Γιάννης Κωστής: Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω στην Υγεία

stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Γράφει ο χειρουργός και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας με την “Πρωτοβουλία” του Δημήτρη Κουρέτα, Γιάννης Κωστής

KENT 2

       Ένα βήμα προόδου που χρόνια είχε να εμφανιστεί στο ΕΣΥ , ήταν η ψήφιση του νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μ’ αυτόν ιδρύθηκαν κέντρα υγείας και  στις πόλεις, καθώς και οικογενειακοί γιατροί στις γειτονιές, όπως επίσης εμφανίστηκαν και προγράμματα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Καθήκον τους θα είναι, η περίθαλψη άρρωστων που δεν χρειάζονται νοσοκομείο όλο το 24ωρο, η παρακολούθηση της υγείας των οικογενειών της γειτονιάς, των συνθηκών του περιβάλλοντος όπου αυτές ζουν, η προληπτική ιατρική και η παραπομπή άρρωστων στο νοσοκομείο όταν χρειάζεται. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πανθομολογούμενο ότι είναι το κύριο στήριγμα της δημόσιας υγείας των κρατών.

    Αυτό λοιπόν το βήμα μπροστά που επί τέλους έγινε 30 χρόνια  από την έναρξη του ΕΣΥ, , δεν έτυχε της αποδοχής του Ιατρικού κυρίως κόσμου. Πρώτον γιατί η σημερινή  εποχή  έχει λιτότητα και νεοφιλελευθερισμό, και όχι το χρήμα να ρέει όπως το 1985 (δανεικό η όχι… δεν έχει σημασία….). Έτσι με λεφτά του ΕΣΠΑ και 1700 ευρώ μηνιαίως, οι γιατροί σήμερα δεν προσέρχονται. Το δεύτερο αίτιο είναι ότι οι πολλοί σημερινοί νέοι γιατροί έχουν τη νοοτροπία του θεραπευτή αφ’ ενός και αφ’ ετέρου της ιδιωτικής και ατομικής ιατρικής. Αν όχι όλοι, αν όχι πολλοί, αν όχι αρκετοί, θα έλεγα πολύ ευγενικά, κάποιοι, δεν έχουν καν στη σκέψη τους τις έννοιες της πρόληψης και της κοινωνικής ιατρικής. Ακόμη κι από αυτούς τους γενικούς γιατρούς,  που η ειδικότητα τους έχει αυτό ακριβώς το περιεχόμενο. Άλλωστε πολύ χρόνο της ειδίκευσης τους τον σπαταλούν κλείνοντας τρύπες και ανεπάρκειες νοσοκομειακών κλινικών.

    Ο οικογενειακός γιατρός έχει το προνόμιο κυρίως να φροντίζει την προστασία της υγείας και την πρόληψη της αρρώστιας και βέβαια την αντιμετώπιση και παρακολούθηση ασθενών που δεν χρειάζονται νοσοκομείο. Έτσι δεν έχει καμία σημασία ο υπολογισμός της τιμής του κάθε άρρωστου διαιρώντας τον μισθό με τον πληθυσμό ευθύνης, σε μια κακή μπακάλικη προσπάθεια απαξίωσης ενός  θεσμού, του οποίου δεν εκτιμήθηκε το περιεχόμενο.

       Βεβαίως όλα αυτά είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και όχι της Περιφέρειας. Δεν θα μπορούσαν όμως κάποια κονδύλια της Περιφέρειας για τις ανθρωπιστικές δράσεις να ενισχύσουν τις αποδοχές και την προσέλκυση των στελεχών των ΤΟΜΥ και  των Κέντρων υγείας αστικού τύπου;;;;;  Με τον τρόπο που  διοχετεύτηκαν  χρήματα για χειρουργεία τεχνολογίας, η για μαγνητικό τομογράφο, στο νοσοκομείο Βόλου που επίσης ήταν αρμοδιότητες του Υπουργείου;;;   Αλλά και χτες ο κ. Αγοραστός μας αράδιασε εκατοντάδες εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε έργα εξοπλισμού και υποδομών νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Θεσσαλίας. Βέβαια πονηρός ο …Αγοραστός (όχι ο βλάχος), συμπεριέλαβε κυρίως έργα που έκανε το κεντρικό κράτος και το Υπουργείο υγείας στις υγειονομικές δομές και τα παρουσίασε ως δικά του…. Έστω και έτσι όμως, δείχνει το αυτονόητο, ότι  η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να είναι αρωγός με το κεντρικό κράτος –Υπουργείο υγείας.  Σε τελευταία ανάλυση οπωσδήποτε θα μπορούσαμε ως Περιφέρεια να εμψυχώσουμε τους νέους γιατρούς και νοσηλεύτριες να στελεχώσουν το εξωνοσοκομειακό  ΕΣΥ, για να αποκτήσει  ουσιαστικότερο περιεχόμενο η ιατρική που προσφέρουν,  για να αποσυμφορηθουν τα νοσοκομεία,  για  καλύτερη υγεία των πολιτών. Μερικές ημερίδες και συνέδρια μοριοδοτούμενα και με δωρεάν συμμετοχή είναι εύκολο να οργανωθούν και μάλιστα με πολύ συμμετοχική και ζωντανό τρόπο.

     Βέβαια όλα αυτά δεν είναι μηχάνημα ή ψηφιακό χειρουργείο που έχει εγκαίνια, πινακίδες με όνομα χορηγού και χειροκροτήματα. Το να θεσπίσεις 2 μισθούς μπόνους το χρόνο  π. χ. στα στελέχη των ΤΟΜΥ και να διοργανώσεις 3-4 συνέδρια, θα φέρουν πολύ ωφέλιμο αποτέλεσμα, αλλά  μακροπρόθεσμο και διαχυμένο στην κοινωνία.  Δεν θα υπάρξουν αλλοίμονο ούτε χειροκροτήματα ούτε και φευ   άμεσο πολιτικό όφελος. Μα αυτό είναι και το μεγαλείο της προσφοράς. Αυτή που είναι ανιδιοτελής για σένα και ωφέλιμη για την υγεία της  κοινωνίας εν προκειμένω…. 

error: Content is protected !!