Νέο μεταπτυχιακό στο πλαίσιο του «Πράσινου» Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου αναμένεται να ξεκινήσουν οι «πράσινες» παρεμβάσεις, όπως στην ανακύκλωση, στην εξοικονόμηση χαρτιού στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για το οικολογικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το σχέδιο καθυστέρησε λόγω των διαδικασιών συγχώνευσης με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδας αλλά προχωρά πλέον κανονικά από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ήδη ιδρύθηκε και θα λειτουργήσει και το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Λάρισα. Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρύτανης για διοικητικά θέματα, Στέφανος Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο παρουσίασης και του νέου διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, «Εκπαίδευση για την αειφορία και το περιβάλλον».

KENT728X100

Στο πλαίσιο επίτευξης του πράσινου πανεπιστημίου, σχεδιάστηκε και θα εκπονηθεί έρευνα μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτικών ΔΕΠ καταγράφοντας τις απόψεις τους και τις γνώσεις τους για το θέμα της ανακύκλωσης, ενώ θα καταγραφεί σταδιακά και το οικολογικό αποτύπωμα του πανεπιστημίου στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του κόστους ενέργειας.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η τοποθέτηση λαμπτήρων αλλά και πάνελ για την εξοικονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και πράσινες παρεμβάσεις στα κτίρια «Το στοίχημά μας είναι να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα σε αυτά τα κτίρια. Και υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα ζητάμε και τη συνδρομή της Περιφέρειας στο πλαίσιο της ευρύτερης συνέργειας. Επίσης ένας άλλος στόχος είναι να «πρασινίσουν» τα προγράμματα σπουδών με μαθήματα οικολογίας». Τέλος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα υπάρχει μια εικόνα το οικολογικού αποτυπώματος του Πανεπιστημίου και πόσο κοστίζει αυτό. Στην αποτύπωση και το σχεδιασμό για το πράσινο πανεπιστήμιο θα εμπλακούν όλες οι σχολές του Π.Θ. που μπορούν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους.

 

Τμήμα Περιβάλλοντος στη Λάρισα-Δίχρονο πρόγραμμα για αποφοίτους ΕΠΑΛ στα Τρίκαλα

Από τη νέα χρονιά θα λειτουργήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Λάρισα και πρόεδρος του Τμήματος θα είναι ο κ. Παρασκευόπουλος. Ήδη το πρόγραμμα σπουδών είναι έτοιμο και θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι στα Τρίκαλα θα λειτουργήσει ένα διετές πρόγραμμα για αποφοίτου των ΕΠΑΛ με ειδικότητα στη διοίκηση επιχειρήσεων και σε θέματα τουρισμού. «Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με μαθήματα γύρω από προγράμματα δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικά προγράμματα τουρισμού. Αν πάει καλά το δίχρονο πρόγραμμα στα Τρίκαλα θα δημιουργηθεί και ένα στο Βόλο επικεντρωμένο στο θαλάσσιο τουρισμό και στο diving. Όλα αυτά εντάσσονται στις δράσεις για ένα οικολογικό πανεπιστήμιο» εξήγησε.

Μεταπτυχιακό «Εκπαίδευση για την αειφορία και το περιβάλλον»

Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο πλαίσιο του πράσινου πανεπιστημίου θα λειτουργήσει ένα νέο μεταπτυχιακό  με θέμα «Εκπαίδευση για την αειφορία και το περιβάλλον» σε συνεργασία του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, περιλαμβάνει έξι μαθήματα και είναι μονοετές και ο μέγιστος αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 40. Τα τέλης φοίτησης διαμορφώνονται σε 2.500 ευρώ. Τα μαθήματα διεξάγονται στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και περιλαμβάνουν δια ζώσης διδασκαλία αλλά και εξ’ αποστάσεως. Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου και λήγει στις 31 Ιουλίου και η δεύτερη ημερομηνία υποβολής ξεκινά στις 26 Αυγούστου και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Χαράλαμπος Καραγιαννίδης,  πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, το θέμα του περιβάλλοντος απασχολεί όλους και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στο θέμα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Π.Θ.,  Στεριανή Ματσιώρη, επισήμανε ότι επιθυμία της ακαδημαϊκής κοινότητας αποτελεί η δημιουργία σχέσεων με την κοινωνία και τους φορείς. «Στο πλαίσιο αυτού του μεταπτυχιακού θα γίνουν δράσεις τόσο εκπαιδευτικές όπως θερινά σχολεία, εργαστήρια σε διάφορους φορείς και δράσεις ευαισθητοποίησης. Αρχικά απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους θέλουν να ευαισθητοποιηθούν στην αειφορία. Η αειφορία στηρίζεται σε θέματα ευαισθητοποίησης και αλλαγής συνείδησης του καθενός μας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ένα ηθικό ζήτημα».

Τα μαθήματα

 

 

πηγή

error: Content is protected !!