ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΚΤ “έριξε” τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Θετικά αντέδρασε σήμερα η αγορά ομολόγων στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για μείωση των επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μέχρι το μεσημέρι κυμαινόταν στο 2,97%, αλλά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, υποχώρησε στο 2,91%.

Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία κυμαινόταν στο 1,76%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 95 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετες ομόλογο με 12 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στο 2,91% από 2,93% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,22% να διαμορφωθεί στο 3,13% από 3,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Έτσι το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1261 δολ. από το επίπεδο των 1,1228 δολ ευρώ που άνοιξε η αγορά.

Στήριξη παρείχαν στο ευρώ οι δηλώσεις Ντράγκι για πάγωμα των επιτοκίων.

Επίσης, η εξειδίκευση των όρων με τους οποίους η ΕΚΤ θα παρέχει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTRO συνέβαλε στη δημιουργία θετικού κλίματος για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Πιο συγκεκριμένα τα πιστωτικά ιδρύματα που εμφανίζουν αύξηση των χορηγήσεων τους τουλάχιστον κατά 2,5% θα χρεώνονται από την ΕΚΤ με το χαμηλότερο επιτόκιο για την παροχή ρευστότητας. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή.

Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,172%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,255%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,322% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,376%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1266 δολ.

KEN

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!