ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γ. Μεϊμάρογλου: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα στείλει ηχηρό μήνυμα ενόψει εθνικών εκλογών

O Γιάννης Μεϊμάρογλου, με παρουσία στο χώρο της Αριστεράς από τα χρόνια της δικτατορίας ως κομματικό στέλεχος του ΚΚΕ και από τη διάσπαση του 1991 στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, μιλάει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι σημαντική και χρήσιμη επειδή «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα στείλει ηχηρό μήνυμα ενόψει των εθνικών εκλογών»
Υποστηρίζει ότι στο τιμόνι της Ευρώπης χρειάζεται «μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην οποία οι σοσιαλδημοκράτες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο». Και ταυτόχρονα ότι χρειάζεται να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, ότι η δημοκρατική-προοδευτική παράταξη είναι και πάλι δυναμικά παρούσα στο πολιτικό σύστημα, αποφασισμένη να μην επιτρέψει να συνεχιστεί ο διχαστικός κατήφορος και η ακραία πόλωση που οδηγούν την χώρα σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο».
Ο κ. Μεϊμάρογλου δηλώνει αισιόδοξος για τη εκλογική επίδοση του Κινήματος Αλλαγής που θα του δώσει τη δυνατότητα να συμβάλει στη χάραξη μιας νέας, προοδευτικής πορείας για τη χώρα. Καυτηριάζει τη τακτική των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας πως «είναι μεγάλο λάθος -και η ευθύνη αντίστοιχα- του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα να θέλουν να μετατρέψουν τις κρίσιμες ευρωεκλογές αποκλειστικά σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική». Προσθέτει ότι το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό αντιπαραθέτει τη δική του προγραμματική πρόταση με στόχο τη συνεργασία και τη συναίνεση.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Για ποιους λόγους, κ. Μεϊμάρογλου, ζητάτε να ψηφίσουν οι πολίτες το Κίνημα Αλλαγής στις Ευρωεκλογές εκλογές την επόμενη Κυριακή;

Ζητάμε από τους πολίτες να εμπιστευτούν στις 26 Μαΐου την ψήφο τους στο Κίνημα Αλλαγής για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να έχει αυξημένη εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή και να εργαστεί, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερο ενωμένη, περισσότερο δημοκρατική και περισσότερο δίκαιη κοινωνικά. Η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα προς την ολοκλήρωσή της και αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται στο τιμόνι της μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην οποία οι σοσιαλδημοκράτες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο δεύτερος λόγος είναι για να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, ότι δηλαδή η δημοκρατική-προοδευτική παράταξη είναι και πάλι δυναμικά παρούσα στο πολιτικό σύστημα, αποφασισμένη να μην επιτρέψει να συνεχιστεί ο διχαστικός κατήφορος και η ακραία πόλωση που οδηγούν την χώρα σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση αν δεν υπάρξει μια ευρύτατη προγραμματική συναίνεση πολιτικών δυνάμεων. Η αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, θα του δώσει την δυνατότητα να συμβάλει στη χάραξη μιας νέας, προοδευτικής πορείας για τη χώρα.

Ψηφίζουμε για τη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι η πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε ο θεσμός των ευρωεκλογών που η διαφαινόμενη ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και ακραίων φωνών θέτει ανοιχτά το θέμα της διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το κύριο διακύβευμα των εκλογών αυτών, που κανείς δεν δικαιούται να αγνοήσει, είναι να παραμείνει το μέλλον της Ευρώπη στα χέρια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Να παραμείνει δηλαδή ζωντανό το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.
Προφανώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα στείλει μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά είναι μεγάλο λάθος – και η ευθύνη αντίστοιχα – του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα να θέλουν να μετατρέψουν τις κρίσιμες ευρωεκλογές αποκλειστικά σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φύγει από ευθιξία μετά την ήττα της στις ευρωεκλογές. Έχει αποδείξει ότι δεν ιδρώνει το αυτί της. Θα φύγει μόνο με την αμετάκλητη ετυμηγορία των πολιτών στις εθνικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα στείλει ηχηρό μήνυμα εν όψει των εθνικών εκλογών. Το πεντάμηνο διάστημα που θα μεσολαβήσει, είναι ωστόσο αρκετός πολιτικός χρόνος για την διαμόρφωση της τελικής επιλογής των πολιτών. Γι αυτό και δεν δικαιολογείται να επαναπαυτούμε ούτε και να προεξοφλήσουμε από τώρα το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Το Κίνημα Αλλαγής θα αγωνιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να πείσει τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις ότι αξίζει να εμπιστευτούν το πρόγραμμά του.

– Πού βασίζεται η αισιοδοξία σας για θετικό εκλογικό αποτέλεσμα; Ποιος είναι ο πήχης εκλογικής επιτυχίας του ΚΙΝΑΛ;

Υπάρχει όντως μεγάλη αισιοδοξία στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής που δεν μειώθηκε – το αντίθετο μάλιστα – εξ αιτίας της μεταγραφικής περιόδου που φαίνεται να έκλεισε νωρίς και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε γύρω από το πολύ αξιόλογο ευρωψηφοδέλτιό μας προοδευτικούς πολίτες που παρασύρθηκαν από τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να απευθυνθούμε στις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων, νέων ιδιαίτερα, που απογοητευμένοι από τις εξελίξεις επέλεξαν συνειδητά την αποχή από τα κοινά. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συσπείρωση αυτή να εκφραστεί και στην κάλπη, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

– Ο προεκλογικός αγώνας γίνεται σε συνθήκες πόλωσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τα μικρότερα κόμματα να συμπιέζονται. Στο Κίνημα Αλλαγής πως αντιδράτε;

Πάντα ο δικομματισμός τρεφόταν εκλογικά από την πόλωση και τη συμπίεση των μικρότερων κομμάτων. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην ψηφίσουν οι πολίτες, για μια ακόμα φορά, με αποκλειστικό γνώμονα να φύγει κάποιος από την εξουσία. Δεν αρκεί να ηττηθεί το κόμμα που απέτυχε μόνον. Η χώρα βρίσκεται ακόμα σε επικίνδυνα μονοπάτια και για να ξεφύγει χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Το Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργαστεί και καταθέσει στον δημόσιο διάλογο το δικό του αναλυτικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα «Ελλάδα» και στη βάση αυτού του σχεδίου ζητάει την ψήφο των πολιτών. Απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό αντιπαραθέτει την δική του προγραμματική πρόταση με στόχο τη συνεργασία και τη συναίνεση.

Επικρίνατε έντονα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρίνοντας παροχολογία τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Γιατί δεν θα πρέπει να ελαφρυνθούν όσοι σηκώνουν τα βάρη της κρίσης;

Προφανώς θα πρέπει να ελαφρυνθούν όσοι σηκώνουν τα βάρη της κρίσης. Δεν θα πρέπει ωστόσο να εμπαίζονται και να γίνονται αντικείμενο χυδαίας προεκλογικής συμπεριφοράς και μάλιστα από εκείνους που τους επιβάρυναν με τη διακυβέρνησή τους και τους οδήγησαν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Το κράτος πρέπει να είναι κινητήριος μοχλός ανάπτυξης και όχι «φιλόπτωχος» ψηφοθηρικός οργανισμός.
-Το Κίνημα Αλλαγής με ποιον είναι; Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή με τον Αλέξη Τσίπρα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξαν τον δρόμο της πόλωσης για την κατάληψη ή την διατήρηση της εξουσίας αντίστοιχα. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει με την στάση και τις πολιτικές του θέσεις την ακριβώς αντίθετη λογική. Τη λογική της συναίνεσης, της συνεργασίας, της χάραξης μιας νέας προοδευτικής πορείας. Γι αυτό και απευθύνεται σε όλους εκείνους τους πολίτες που γυρνάνε την πλάτη τους στις ανούσιες κοκορομαχίες και προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να κρατήσουν και τη χώρα τους όρθια μέσα στην κρίση. Μ’ αυτούς είναι, αυτούς στηρίζει κι απ´ αυτούς ζητάει να το στηρίξουν.

error: Content is protected !!