Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τι λέει το Σύνταγμα για την επιλογή των δικαστών

MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

«Δεν υπάρχει πολιτική ηθική ή ανηθικότητα στο ζήτημα, το Σύνταγμα ορίζει συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μπάρκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm» για την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

«Το Σύνταγμα στη χώρα μας είναι το κείμενο που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος οριζοντίως και καθέτως, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το Σύνταγμα, όσον αφορά την επιλογή των δικαστών, ορίζει συγκεκριμένα πράγματα, λέει δηλαδή ότι έχουν μια συγκεκριμένη θητεία, η οποία λήγει, υπάρχει μια επιτροπή στη Βουλή, η οποία αξιολογεί τους δικαστές που τυχόν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις θέσεις που χηρεύουν κ.λπ. Όλη αυτή η διαδικασία στη Βουλή έχει συμβεί», εξήγησε ο κ. Μπάρκας και πρόσθεσε: «Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ξάφνου ανακαλύψανε ένα πρόβλημα όσον αφορά την επιλογή των δικαστών. Η κυβέρνηση λοιπόν και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, αντιλαμβανόμενος ακριβώς ότι υπάρχει μία συγκυρία επειδή πάμε σε εκλογές έστειλε μια επιστολή στη Νέα Δημοκρατία και της είπε “να συζητήσουμε αν θέλετε την από κοινού επιλογή της ανώτατης ηγεσίας των δικαστών” […] Με προβληματίζει πάρα πολύ η συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ. Κάτι φοβούνται, κάτι θέλουν να κρύψουν. Να το πουν στον ελληνικό λαό ξεκάθαρα, διότι τέτοιου είδους πρακτικές με το Σύνταγμα δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να συμβαίνουν».

Σχολιάζοντας την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Μπάρκας παρατήρησε: «Εάν η ΝΔ κατηγορεί κάποιο κόμμα για πολιτική ανηθικότητα προφανώς κατηγορεί τον εαυτό της, γιατί το 2014 επέλεξε -είχε τη δυνατότητα και το έκανε- την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή έπραξε έτσι όπως κατηγορεί η ίδια […] Από τη μεριά μας έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει συνταγματικά να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Είχε ξεκινήσει η διαδικασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και ολοκληρώθηκε […] Οι άνθρωποι οι οποίοι μετείχαν στη συγκεκριμένη επιτροπή γνωρίζουν ότι είναι συνταγματική επιταγή η αλλαγή στην ηγεσία των δικαστών, άρα δεν μπορεί να παίζει με τους θεσμούς η Νέα Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών ο υφυπουργός επισήμανε: «Κατεβαίνουμε για να κερδίσουμε στις εκλογές, κατεβαίνουμε για να έχουμε όλον τον χρόνο μπροστά μας, ώστε να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην κοινωνία, να τους εξηγήσουμε τι πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, να τους πούμε τι λάθη κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, να ακούσουμε την κοινωνία, να αναμετρηθούν δύο πολιτικά σχέδια. Όχι fake news, όχι κραυγές, όχι κάτι άλλο πέραν των δύο πολιτικών σχεδίων. Ποια είναι αυτά; Το νεοφιλελεύθερο της Νέας Δημοκρατίας και το δικό μας, αυτό που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κεντροαριστερό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι προστατεύουμε την κοινωνία, προστατεύουμε τα στρώματα που χτυπήθηκαν βάναυσα στην κρίση, πώς χτίζουμε το κοινωνικό κράτος, τι σημαίνει εργασία στη χώρα μας και πώς την προστατεύουμε […] Θεωρώ ότι πετύχαμε αρκετά πράγματα για να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε και να κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές».

«Η κυβέρνηση», συνέχισε ο κ.Μπάρκας, «έκανε πάρα πολλά, τα οποία σαφέστατα δεν επικοινωνήθηκαν στην κοινωνία, τι πετύχαμε, τι κάναμε, τι σημαίνει ελεύθερη πρόσβαση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα υγείας και πώς αυτό τους καλύπτει […] γίνανε και λάθη τα οποία με υπομονή, με μια εσωτερική κριτική θα πρέπει να τα παραδεχθούμε και να τα αποδεχθούμε».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ για τις 120 δόσεις ο κ. Μπάρκας τόνισε: «Ο κ. Βρούτσης ξαφνικά λέει ότι οι 120 δόσεις υπονομεύουν την οικονομία, δηλαδή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν. Αυτό ο κόσμος πρέπει να το μάθει. Μετά από μία ώρα, αντιλαμβανόμενος το τι είπε, άρχισε να λέει ότι “λέτε ψέματα, δεν το είπα έτσι” κ.λπ. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της ΝΔ, αλλά έχουμε την ευθύνη όλοι

KEN 1

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!