Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου σε δράση στον Άγιο Νικόλαο

milonas 728x120

 

Αφιερωμένη στο Περιβάλλον η 5η Ιουνίου, αποτελεί αφορμή για να τιμηθεί αυτό ως το σύνολο των φυσικών στοιχείων και των οργανισμών που υπάρχουν στον πλανήτη, να αναδειχθεί η άρρηκτη σχέση μεταξύ τους, η αναγκαία για την οικολογική ισορροπία και την επιβίωση όλων μας, αλλά και να αποτιμηθεί η επίδραση των ανθρώπινων παρεμβάσεων σε αυτό, επίδραση στην οποία οφείλεται η τραγική υποβάθμισή του.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου αναφέρονται τα εξής:

Στη μικροκλίμακα του Βόλου ακόμη και μια επετειακή αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος προκαλεί θλίψη. Η υποβάθμισή του από διάφορες αιτίες είναι εμφανής τόσο στον αστικό ιστό όσο και γύρω από την πόλη, ενώ η αδιαφορία για την προστασία του ξεπερνά κάθε όριο. Όπως και η αδιαφορία για την προστασία της δημόσιας υγείας και τελικά τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης στην πόλη μας. Αυτή που διεκδικούμε όσοι αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η αέρια ρύπανση από την καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ-Lafarge, όσοι αγωνιζόμαστε για να γλιτώσουν τα πνευμόνια μας από τα βαρέα μέταλλα και τον υδράργυρο, όσοι αγωνιζόμαστε για να σωθεί το περιβάλλον από τις διοξίνες και τα φουράνια που θα συσσωρευτούν σε όλους τους ζώντες οργανισμούς και θα περάσουν στο πιάτο μας και στο μητρικό γάλα κάθε νέας μάνας, όσοι αγωνιζόμαστε για να εγκαταλειφθούν τα σχέδια κατασκευής εργοστασίου παραγωγής SRF στο Βόλο, όσοι αγωνιζόμαστε για να μειωθεί η παραγωγή σκουπιδιών και να γίνει ο Βόλος κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, κληροδοτώντας στα παιδιά μας ένα υγιές περιβάλλον, κατάλληλο για τη δική τους αξιοπρεπή διαβίωση.

Δυστυχώς, σε αυτή την πόλη, που τα μικροκομματικά συμφέροντα είναι πάνω από τις στοιχειώδεις αγωνίες για την επιβίωσή μας, η κλιμάκωση του αγώνα που πρότεινε η Επιτροπή Πολιτών δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Στο κάλεσμά της για 24ωρη τοπική γενική απεργία δεν ανταποκρίθηκε κανένας επαγγελματικός – συνδικαλιστικός φορέας, ώστε να διευκολύνει τη συμβολική παράλυση της αγοράς και της οικονομίας ως μια νέα μορφή διαμαρτυρίας – μέσο άσκησης πίεσης για την παύση της καύσης απορριμμάτων. Προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητό ότι αργά ή γρήγορα, όταν το περιβάλλον του Βόλου θα έχει ρυπανθεί αρκετά και η δημόσια υγεία πληγεί από τις ασθένειες που προκαλεί η έκθεση σε διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα, η τοπική οικονομία θα καταρρεύσει εντελώς και τα μικροκομματικά τερτίπια δεν θα σώσουν κανέναν.

Με αυτή την εξέλιξη, που δεν επέτρεπε σε πλήθος εργαζομένων να μεταβούν στην Αθήνα για διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, όπως είχαμε προαναγγείλει, καθώς και λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών που αλλάζουν το πολιτικό τοπίο, η δράση αυτή αναβάλλεται για το κοντινό μέλλον. Την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μέλη της Επιτροπής Αγώνα θα βρισκόμαστε στην πλατεία του Αγίου Νικαλάου στο κέντρο του Βόλου την Τετάρτη 5 Ιουνίου από τις 12.00 ως τις 14.00, προκειμένου να ενημερώσουμε, ευαισθητοποιήσουμε, συζητήσουμε με τους συμπολίτες μας για το μεγάλο πρόβλημα της καύσης απορριμμάτων και τις προτάσεις μας για την ορθολογική διαχείρισή τους. Καλούμε τους συμπολίτες μας να έρθουν να συνδράμουν στη δράση μας, φορώντας μαύρα ρούχα, όπως το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, πενθώντας για το υποβαθμισμένο περιβάλλον της περιοχής μας, θρηνώντας για την υγεία μας που θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους του λόμπυ των σκουπιδιών και του μικροπολιτικού κέρδους των πολιτικών κάθε βαθμίδας που τάσσονται με το μέρος τους.

Τη θέληση του κόσμου να σταματήσει η καύση την επιβεβαίωσαν και τα δύο παμβολιώτικα συλλαλητήρια και το πρόσφατο άτυπο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα νικήσουμε γιατί το δίκιο και το μέλλον είναι δικό μας!

error: Content is protected !!