Ευάγγελος Κάβουρας στο TheNewspaper.gr: «Μαύρη κωμωδία το τωρινό Περιφερειακό Συμβούλιο»

milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

 

Ιδρυτικό μέλος στους «ΔραΠαίκτες Βόλου» ο Ευάγγελος Κάβουρας προτιμά αυτή την φορά να μην…δραπετεύσει, αλλά να βγει μπροστά, δηλώνοντας παρών στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας με την «Πρωτοβουλία» και τον Δημήτρη Κουρέτα μιλά για τον χώρο της Περιφέρειας που τόσο καλά γνωρίζει ως εργαζόμενος στην Π.Ε. Μαγνησίας, με σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και κάνει λόγο για φαινόμενα μη χρηστής διοίκησης, κωλυσιεργίας και ημετεροκρατίας της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους συμπολίτες του.

Καταγγέλλει εξάλλου την ανικανότητα –όπως ισχυρίζεται- της νυν περιφερειακής αρχής στην προάσπιση του περιβάλλοντος, καθώς 97εκ.€ παραμένουν αδιάθετα από τα 103εκ που έχουν προβλεφθεί στον Άξονα 2 «Περιβάλλον – Υγεία» του ΠΕΠ 2014-2020, την ίδια ώρα που κάποιοι «παζάρευαν» την τιμή της προσφοράς του Δημόκριτου για τις μετρήσεις.

Αναφορικά στην «Πρωτοβουλία» που συμμετέχει ο Ευάγγελος Κάβουρας κάνει λόγο για ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό που εφάπτεται με την τοπική κοινωνία, με στόχο να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ικανή να ενεργεί ακηδεμόνευτα χωρίς να προσμετρά το πολιτικό κόστος. 

Ως σκηνοθέτης, αν έκανε παράσταση το Π.Σ. θα επέλεγε σίγουρα να ανεβάσει… μαύρη κωμωδία, ενώ σε όσους επιλέγουν καναπέ αντί για κάλπη στις 26 Μάϊου, ο Ευάγγελος Κάβουρας τους στέλνει το καλύτερο μήνυμα: «η κάλπη χρειάζεται νέους -σε νου και καρδιά- που δεν χρειάζονται την κάλπη για να τους πει πώς θα ζήσουν»…

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδωροπούλου

 • Το σίγουρο είναι ότι δεν είστε από τους «παραδοσιακούς» υποψηφίους αυτής της περιόδου…Ένα ευαίσθητο πνεύμα σαν κι εσάς, πώς έλαβε την απόφαση να πάρει μέρος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης;
 • Το «μη παραδοσιακός» υποψήφιος σαφώς το εκλαμβάνω ως φιλοφρόνηση και σας ευχαριστώ. Άλλωστε οι τυπικές χειραψίες και τα χτυπήματα στην πλάτη με το βλέμμα στην κάλπη μού ξένιζαν πάντα, και δε θα τα εφάρμοζα ποτέ από μέρους μου. Βέβαια, για όσους με γνωρίζουν πιο στενά, η απόφασή μου αυτή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Από την εφηβική εμπειρία του Προέδρου του 15μελούς στο σχολείο, μέχρι τις τωρινές μου θέσεις, αυτές του Γεν. Γραμματέα στο Τοπικό Τμήμα Μαγνησίας και του Ταμία κι Αναπλ. Γεν. Γραμματέα στον Σύλλογο Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, η ενασχόλησή μου με τα κοινά βαίνει αυξανόμενη. Αλλά και η εθελοντική μου δραστηριοποίηση μέσα από μια σειρά τοπικών ομάδων, με πρώτη και κύρια την θεατρική μου ομάδα «ΔραΠαίκτες Βόλου», συνηγορούσαν σε αυτή την τάση. Συνειδητοποίησα όμως ότι πολλές φορές δεν αρκεί μόνον να διεκδικείς, χρειάζεται και να αποτελείς μέρος των θεσμών που αποφασίζουν για εσένα και τον διπλανό σου, αν θέλεις να φέρεις την αλλαγή. Και η αλλαγή ξεκινάει από την Αυτοδιοίκηση, μια Αυτοδιοίκηση που ενδυναμώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σου, και δεν μετατρέπεται απλά σε ουρά της κεντρικής πολιτικής σκηνής που κουβαλάει μάλιστα όλες τις αστοχίες και τις παθογένειες αυτής. Το ενδιαφέρον μου για το μέλλον της Θεσσαλίας, και ιδίως της Μαγνησίας, έρχεται κι ως φυσική εξέλιξη τόσο των σπουδών μου στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, όσο και της εργασιακής μου εμπειρίας στην Περιφέρεια. Σημειωτέον, ήμουν από αυτούς που είχαν την επιλογή να μείνω στο εξωτερικό (είχα επιλεγεί για ακαδημαϊκή καριέρα στις Βρυξέλλες), όμως η αγάπη προς τον τόπο μου με ώθησε γρήγορα να επιστρέψω εδώ για να ολοκληρωθώ ακαδημαϊκά, προσωπικά κι επαγγελματικά, και να είμαι σε θέση πλέον να ανταποδώσω ό,τι με προίκισε αυτός ο τόπος. 

 

 • Λάτρης του Θεάτρου, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αν σας καλούσαν να κάνετε παράσταση το Περιφερειακό Συμβούλιο της τελευταίας περιόδου ποιο είδος θα επιλέγατε;
 • Δεν έχετε άδικο που το ρωτάτε. Η μεγάλη μου αγάπη για το θέατρο, η οποία συνοψίζεται από την συγγραφή 18 θεατρικών έργων και την παρουσίασή τους αφιλοκερδώς στους θεατρόφιλους συμπολίτες μου μέχρι την εμψύχωση σχεδόν 50 νέων ηθοποιών στα δέκα χρόνια ζωής των ΔραΠαικτών Βόλου, με ωθεί να βλέπω με μία άλλη οπτική πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Εγώ ο ίδιος έχω βρεθεί πλειστάκις σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, είτε ως υπάλληλος της Περιφέρειας κι εκπρόσωπος των εργαζομένων της, είτε απλά ως ενεργός πολίτης. Γυρνώντας σπίτι έπλαθα ήδη σενάρια για το επόμενο θεατρικό μου έργο, όπως άλλωστε κάνω κι αυτή την περίοδο που διανύουμε, την προεκλογική, η οποία σαφώς τροφοδοτεί με μύρια ερεθίσματα. Μαύρη κωμωδία. Ναι, η τωρινή λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου θα μπορούσε να αναδειχθεί μόνον με το είδος, το οποίο κατά γενική ομολογία, οι «Δραπαίκτες» υπηρετούμε καλύτερα, την μαύρη κωμωδία.

 

 • Γιατί με τον Δημήτρη Κουρέτα; Ως εργαζόμενος της Π.Ε. Μαγνησίας θα περίμενε κανείς να θέσετε υποψηφιότητα με τον κ. Αγοραστό… 
 • Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να απομακρυνθεί από κομματικά χρίσματα και κοκορομαχίες, εσωκομματικούς συμψηφισμούς και πειθαρχίες, και να εναγκαλιστεί με μια βιώσιμη πολιτική ατζέντα που θα θέτει προτεραιότητες και στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης φαίνεται πως δεν μας έγινε μάθημα, ενώ η κοινωνία μας φάνηκε να διαδραματίζει περισσότερο ρόλο «παρατηρητή» που απλώς προσδοκά  τον από μηχανής θεό για να την πάει μπροστά. Παρακολουθώ εδώ και χρόνια, όπως πολλοί Έλληνες, την παγκοσμίως αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή, ερευνητική και συγγραφική διαδρομή του Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος δείχνει κι έμπρακτα ότι έχει αντιληφθεί από νωρίς όλα τα παραπάνω. Έχει δε αφήσει δυνατό στίγμα και κατά την πρώτη καλλικρατική θητεία της Περιφέρειας, 2011-2014, οπότε κι ως εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος είχε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Τώρα συνέθεσε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό που εφάπτεται με την τοπική κοινωνία, αθροίζοντας υγιείς δυνάμεις, άνθρωποι αναγνωρισμένοι κι όχι κατ’ ανάγκη αναγνωρίσιμοι, με στόχο να καταστήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ικανή να ενεργεί ακηδεμόνευτα χωρίς να προσμετρά το πολιτικό κόστος.  

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα μπορούσε να ισχύει και το αντίθετο, ότι δηλ. ως εργαζόμενος στην ΠΕ Μαγνησίας και γνώστης της διοίκησης των κ.κ. Αγοραστού και Κολυνδρίνη εκ των έσω, θα είχα κάθε λόγο να μην συνταχθώ στο πλευρό τους. Δεν το κρύβω ότι, χάρη των διοικητικών μου ικανοτήτων (αυτές τουλάχιστον επικαλέστηκαν όταν με προσκάλεσαν να μετακινηθώ στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη και σε καμία περίπτωση του κομματικού πχ. προσήμου), βρέθηκα να ασκώ τις υπηρεσίες μου ως υπάλληλος για μια τριετία πλάι τους. Δεν απαξιώνω, ούτε μηδενίζω τις προσπάθειες και τις στοχεύσεις τους, άλλωστε η σωρηδόν  γενίκευση και η άκριτη ισοπέδωση δεν είναι στοιχεία του χαρακτήρα μου. Και τιμώ τα πρόσωπα για την ευκαιρία της εμπειρίας, κυρίως, που είχα. Όμως, όπως έχει γίνει αντιληπτό κι από τις συχνές δημοσιεύσεις μου τις οποίες έκανα δια της «συνδικαλιστικής» μου θέσης για συναδελφικά θέματα, τα φαινόμενα μη χρηστής διοίκησης, κωλυσιεργίας και ημετεροκρατίας της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής, φαινόμενα που δεν αφορούν μόνο τον εργασιακό μας μικρόκοσμο αλλά έχουν άμεσο αντίκτυπο στον μεγάκοσμο των συμπολιτών μου,  ήταν ακόμη ένας λόγος για να πω το «ναι» στον Δημήτρη Κουρέτα.

 • Ποια θα είναι η δική σας εισήγηση για δημιουργία υποδομών-έργων σε περίπτωση εκλογής σας;
 • Το φρενάρισμα στην αυξανόμενη ανεργία, της οποίας ο μέσος όρος στη Μαγνησία είναι από τους υψηλότερους στην Ελλάδα, και η ανάσχεση του braindrain, δηλ. της φυγής σπουδαγμένων νέων στο εξωτερικό, μπορεί να επιτευχθεί από τη διάχυση της καινοτομίας και της έρευνας μέσω των innovation hotspots και τη διασύνδεσή τους με την παραγωγή και την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Κι αυτό θα αποτελούσε δικιά μου πρώτη έγνοια, καθώς έχω πολλούς φίλους και γνωστούς, ιδίως νέους, που έχουν πληγεί.

Ως προς τις υποδομές, θα έριχνα πρωτίστως το βάρος των προσπαθειών μου στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Βόλου (με πιθανή κατασκευή μαρίνας, υδατοδρομίου, σταθμού εμπορευματοκιβωτίων κι αξιοποίηση της νέας ιχθυόσκαλας), στην αναβάθμιση του Αεροδρόμιου Νέας Αγχιάλου σε Περιφερειακό με χρήση του και πέραν της εποχικότητάς του, στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού δρόμου Βόλου και στα δύο τμήματα που εκκρεμούν, στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και τη σύνδεσή του με τους πρόποδες μέσω τελεφερίκ.

Οι προτάσεις για έργα και υποδομές σαφώς δεν εξαντλούνται σε λίγες αράδες μιας συνέντευξης, το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας» μας σαφώς αναλύει το θέμα διεξοδικά (protovulia.gr) Προσανατολισμός μας είναι να ρίξουμε πλέον τη βαρύτητα στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι η αγροδιατροφή με εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και πιστοποίηση της υψηλής ποιότητας των τοπικών μας προϊόντων, και παράλληλα να μεριμνήσουμε για την αύξηση επενδύσεων στον δευτερογενή, με τόνωση της μεταποίησης και προώθηση του θεματικού-δημιουργικού τουρισμού μέσα από την τοπικότητα και την ελληνικότητα.

 • Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή σας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος. Η δική σας πρόταση για το θέμα ποια είναι;
 • Δυστυχώς στον τόπο μας, δεν είναι μόνον ο αέρας σε «κίνδυνο». Γη και νερό μολύνονται εξίσου, ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας κυριολεκτικά καταποντίζεται απειλώντας, κι ένεκα της κλιματικής αλλαγής, με ερημοποίηση την θεσσαλική πεδιάδα. Ο Δημήτρης Κουρέτας εδώ και πολύ καιρό καταγγέλλει την ανικανότητα της νυν περιφερειακής αρχής στην προάσπιση του περιβάλλοντος, καθώς 97εκ.€ παραμένουν αδιάθετα από τα 103εκ που έχουν προβλεφθεί στον Άξονα 2 «Περιβάλλον – Υγεία» του ΠΕΠ 2014-20. Οι όψιμες προεκλογικές εξαγγελίες των απερχόμενων για εγκατάσταση μετρητών μέτρησης της αεριορύπανσης δεν πείθουν, ιδίως από την στιγμή που μάθαμε ότι οι πόροι υπήρχαν και δεν αξιοποιήθηκαν, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι «παζάρευαν» την τιμή της προσφοράς του Δημόκριτου για τις μετρήσεις. Η μείωση της αεριορύπανσης, και ιδίως των πλέον επικίνδυνων PM2,5 και PM10 μικροσωματιδίων που πλήττουν την περιοχή μας κατά 80% πάνω απ’ τα όρια ασφαλείας, δε θα επέλθει αυτόματα. Απαιτείται πολιτική βούληση και χρειάζονται μπροστάρηδες που δεν δεσμεύονται από τίποτε, δεν χρωστούν τίποτε, δεν επαναπαύονται στις αποφάσεις των Υπουργείων και στις βολικές τους αντιμισθίες, αλλά τουναντίον διεκδικούν από την εθνική βουλή ακόμη και την τροποποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας προς όφελος της υγείας των πολιτών. Και τέτοιους ανθρώπους ο συνδυασμός μας τους διαθέτει, με πρώτο πρώτο τον Δημήτρη Κουρέτα. Η περιβαλλοντική βεβαίως ανάπτυξη ολοκληρώνεται με την διασφάλιση της βιωσιμότητας των υγροτόπων και ιδίως της λίμνης Κάρλας, του μεγαλύτερου πράγματι περιβαλλοντικού έργου των Βαλκανίων που όμως δεν επανασυστάθηκε κατά πως πρέπει (η στάθμη του ταμιευτήρα είναι συνεχώς κατώτερη της Κατώτερης Οικολογικής Στάθμης), και το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει όχι μόνον στην άρδευση χωραφιών αλλά και στην ύδρευση της μείζονος περιοχής Βόλου. Τέλος, ο άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση βιολογικού καθαρισμού για ολόκληρο το Πήλιο θα έπρεπε να απασχολήσει πιο ζωηρά.

 

 • Λίγο πριν το φινάλε, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας;
 • Κοιτάξτε να δείτε, γίνεται αντιληπτό ότι η πρότασή μας είναι προοδευτική, μεταρρυθμιστική και καθαρά αναπτυξιακή με έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Όμως πέρα από ορολογίες και τυποποιήσεις, την διαφορά παντού και πάντα την κάνουν τα πρόσωπα. Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο λιγότερο εξαρτώμενα είναι αυτά τα πρόσωπα, τόσο μεγαλύτερο έργο προς όφελος των πολλών (κι όχι των λίγων) επιτελείται. Θέλω λοιπόν να περάσω το μήνυμα της αποκομματικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών με παράλληλη όμως την βαθιά πολιτικοποίησή τους. Κι αυτό δεν είναι οξύμωρο. «Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους, που δεν χρειάζονται την πολιτική» και «η κάλπη χρειάζεται νέους -σε νου και καρδιά- που δεν χρειάζονται την κάλπη για να τους πει πώς θα ζήσουν», θα συμπλήρωνα εγώ.
error: Content is protected !!