Το “Κρίταμο”: Ο δεκάλογος του τσιπουράδικου

κριταμο3
banner
milonas 728x120

1. Η πρώτη παραγγελία είναι «φέρε μας ένα». Αυτό μεταφράζεται σε τόσα 25άρια όσα και οι καθήμενοι, με τον ανάλογο μεζέ.

2. Το «25άρι» δεν έχει σήμερα πραγματική αντιστοιχία, κάποτε σήμαινε 25 δράμια, δηλαδή περίπου 75 ml. Σήμερα, τα μικρά μπουκαλάκια που έρχονται στο τραπέζι έχουν περιεκτικότητα 50 ml.

3. Δεν παραγγέλνουμε έξτρα πιάτα. Εκτός κι αν έχουμε πάει για φαγητό, αλλά γι’ αυτή τη δουλειά υπάρχουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια.

4. Σε κάθε τραπέζι έρχεται και ένα άδειο μπολ .Απαραίτητο για ψαροκόκκαλα, όστρακα και λερωμένες χαρτοπετσέτες.

5. Ο κύκλος των μεζέδων έχει ως εξής: Πρώτα θα έρθουν αλίπαστα με τουρσεμένη σαλάτα. Θα ακολουθήσουν μικρά ψαράκια. Θα συνεχίσει με ψητή πατάτα και κοπανιστή ή άλλο τυρί, για να «μαζέψουν» τα υγρά στο στομάχι, θα επιστρέψει στα θαλασσινά. Γνωρίζεις ότι όσο περισσότερα έχεις παραγγείλει τόσο πιο «ακριβοί» γίνονται και οι μεζέδες, για να φτάσουν και σε αχινούς, γαρίδες, καραβίδες.

6. Ψαρικά και θαλασσινά αποτελούν τους παλιούς παραδοσιακούς μεζέδες. Μεζέδες όπως γεμιστές πιπεριές ήρθαν στο Βόλο στις αρχές του ’90 με τους καμπίσιους από Τρίκαλα και Καρδίτσα.

7. Δεν κάνεις παζάρια με τη σειρά των μεζέδων, εκτός κι αν είσαι πολύ παλιός και πολύ καλός πελάτης.

8. Το τσίπουρο στον Βόλο ήταν πάντοτε με γλυκάνισο. Τα ποτήρια είναι τα συνήθη που έχουν οι ταβέρνες για κρασί. Χωράνε το 25άρι, λίγο κρύο νερό και, αν θέλεις, ένα παγάκι. Αυτή είναι η μεζούρα. Ως ειδήμων, θα αδειάσεις με τη μία το μπουκάλι στο ποτήρι, θα το ισορροπήσεις για τα γούστα σου και το ίδιο θα κάνεις με κάθε νέο γύρο που έρχεται. Μόνο έτσι μπορείς να υπολογίσεις πόσα έχεις πιει, ακολουθώντας παράλληλα τον ρυθμό της παρέας.

9. Τους πιο μερακλίδικους θαλασσινούς μεζέδες δεν θα τους βρεις στην παραλία, θα τους βρεις σε στενά της πόλης, με μαγκιόρους μάγειρες και ιδιοκτήτες. Όπως το τσιπουράδικο «Κρίταμο», φορτωμένο με υπέροχους θαλασσινούς γευστικούς θησαυρούς, σε περιμένει στον πεζόδρομο της Λώρη, δίπλα στα Hondos Center και πίσω από τον ΟΤΕ στο κέντρο του Βόλου.

10. Το Α και το Ω της τσιπουροποσίας. Δεν βιάζεσαι. Καταναλώνεις σε σταθερούς ρυθμούς, ανάμεσα πίνεις και κανένα ποτήρι νερό. Τρως, δεν κατεβάζεις τα ποτηράκια ξεροσφύρι.

error: Content is protected !!