Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ενισχύθηκαν με δεκάδες θωρακισμένα

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι έλαβαν δεκάδες θωρακισμένα ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να απωθήσουν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες εξαπέλυσαν επίθεση στις αρχές Απριλίου με σκοπό να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Η ΚΕΕ παρέδωσε στις δυνάμεις της που υπερασπίζονται την Τρίπολη θωρακισμένα, πυρομαχικά και ποιοτικά όπλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ευρεία επιχείρηση προκειμένου να εξολοθρευτούν οι αντάρτες του εγκληματία πολέμου, του αντάρτη Χάφταρ», ανέφερε μέσω Facebook το γραφείο Τύπου των δυνάμεων που συμμετέχουν στο «ηφαίστειο της οργής», όπως έχει βαφτιστεί η αντεπίθεση των ομάδων που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των δυνάμεων της ΚΕΕ επιβεβαίωσε την άφιξη ενισχύσεων, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την προέλευσή τους.

Άλλες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν θωρακισμένα να εκφορτώνονται από ένα φορτηγό πλοίο με όνομα Amazon. Σύμφωνα με τον ειδικευμένο ιστότοπο Vesselfinder, το πλοίο αυτό υπό μολδαβική σημαία αναχώρησε από τη Σαμψούντα της βόρειας Τουρκίας.

Τα θωρακισμένα μοιάζουν να είναι BMC Kirpi – τουρκικής κατασκευής.

Στη Λιβύη επιβάλλεται εμπάργκο όπλων από την εξέγερση του 2011, που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Όμως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το εμπάργκο παραβιάζεται συστηματικά από τις διάφορες δυνάμεις που δρουν στη Λιβύη, όπου επικρατεί χάος εν μέσω της σύγκρουσης των αντίπαλων παρατάξεων για την εξουσία.

Ο στρατάρχης Χάφταρ και ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του οποίου ηγείται φέρεται να έχει λάβει στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως δεκάδες θωρακισμένα και ελικόπτερα, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την Αίγυπτο. Ο Χάφταρ κατηγορεί με τη σειρά του την Τουρκία και το Κατάρ ότι προμηθεύουν με όπλα τους αντιπάλους του.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους τον Σεπτέμβριο, ειδικοί του ΟΗΕ επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη κατέγραφαν τη «συνεχή αύξηση» του αριθμού των θωρακισμένων που έχουν στη διάθεσή τους οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, κάτι που θα όφειλε να οδηγήσει σε έρευνα για την παραβίαση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη χώρα.

Ο ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε την 4η Απριλίου επίθεση για να κυριεύσει την πρωτεύουσα. Αλλά οι δυνάμεις του βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρή αντίσταση από μέρους των δυνάμεων της ΚΕΕ.

Στα πεδία των μαχών η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη εδώ κι εβδομάδες, αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε νότια προάστια της Τρίπολης. Τουλάχιστον 75.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί και τουλάχιστον 126 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

KEN

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!