ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκρηκτικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα

ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Είναι ξεκάθαρο πως η ψυχολογία της αγοράς έχει αλλάξει άρδην, με τους επενδυτές να αγοράζουν δυναμικά… Ελλάδα.

KEN 2

Το ελληνικό Χρηματιστήριο πρωταγωνιστεί από την Δευτέρα στις επιλογές μεγάλων επενδυτών, με τον γενικό δείκτη να “σπάει” το φράγμα των 800 μονάδων μετά από έναν χρόνο.

Το θετικό κλίμα μεταδίδεται και στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων τίτλων,αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά.

Άλλωστε, οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι τα ελληνικά assets αναμένεται να σημειώσουν πολύ καλή πορεία εν όψει των πρόωρων γενικών εκλογών.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,044% με πτώση της τάξης του 2,84% από χθες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από την περασμένη εβδομάδα, πριν τις κάλπες της Κυριακής δηλαδή, η απόδοσή του έχει σημειώσει εντυπωσιακή “βουτιά” της τάξης του 12% σχεδόν. Υπενθυμίζεται πως το 10ετές ομόλογο εκδόθηκε στις αρχές Μαρτίου με απόδοση 3,90%.

Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά κρατικών ομολόγων η χώρα μας έχει δύο «παράθυρα» για να ξαναβγεί στις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων. Ένα τον Ιουλίου και ένα δεύτερο τον Σεπτέμβριο.

Και τα δύο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αυτό έχει την σημασία του. Πάντως, η πορεία της χώρας μας στις αγορές δεν είναι απολύτως ανέφελη. Έμπειροι αναλυτές καταγράφουν ήδη ανοδικό ρίσκο για την πορεία του κόστους δανεισμού κι αυτό πρέπει να το προσέξει ιδιαιτέρως η κυβέρνηση που θα επιχειρήσει νέα έξοδο.

Παράλληλα, εξίσου ισχυρή είναι η πτώση που σημειώνεται στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Συγκεκριμένα, το yield του 5ετούς διαμορφώνεται στο 1,906% με πτώση 3,1% από χθες, ενώ από την περασμένη εβδομάδα η πτώση αγγίζει το 13% περίπου. Το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Εν τω μεταξύ, φρένο έχει πατήσει σήμερα το ράλι των ομολόγων της ευρωζώνης να και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων διατηρούνται σε κοντινή απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά. Ωστόσο, αποκλιμάκωση σημειώνεται σήμερα στην απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομόλογου, με το yield να διαμορφώνεται στο 2,599% (-1,74%), δίδοντας σημαντική ανάσα στην ιταλική οικονομία, η οποία όμως πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της άμεσα.

Πάνω από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Τα κέρδη του γενικού δείκτη από την αρχή του έτους πλέον ξεπερνούν το 30%, με την αγορά μάλιστα από τα μέσα Ιανουαρίου να είναι ακόμη μεγαλύτερα, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ανέκαμψε από τα χαμηλά των 363 μονάδων!

Η Πειραιώς, σαφώς είναι η μεγάλη κερδισμένη σε μια τέτοια αγορά που έστω και ετεροχρονισμένα έδωσε κέρδη σε μια εποχή εύκολης ρευστότητας, καθώς η μετοχή ανέκαμψε από τα χαμηλά των 0,5520 ευρώ, στα σημερινά 2,55 ευρώ!

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,95% στις 808,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 54,9 εκατ. ευρώ. Άνοδο καταγράφουν και οι επιμέρους δείκτες με πρωταγωνιστή και πάλι τον τραπεζικό κλάδο.

Κέρδη και στην Ευρώπη

Yψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα μετά τις χτεσινές απώλειες και την πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη σε χαμηλό 2,5 μηνών. Οι επενδυτές εστιάζουν άλλη μία φορά στις εξελίξεις γύρω από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις αρχές του μήνα όταν ολοκλήρωσαν τον 11ο γύρο εμπορικών συνομιλιών χωρίς συμφωνία. Οι ΗΠΑ στη συνέχεια αύξησαν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. με την Κίνα να αντιδρά δρομολογώντας ανάλογα αντίποινα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που φέρουν το Πεκίνο να εξετάζει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προκειμένου να πλήξει τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!