Δικαστήριο απέρριψε Ασάνζ να αναβληθεί η εξέταση του αιτήματος για την ερήμην κράτησή του

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σουηδικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να αναβάλει την προγραμματισμένη συνεδρίασή του για να αποφασίσει για την ερήμην κράτηση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στο πλαίσιο της έρευνας για τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί εναντίον του, ανακοίνωσε δικηγόρος του.

Ο Σουηδός εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας για την κατηγορία αυτή, την οποία ο Ασάνζ αρνείται, υπέβαλε αίτημα νωρίτερα τον Μάιο προκειμένου να κρατηθεί ο ιδρυτής του WikiLeaks μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση στις 3 Ιουνίου.

Ο Σουηδός δικηγόρος του Ασάνζ Περ Σάμουελσον δήλωσε στο Reuters ότι επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή τον πελάτη του στη φυλακή Μπέλμαρς όπου κρατείται και στη συνέχεια ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας στο σουηδικό δικαστήριο.

«Ένας από τους λόγους είναι ότι η κατάσταση της υγείας του Ασάνζ την Παρασκευή ήταν τέτοια που δεν ήταν δυνατό να έχω μια κανονική συζήτηση μαζί του», εξήγησε.

«Δήλωσα ότι θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να έχω χρόνο να συναντηθώ μαζί του ξανά και να συζητήσω τα θέματα με ηρεμία. Δεν πρότεινα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία και ζήτησα να αναβληθεί μέχρις ότου να είναι όλα έτοιμα, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να μην γίνει αυτό», συνέχισε ο Σάμουελσον.

Το δικαστήριο της Ουψάλα, όπου θα συζητηθεί η υπόθεση, δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Οι σουηδικές αρχές άνοιξαν ξανά την έρευνα για τις κατηγορίες βιασμού που έχουν διατυπωθεί εναντίον του Ασάνζ. Αρχικά η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2010, όμως εγκαταλείφθηκε το 2017 αφού ο ιδρυτής του WikiLeaks αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Ασάνζ συνελήφθη στην πρεσβεία τον προηγούμενο μήνα έπειτα από επτά χρόνια, αφού οι αρχές του Ισημερινού ήραν την ασυλία που του είχαν προσφέρει.

Πλέον εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του.

Αν γίνει δεκτό το αίτημα του σουηδικού δικαστηρίου περί κράτησης του Ασάνζ, στη συνέχεια θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του και θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοσή του στη Σουηδία.

Εξάλλου και οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks μετά την απαγγελία ακόμη 17 κατηγοριών για κατασκοπεία εναντίον του την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα βρετανικά δικαστήρια θα αποφασίσουν ποιο αίτημα έκδοσης προηγείται, με τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών να έχει τον τελευταίο λόγο.

Στο μεταξύ το WikiLeaks εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Ασάνζ μεταφέρθηκε στην νοσοκομειακή πτέρυγα της φυλακής Μπέλμαρς και εκφράζει τη «σοβαρή του ανησυχία» για την κατάσταση της υγείας του.

«Η υγεία του Ασάνζ είχε επιδεινωθεί σημαντικά έπειτα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, υπό συνθήκες που αντίκεινται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε το WikiLeaks.

«Στη διάρκεια των επτά εβδομάδων που κρατείται στη (φυλακή) Μπέλμαρς η υγεία του συνεχίζει να επιδεινώνεται και έχει χάσει πάρα πολύ βάρος. Η απόφαση των αρχών των φυλακών να τον μετακινήσουν στη νοσοκομειακή πτέρυγα μιλά από μόνη της», προσθέτει.

(με πληροφορίες από Telegraph)

 

 

KENT728X100 1

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!