έχει διατελέσει Δήμαρχος Λονδίνου μεταξύ 2000 και 2008. Είναι επίσης πρώην βουλευτής και πρώην μέλος του Εργατικού Κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες, 374 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα ψήφου για να εκλέξουν Ευρωπαίους βουλευτές. Το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να βγει στη Βρετανία.

Πριν από 40 χρόνια, στις πρώτες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περισσότεροι από το εξήντα τοις εκατό των ανθρώπων είχε πάει να ψηφίσει, αλλά έκτοτε ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις 40%.

Ίσως επειδή οι πολίτες δεν ξέρουν τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή πιστεύουν ότι είναι απλώς χώρος συζητήσεων, αλλά το απλό γεγονός είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το κοινοβούλιο του ευρώ ενέκρινε χιλιάδες νέους νόμους, θέτοντας νέους κανόνες για τη μετανάστευση, τη γεωργία, την προστασία δεδομένων, την ενέργεια, την αλιεία, το περιβάλλον και δεκάδες άλλα ζητήματα. Αλλά δεν βλέπουμε να επηρεάζουν όλες αυτές οι αποφάσεις κάτι μέσα μας.

Υπάρχουν 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν τις 28 χώρες που απαρτίζουν την Ε.Ε., αλλά οι περισσότερες αναφορές υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοικεί την Ε.Ε. και εκδίδει όλους τους νόμους.

Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εκδίδει κανονισμούς και οδηγίες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης για συζήτηση. Αποτελεσματικά η Επιτροπή και οι ευρωβουλευτές συνεργάζονται και επιβλέπουν αυτήν την τεράστια οικονομία στον κόσμο.

Αλλά το θέμα που θα οδηγήσει τη συζήτηση μετά τα αποτελέσματα θα είναι η άνοδος της άκρας αριστεράς και της ακροδεξιάς.

Τα τελευταία 40 χρόνια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυριαρχούσε εντελώς η συντηρητική ομάδα και λιγότερο η ομάδα των σοσιαλδημοκρατών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι και τα δύο αυτά μεγάλα μπλοκ θα χάσουν μέχρι και 50 έδρες το καθέναΤα τελευταία 40 χρόνια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυριαρχούσε εντελώς η συντηρητική ομάδα και λιγότερο η ομάδα των σοσιαλδημοκρατών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι και τα δύο αυτά μεγάλα μπλοκ θα χάσουν μέχρι και 50 έδρες το καθένα, ενώ το αμφιλεγόμενο κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας θα έχει περισσότερες από 20 νέες θέσεις και η Συμμαχία του Σαλβίνι στην Ε.Ε. ίσως να κερδίσει εβδομήντα.

Το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να βρίσκεται στη Βρετανία, όπου από τους 73 έδρες της Ε.Ε., ο σαφής νικητής φαίνεται να είναι το κόμμα του Brexit του Nigel Farage, το οποίο δείχνει ότι θα μπορούσαν να κερδίσει ακόμη και το 34% των ψήφων, ενώ οι Εργατικοί έρχονται δεύτεροι με 21% με τρίτους τους φιλελεύθερους Δημοκράτες με 12%, ωθώντας τους Συντηρητικούς (Tories στην τέταρτη θέση με μόλις 11%).

Στις προηγούμενες εκλογές σχεδόν όλες τις έδρες κέρδιζαν οι Εργατικοί και οι Tories με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να βρίσκονται πολύ πίσω στην τρίτη θέση.

Γιατί λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτή την τόσο δραματική αλλαγή; Νομίζω ότι το κλειδί αποκαλύπτεται στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Βρετανική Thinks, η οποία αποκάλυψε ότι 83 τοις εκατό των ψηφοφόρων της Βρετανίας πιστεύουν ότι έχουν «παραμεληθεί από ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο».

Αυτή ήταν η οργή που τροφοδότησε το 52% των ψηφοφόρων της Βρετανίας που ψήφισαν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα το 2016.

Αυτός ο θυμός τροφοδότησε την ανάπτυξη του κόμματος Brexit του Nigel Farage, καθώς τρία χρόνια αργότερα το κοινοβούλιο μας δεν ανταποκρίθηκε στις επιθυμίες των ψηφοφόρων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόσφατες ιστορίες σχετικά με το πώς οι μεγάλες εταιρείες και οι ξένες κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στο Facebook και τα άλλα κοινωνικά Μέσα ενημέρωσης για να επηρεάσουν τις εκλογές, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν τώρα να αποκαλύψουν οποιαδήποτε προσπάθεια να ελέγξουν τις εκλογές της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

 Μόλις πριν από τρία χρόνια, το αφεντικό του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι ήταν τρελό να υποδείξει ότι ψεύτικα νέα στο Facebook θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκλογή του Donald Trump.

Αλλά τώρα το Facebook ξέρει ότι είναι υπό πολιορκία με εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς που προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές καθώς και την εξάπλωση ψεμάτων και φυλετικού μίσους.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!