Η Μόσχα δεν πήρε στα σοβαρά το tweet του Ντ. Τραμπ για την απόσυρση στρατιωτικών της συμβούλων από τη Βενεζουέλα

stergiou
fotou
728x110 3

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν ξέρει πως ήρθε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ιδέα ότι η Μόσχα έχει αποσύρει από τη Βενεζουέλα τους περισσότερους στρατιωτικούς της συμβούλους, οι οποίοι, όπως είπε, εξακολουθούν να εργάζονται εκεί, την στιγμή μάλιστα που η Μόσχα δεν έχει ενημερώσει επίσημα την Ουάσιγκτον για κάτι τέτοιο.

«Προφανώς είναι μια έμμεση παραπομπή σε κάποιες πηγές εφημερίδων, επειδή από ρωσικής πλευράς δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό και δεν θα μπορούσε να υπάρξει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι στην Βενεζουέλα «υπάρχουν σύμβουλοι οι οποίοι ασχολούνται με την συντήρηση των εξοπλισμών που έχουν παραδοθεί νωρίτερα» επισημαίνοντας ότι «αυτή η διαδικασία συνεχίζεται προγραμματισμένα και δεν κατανοούμε τι σημαίνει ‘απέσυρε τους δικούς της ανθρώπους’». Παράλληλα ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω τι είδους αντίδραση είναι αυτή. Θα ήταν παρόλα αυτά καλύτερο να το μάθετε από την αμερικανική πλευρά».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RBK, αμφισβήτησε την ποιότητα της δουλειάς των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ στα ζητήματα που έχουν σχέση με τη Βενεζουέλα.

«Εξεπλάγην όταν το διάβασα. Δεν ενημερώσαμε κανέναν. Προφανώς διάβασε το άρθρο στη Wall Street Journal το οποίο είχε ήδη σχολιάσει η εταιρία Rostec και το δικό μας υπουργείο». Πρόσθεσε «δεν μπορώ να φανταστώ από πού άντλησαν αυτή την πληροφορία». Απαντώντας στην ερώτηση αν οι πληροφορίες αυτές είναι fake news, ο Λαβρόφ είπε: «Για μένα αυτό είναι προφανές».

Τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter την ακόλουθη φράση: « Η Ρωσία μας ενημέρωσε για το ότι απέσυρε τους περισσότερους ανθρώπους της από την Βενεζουέλα». Η εφημερίδα The Wall Street Journal σε δημοσίευμά της την Κυριακή, έγραψε ότι η Ρωσία μείωσε αισθητά την παρουσία των στρατιωτικών της συμβούλων στην Βενεζουέλα. Στο ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες, ο αριθμός των συμβούλων της κρατικής εταιρείας Rostec , η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα εκπαιδεύει Βενεζουελάνους στρατιωτικούς, μειώθηκε από χιλιάδες σε μερικές δεκάδες. Η αμερικανική εφημερίδα έγραφε μεταξύ άλλων ότι μια τέτοια απόφαση ελήφθη ενδεχομένως «επειδή δεν υπήρξαν νέα συμβόλαια και λόγω της παραδοχής ότι το καθεστώς Μαδούρο δεν διαθέτει πλέον τα χρήματα για να συνεχίσει να πληρώνει άλλες υπηρεσίες της Rostec που σχετίζονται με τα προηγούμενα συμβόλαια».

Σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα, εκπρόσωπος της Rostec δήλωσε στο πρακτορείο TASS, ότι το προσωπικό της Rostec στην Βενεζουέλα παραμένει το ίδιο επί πολλά χρόνια, ενώ ο αριθμός των συμβούλων που αναφέρει η The Wall Street Journal είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερος.

Η ρωσική εταιρεία εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Βενεζουέλα, υλοποιώντας τις συμφωνίες που έχει συνάψει κατά το παρελθόν. Υπογραμμίζει επίσης ότι και άλλες ρωσικές εταιρείες, που συνεργάζονται στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα, εμβαθύνουν την συνεργασία τους με το υπουργείο Άμυνας και άλλους κρατικούς φορείς της Βενεζουέλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

728X100

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!