«Δεν δημιουργούμε με την Κίνα στρατιωτικούς συνασπισμούς»

milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019, 20:06

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα στην συνεργασία με την Ευρώπη

«Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι δεν δημιουργούμε με την Κίνα στρατιωτικούς συνασπισμούς, είμαστε στρατηγικοί εταίροι, δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός. Εργαζόμαστε για το καλό το δικό μας και των εταίρων μας και δεν προτιθέμεθα να υποκαταστήσουμε κάτι ή να αντικαταστήσουμε» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, για το αν η σχέσεις Ρωσίας -Κίνας έρχονται να υποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες όπως είπε είχαν πάντα πολύπλευρο χαρακτήρα. Υπενθύμισε ότι κάποτε οι εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την ΕΕ υπερέβαιναν τα 400 δισ. δολάρια, αλλά το ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έπεσε, φθάνοντας σήμερα τα περίπου 300 δισ. δολάρια, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή να συνεργαστεί με όλους, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές δεν είναι σημαντικές, καθώς από τα 30 δισ. που ήταν επί Μπαράκ Ομπάμα έπεσαν στα 20 δισ. δολάρια , ενώ τώρα επί Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσαν άνοδο κατά 5 δισ. δολάρια παρότι ο ίδιος έχει βάλει 30 φορές κυρώσεις. Είπε μάλιστα ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος ξεπέρασε όλους τους προκατόχους του ως προς τον αριθμό των κυρώσεων που έχει επιβάλει στην Ρωσία.

Επανερχόμενος στις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα για την σταθερότητα στον κόσμο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι χάρη στην συνεργασία αυτή και στη συμβολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα έφθασαν τα 108 δισ. δολάρια ενώ η επιδίωξη ήταν να φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς συνεργασίας με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν καλές προοπτικές στον τομέα της διαστημικής συνεργασίας, στην αεροπορική βιομηχανία, στις μηχανοκατασκευές και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

«Υπάρχει τέτοιο βάθος και τέτοια ευρύτητα στις σχέσεις μας με την Κίνα που δεν έχουμε με καμία άλλη χώρα σήμερα και για αυτό με όλη την σημασία της λέξης είμαστε στρατηγικοί εταίροι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι Μόσχα και Πεκίνο έχουν «πολύ καλές προοπτικές» για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019, 20:06

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!