Γεωργία Μποντού-Τοκαλή στο TheNewspaper.gr: «Έφθασε η ώρα της κάλπης, η ώρα να μιλήσει ο λαός»

milonas 728x90 1
728x110 2

Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου από το Σεπτέμβριο 2014 έως τον Ιούνιο 2017 και εκ νέου υποψήφια δημοτική Σύμβουλος με την «Νέα Εποχή-Νέα Δυναμική» κ. Γεωργία Μποντού-Τοκαλή καταρρίπτει με στοιχεία όλα τα επιχειρήματα των εκλογικών της αντιπάλων που ισχυρίζονται ότι δεν έγινε σχεδόν τίποτα κατά τη θητεία της Δημοτικής Αρχής αναφορικά στην σχολική στέγη, ενώ μιλά και για τις συνέργιες στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Βόλου κατά τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

     Συνιστά σε όλους να σταματήσουν τα σενάρια περί μετεκλογικών συνεργασιών και να αφήσουν την κάλπη να «μιλήσει», ενώ δίνοντας το δικό της μήνυμα προς τους συμπολίτες της τους προτείνει να σταθμίσουν το έργο που έχει γίνει από τη σημερινή δημοτική αρχή και αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί για την επόμενη περίοδο, σε αντίθεση με τους άλλους συνδυασμούς που πορεύονται προεκλογικά χωρίς πρόγραμμα για το αύριο του δήμου…

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδωροπούλου

  • Διατελέσατε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου από το Σεπτέμβριο 2014 έως τον Ιούνιο 2017. Τι απαντάτε στους εκλογικούς σας αντιπάλους που ισχυρίζονται ότι δεν έγινε σχεδόν τίποτα κατά τη θητεία της Δημοτικής Αρχής αναφορικά στην σχολική στέγη;
  • Πρόκειται για απόπειρα μηδενισμού του έργου της δημοτικής αρχής. Δεν θα μιλήσω μόνο για τις δεκάδες παρεμβάσεις που έγιναν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την βελτίωση της λειτουργικότητας και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων σε συνεργασία  πάντα με τις τεχνικές υπηρεσίες. Έργο που είναι απτό στα σχολεία του δήμου.

Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στο 1ο Νηπιαγωγείο Πορταριάς που ήταν μέσα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς και πήγε στο κτίριο Αρχοντικό Δράκου, στο 11ο Νηπιαγωγείο Βόλου που ήταν σε μισθωμένο κτίριο στην οδό Ροζού και πήγε σε καινούριο μισθωμένο κτίριο μετά από διαγωνισμό στην οδό Μεταμορφώσεως 52, στο 35ο Νηπιαγωγείο Βόλου που ήταν μέσα στο 28ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και πήγε στα Αϊβαλιώτικα επί των οδών Αναξαγόρα, Σεφέρη και Πουλίου, στο 14ο και στο 24ο Νηπιαγωγεία Βόλου που ήταν σε μισθωμένο και πήγε σε κτίριο του δήμου στην οδό Κουντουριώτου με Σολωμού- Βασάνη και στο 5ο Νηπιαγωγείο Βόλου που ήταν μέσα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και πήγε στην οδό Ογλ με Εθνικής Αντιστάσεως σε νεοανεγερθέν κτίριο.

Στον τομέα της παιδείας έχουν γίνει πολλά βήματα σε όλα τα επίπεδα και το σημαντικότερο ήταν το πρόγραμμα παροχής κολατσιού σε 85 + 75 μαθητές γυμνασίων και λυκείων οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν λόγω οικονομικής κρίσης να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες των παιδιών τους. Η καταγραφή έγινε με διακριτικότητα και σεβασμό απέναντι στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και το κολατσιό επιλέξαμε να παρέχουμε -πρωτοπορώντας- μέσα από τα σχολικά κυλικεία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανένας μαθητής δεν θα στιγματιστεί ή δεν θα νιώσει άσχημα απέναντι στους συμμαθητές του.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης μια σειρά ομιλιών και επιμορφώσεων σε μείζονα ζητήματα όπως αυτό του επαγγελματικού προσανατολισμού ή της καταπολέμησης του άγχους των εξετάσεων για τους μαθητές που δοκιμάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πιάσαμε τον σφυγμό των μαθητών, αφουγκραστήκαμε τις αγωνίες τους και επιχειρήσαμε να ανακουφίσουμε το άγχος τους.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της θητείας μου μέσω της αντιδημαρχίας και του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης εκπονήσαμε 87 προγράμματα μέσω των οποίων επιμορφώθηκαν 1.770 άτομα, ενώ υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «ΑΤΛΑΣ» μέσω του οποίου άνοιξαν 40 θέσεις δίμηνης πρακτικής άσκησης για φοιτητές σε δομές και υπηρεσίες του Δήμου Βόλου κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

  • Ποιες οι συνέργιες του Δήμου Βόλου για την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος;

– Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου προετοίμασε το φάκελο υποψηφιότητας του Βόλου «Βόλος-Μαγνησία 2021» για την κατάκτηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» και τον κατέθεσε στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα στις 30 Νοέμβρη 2015. Και αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη ευθύνη που μου ανατέθηκε από τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για το οποίο δεν υπήρχε καμία προεργασία.

Η συνάντηση προεπιλογής, όπου έγινε η συνέντευξη της υποψηφιότητας «Βόλος- Μαγνησία 2021» ενώπιον της επιτροπής ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 26.02.2016. Τον τίτλο διεκδίκησαν συνολικά 14 πόλεις: Βόλος, Κέρκυρα, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη.

Η απόφαση της επιτροπής ανακοινώθηκε την ίδια μέρα στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τρεις πόλεις να προχωρούν στη δεύτερη φάση επιλογής: Ρόδος, Καλαμάτα και Ελευσίνα και δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2016.

Η κεντρική ιδέα του φακέλου «Volos-Magnesia 2021», «Attracting Evolution» κινείται γύρω από την προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή και οι τέσσερις πυλώνες του καλλιτεχνικού σχεδιασμού (Χάρτα Πολιτισμού) είναι:1. Έλξη της εξέλιξης 2. Πολιτισμός για όλους 3. Χτίζοντας το κοινό του αύριο 4. Αντίθεση- Σύνθεση-Μεταμόρφωση

Το όλο εγχείρημα κάλυπτε όλους  τους Δήμους του  Νομού Μαγνησίας και η προσπάθεια στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό με τους καταγεγραμμένους εθελοντές να φτάνουν στους 11.317. Δημιουργήθηκε βίντεο παρουσίαση με εθελοντική συμμετοχή συντελεστών, τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην πόλη του Βόλου και παρουσιάστηκε στη συνέντευξη προεπιλογής.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας έγιναν πολυάριθμες επαφές με πολίτες, φορείς  και πόλεις όχι μόνο του Νομού Μαγνησίας, αλλά της Ελλάδας και του εξωτερικού και έμμεσα μέσω της υποψηφιότητας υπήρξε εκτενής προβολή της πόλης μας και των δράσεών της. Οι επαφές αυτές έθεσαν τις βάσεις μελλοντικής συνεργασίας μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινές πολιτιστικές δράσεις, καθώς ο Βόλος ανήκει πλέον στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πόλεων που διεκδίκησαν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Παράλληλα έγινε καταγραφή όλων των φορέων του Δήμου Βόλου (πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών) και επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Και όλοι αυτοί οι φορείς ενεργοποιήθηκαν μέσα από πληθώρα δράσεων, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, εθελοντικές δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα και αθλητικές διοργανώσεις.

Τα παραπάνω αν θέλετε αποτελούν και την «προίκα» της όλης προσπάθειας. Όπως προσωπικά καμαρώνω που μέσα από αυτή την προσπάθεια «ξαναγεννήθηκε» η Συμφωνική Ορχήστρα και ξεκινούν έργα ζωτικής σημασίας τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στον φάκελο της υποψηφιότητάς μας όπως είναι η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου και η δημιουργία Μουσείου της Αργούς.

  • Μετά από πολλά χρόνια διεκδίκησης, έγινε στην παρούσα θητεία πραγματικότητα η απομάκρυνση των επικίνδυνων πεσών στις Αλυκές.
  • Και αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκα να διαχειριστώ. Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος με εμπιστεύτηκε για να ηγηθώ μιας προσπάθειας να ικανοποιηθεί ένα αίτημα 40 και πλέον ετών, της μετατόπισης του πεσσού στη θέση «Δόντια» στην Αθηνών στο ύψος των Αλυκών. Αυτή η επιτυχία έχει διπλό όφελος: από τη μία να σταματήσει ο «φόρος αίματος» στην άσφαλτο λόγω της επικινδυνότητας του σημείου και από την άλλη η προστασία του ίδιου του μνημείου.

Σε αυτό το πλαίσιο ως αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχα σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην προσπάθεια λήψης απόφασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τη μετατόπιση του πεσσού.

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα με θέμα την έγκριση ή μη της μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την ύπαρξη πεσσών στη θέση «Δόντια», εκπροσώπησα τον Δήμο Βόλου υποστηρίζοντας το αίτημα μετακίνησης των  πεσσών.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2016 πρωτοκολλήθηκε  η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία και κοινοποιήθηκε άμεσα (15.02.2016) στην Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην απόφασή του κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την ύπαρξη πεσσών του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου επί της οδού Αθηνών στη θέση «Δόντια», περιοχή «Αϊβαλιώτικα» Δήμου Βόλου και αποφάσισε μεταξύ άλλων την απομάκρυνση του ανατολικού πεσσού και την τοποθέτησή του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

  • Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μουσείου της Αργούς και με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί περαιτέρω η Αργώ;

Το Μουσείο της Αργούς είναι έργο προτεραιότητας για τη σημερινή δημοτική αρχή και αποτελεί προσωπική δέσμευση του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου.

Για να φθάσουμε να μιλάμε για Μουσείο της Αργούς που θα δώσει στην περιοχή προστιθέμενη αξία και θα την καταστήσει σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δρόμος ήταν μακρύς. Έπρεπε πρώτα να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις από την αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια να επικυρωθεί ο διαγωνισμός και να προχωρήσει η διαδικασία.

Τον περασμένο Ιούλιο υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και τους εκπροσώπους της εταιρείας «Κίζης Αρχιτέκτονες» η σύμβαση για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης κτιριακών έργων για τη δημιουργία Μουσείου αξιοποίησης της Αργούς, συνολικού ύψους 121.875 ευρώ και μετά από τέσσερις μήνες παραδόθηκε. Προσφάτως παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στον Αχίλλειον και αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής που θα αναλάβει να αναζητήσει πόρους για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του Μουσείου. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται σήμερα η επιτροπή, της εξεύρεσης πόρων. Ακόμη όμως και να μην βρούμε πρόγραμμα για να εντάξουμε το έργο, υπάρχει η δέσμευση της χρηματοδότησής του μέσα από τα ταμεία του ίδιου του Δήμου Βόλου.

  • Με το αναλογικό σύστημα του Νόμου Κλεισθένη, θεωρείτε ότι –βάση του κλίματος που έχει καλλιεργηθεί κατά την προεκλογική περίοδο- μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες την επόμενη ημέρα, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή;
  • Είναι πολύ νωρίς να ανοίξουμε ένα τέτοιο ζήτημα. Πρέπει να αφήσουμε την κάλπη να «μιλήσει», τους συμπολίτες μας να εκφραστούν με την ψήφο τους. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσουμε το έργο μας. Και ζητάμε εκλογή από την πρώτη Κυριακή.
  • Στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες σας;

Να σταθμίσουν το έργο που έχει γίνει από τη σημερινή δημοτική αρχή και αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί για την επόμενη περίοδο, σε αντίθεση με τους άλλους συνδυασμούς που πορεύονται προεκλογικά χωρίς πρόγραμμα για το αύριο του δήμου.

Προσωπικά ζητάω την υποστήριξη των συμπολιτών μου γιατί θέλω να συνεχίσω να προσφέρω στην πόλη μου. Μέσα από την προσωπική όσο και την επαγγελματική μου πορεία αλλά και την τρίχρονη θητεία μου στην αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού, έχω δώσει δείγματα γραφής ότι μπορώ να προσφέρω με ευθύνη, ήθος και εργατικότητα.

Η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί για μένα όπως έχω πει επανειλημμένως μια μορφή εθελοντισμού και όχι μια μορφή επαγγελματικής αποκατάστασης, γι’ αυτό και επέλεξα να είμαι άμισθη αντιδήμαρχος και χωρίς υπηρεσιακό αυτοκίνητο.

Θέλω, μπορώ να συνεχίσω, έχω να προσφέρω ακόμη πολλά αρκεί να έχω τη δύναμη που θα μου δώσουν οι συμπολίτες μου.

error: Content is protected !!