Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν επιτρέπει στη Θέλμα Αλντάνα να διεκδικήσει την προεδρία

milonas


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, 07:30

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας απέρριψε χθες Τετάρτη την έφεση που είχε υποβάλει η πρώην γενική εισαγγελέας Θέλμα Αλντάνα ώστε να της επιτραπεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα, βάζοντας τέλος ουσιαστικά στις πιθανότητές της να διεκδικήσει το ανώτατο κρατικό αξίωμα.

Με έξι ψήφους έναντι μίας, τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου απέρριψαν την έφεση που υπέβαλε το Σεμίγια, το κόμμα της πρώην δικαστικού, με αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση του εκλογοδικείου τον περασμένο μήνα που της απαγόρευσε τη συμμετοχή.

Το εκλογοδικείο βάσισε την απόφασή του να απορρίψει την υποψηφιότητα της άλλοτε επικεφαλής της γενικής εισαγγελέα στο γεγονός ότι κατηγορείται για οικονομικά αδικήματα την εποχή που ανήκε στο δικαστικό σύστημα. Η Αλντάνα καταγγέλλει πως οι κατηγορίες αυτές είναι κατασκευασμένες και έχουν αποκλειστικό σκοπό να τη θέσουν εκτός πολιτικής μάχης.

Άλλες εφέσεις εκκρεμούν και θεωρητικά θα μπορούσαν να της προσφέρουν μια ευκαιρία να επανέλθει στην κούρσα, αλλά ο χρόνος που απομένει κάνει αυτό το ενδεχόμενο πολύ απίθανο.

«Έχει γίνει πλέον σαφές ότι ο αγώνας εναντίον της διαφθοράς και των εγκληματικών δομών στη χώρα μας έχει πολύ υψηλό κόστος για όποιον, όπως εγώ, αποπειραθεί να τον δώσει», ανέφερε η Θέλμα Αλντάνα μέσω Twitter. «Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν θα λάβω μέρος σε αυτή τη διαδικασία (…) η χώρα μας σπρώχνεται στον γκρεμό», πρόσθεσε η ίδια.

Η Αλντάνα συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα το 2015. Άσκησε επιτυχώς δίωξη σε βάρος του αρχηγού του κράτους και της αντιπροέδρου του. Ο Πέρες βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα θα διεξαχθεί τη 16η Ιουνίου. Με την Αλντάνα εκτός της εικόνας, σε φαβορί έχει μετατραπεί μια πρώην πρώτη κυρία, η Σάντρα Τόρες.

Η απόφαση ακολούθησε τον αποκλεισμό της Σούρι Ρίος, κόρης του Εφρέν Ρίος Μοντ, άλλοτε επικεφαλής της στρατιωτικής δικτατορίας τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, 07:30

ΠΗΓΗ

Facebook Comments